在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個仔今年入n1, 會讀全日,而我心儀既幼稚園只有上午/下午班, 我本來想報上午班,但有朋友話下午班可能較適合在職媽媽,因為小朋友可以遲d瞓,多d親子時間。你地會點選擇?可以分享下嗎 ? Thank you!!!

侯爵府

好媽媽勳章

選擇上午班 for my son.
It is because, when I ask the data from his teacher during interview.......
They told me that:
for 上午班, there are only 25 seats. And there are about 40-50 students apply for 上午 each year.
And for 下午班, there are only about 10 students apply each year.
i.e. if you fail in the interview for 上午班, they will ask you would you like to study in 下午班.

What my feeling is:
The best kids (decided by the tecahers in the kindergarden) will be in 上午班. And those who can't speak well, give less response, non-active.... are study in 下午班.
As my kids is a active boy, I hope he can study with those active classmate.
Therefore, I 選擇上午班 for my son and daughter.\

P.S. As each area may be difference. You are better to ask how many applications for 上午班 and 下午班 in the kindergarden.

原帖由 hanahaha 於 09-2-25 10:54 發表
我個仔今年入n1, 會讀全日,而我心儀既幼稚園只有上午/下午班, 我本來想報上午班,但有朋友話下午班可能較適合在職媽媽,因為小朋友可以遲d瞓,多d親子時間。你地會點選擇?可以分享下嗎 ? Thank you!!! ...

伯爵府

我選擇上午, 即使讀下午我都唔會比佢好夜瞓, 但返上午至少佢唔會好晏先起身, 可以養成早睡早起習慣.

大宅

謝謝你們分享。

有沒有其他mama可以分享, 或者講吓讀下午班既小朋友課餘時間點安排?

大宅

AGREE~~
早 d 比佢習慣 , 以後返小學都好 d
原帖由 chanwendy 於 09-2-25 13:45 發表
我選擇上午, 即使讀下午我都唔會比佢好夜瞓, 但返上午至少佢唔會好晏先起身, 可以養成早睡早起習慣.

別墅

當然揀上午班啦
因為人o既頭腦在早上係最清醒o既
對小朋友學習係比較易入腦
早睡早起對小朋友身體都好d啦

男爵府

我會揀上午班, 因為我想送埋個女返學先返工, 而家雖然朝朝好趕咁送盈盈返學, 跟住返工, 但係感覺不錯, 不過可惜盈盈黎緊九月返下午班(學校收左佢做下午班), 希望可以調