跳至
[2009年]

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

請問你地有無好嘅方法減少嘔的次數? 上次我無嘔咁多, 今次無時無刻都嘔, 肚空又嘔, 肚飽又嘔, 飲水又嘔, 好辛苦.

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

我上一胎嘔到飛起,由6週開始,把咩入口都會嘔,又無胃口食野,一個月內輕左10磅,到13週開始至無嘔。

而家6週6,琴日至開始有D想作嘔,胃口都仲有,希望今胎唔好嘔啦。

大宅

畀面勳章

原帖由 mupooh 於 09-2-22 20:00 發表
我上一胎嘔到飛起,由6週開始,把咩入口都會嘔,又無胃口食野,一個月內輕左10磅,到13週開始至無嘔。

而家6週6,琴日至開始有D想作嘔,胃口都仲有,希望今胎唔好嘔啦。 ...

我今次同你上次一樣, 不過重早啲係5week開始, 依家先6 week開始, 已經嘔到飛起, 一食就嘔, 又係無胃口食嘢. 都唔知點等多6個weeks.... help~~~~

大宅

我就作嘔, 有時嘔到, 有時無野嘔, 個胃頂住好唔舒服, 我發覺如果肚餓, 呢d感覺會明顯d, 但問題係我成日都感到肚餓.

好想快d過左第一階段呀.

大宅

原帖由 jammylau 於 09-2-22 19:29 發表
請問你地有無好嘅方法減少嘔的次數? 上次我無嘔咁多, 今次無時無刻都嘔, 肚空又嘔, 肚飽又嘔, 飲水又嘔, 好辛苦.

你真係嘔得好多下, 不如睇醫生攞止嘔丸啊,首先大人吃到嘢, BB先有得吸收. 我就暫時只有反胃&頭暈, 胃口都OK.

大宅

第一胎嘔到飛起...真係好辛苦~~~
但一定要食野...因為冇野嘔會仲更加辛苦~~~

希望今次順順利利啦~~

等待驗證會員

第一胎嘔足3個月,一日嘔一次....
宜家第2胎,嘔到飛起,食咩嘔咩,一日起碼嘔幾次.....又成日去大大....
今日睇醫生,佢問我有無嘔呀?我話嘔到c呀....佢話嘔係好事呀,証明bb健康....聽完後先醒起.....係wo....最緊要bb好...
好彩我都有胃口食嘢,嘔完再食,食完再嘔....我相信呢個過渡期好快就完,各位媽咪....唔好擔心,嘔係好事....休息多d

大宅

畀面勳章

原帖由 babylily 於 09-2-24 23:56 發表
第一胎嘔足3個月,一日嘔一次....
宜家第2胎,嘔到飛起,食咩嘔咩,一日起碼嘔幾次.....又成日去大大....
今日睇醫生,佢問我有無嘔呀?我話嘔到c呀....佢話嘔係好事呀,証明bb健康....聽完後先醒起.....係wo....最緊要bb好 ...

"第一胎嘔足3個月,一日嘔一次....
宜家第2胎,嘔到飛起,食咩嘔咩,一日起碼嘔幾次.....又成日去大大...." 我同你一模一樣. 你依家第幾個星期?

男爵府

我第一胎嘔到5個月...又有暈...

今次又係咁...食咩嘔咩...好辛苦...連刷牙都會嘔...好慘...
嘔到個心卜卜跳...腳浮浮...

而家個胃又頂住...唉...超唔舒服...

上次睇孕媽媽介紹止嘔湯水...
買$2紫蘇葉...3片生薑...
落3碗水...凍水落料煲10分鐘...
待暖後加1茶匙蜜糖...

可以試試...

大宅

畀面勳章

原帖由 媽媽可人 於 09-2-26 11:55 發表
我第一胎嘔到5個月...又有暈...

今次又係咁...食咩嘔咩...好辛苦...連刷牙都會嘔...好慘...
嘔到個心卜卜跳...腳浮浮...

而家個胃又頂住...唉...超唔舒服...

上次睇孕媽媽介紹止嘔湯水...
買$2紫蘇葉...3片生薑.. ...

多謝, 試吓先.

等待驗證會員

原帖由 jammylau 於 09-2-25 08:46 發表

"第一胎嘔足3個月,一日嘔一次....
宜家第2胎,嘔到飛起,食咩嘔咩,一日起碼嘔幾次.....又成日去大大...." 我同你一模一樣. 你依家第幾個星期?

我宜家9weeks,
不過呢胎真係陀得好辛苦
又唔係咁穩,所以要成日休息
希望3個月後會正常返就好lu.....

大宅

今個星期嘔得仲勁過上星期.... 成朝乜都無做過.
依家個肚又空, 但個胃又頂住, 好辛苦呀, 快d過埋呢4個星期, 希望會好d啦!!!

大宅

畀面勳章

最近呢幾日好咗少少, 可能習慣咗. 發現肚餓個嘔嘅感覺明顯好多, 所以如可能就唔比自己肚餓, 感覺就好好多. 不過早上起身就最辛苦, 因為空肚, 試過幾次連黃膽水都嘔埋出嚟.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 jammylau 於 09-3-2 13:54 發表
最近呢幾日好咗少少, 可能習慣咗. 發現肚餓個嘔嘅感覺明顯好多, 所以如可能就唔比自己肚餓, 感覺就好好多. 不過早上起身就最辛苦, 因為空肚, 試過幾次連黃膽水都嘔埋出嚟. ...

我媽咪教, 放定梳打餅係床邊, 未起身先吃一包 (4片), 就唔會咁辛苦

大宅

我都係呢幾日明顯有好轉~
又係覺得肚餓就嘔,我都係唔俾自己餓,只有食野.

最奇怪不可以食肉,包括雞,豬,牛都唔食得.
原來發覺鐘意食菜,薯仔,蕃茄,姑,呢幾樣我就覺得最好味.
所有食野都轉左口味.

原帖由 jammylau 於 09-3-2 13:54 發表
最近呢幾日好咗少少, 可能習慣咗. 發現肚餓個嘔嘅感覺明顯好多, 所以如可能就唔比自己肚餓, 感覺就好好多. 不過早上起身就最辛苦, 因為空肚, 試過幾次連黃膽水都嘔埋出嚟. ...
The ticker URL: http://lb3m.lilypie.com/gFQmp8.png
http://tickers.baby-gaga.com/t/foxfoxadb20091003_-9_My+child+is.png[/img][/url]

等待驗證會員

原帖由 hellopuppy 於 09-3-2 14:44 發表
我都係呢幾日明顯有好轉~
又係覺得肚餓就嘔,我都係唔俾自己餓,只有食野.

最奇怪不可以食肉,包括雞,豬,牛都唔食得.
原來發覺鐘意食菜,薯仔,蕃茄,姑,呢幾樣我就覺得最好味.
所有食野都轉左口味.

...

我今胎d口味都係唔同晒...
其實宜家都好唔舒服,唯有上下網分散d,等個人無咁辛苦

別墅

我第一胎...4weeks半開始嘔...嘔左個幾月..
但淨係夜晩嘔...

嘔到個胃都損埋, 有血tim...但醫生話無咩好做

仲要嘔幾耐架? d人話嘔得超勁係陀女...大家有無分享呀?

大宅

原帖由 豬油妹 於 09-3-5 12:22 AM 發表
但淨係夜晩嘔...

仲要嘔幾耐架? d人話嘔得超勁係陀女...大家有無分享呀? ...

嘔得超勁係陀女就唔知...我上胎都嘔到飛起....真係喊咁濟....但我上胎就係生女....哈哈哈哈~~~~~

子爵府

原帖由 豬油妹 於 09-3-5 00:22 發表
但淨係夜晩嘔...

仲要嘔幾耐架? d人話嘔得超勁係陀女...大家有無分享呀? ...

我陀仔仔時都冇咩點嘔.. 不過作嘔都好辛苦.

今胎同上一胎差不多, 又係作嘔, 嘔唔出...

不過我想生女喎

別墅

回覆 # 的文章

我唸每個人既情況都唔同, 我上一胎生女都無嘔過...只係頭三個月好攰& 有d 反胃.

首頁

尾頁

跳至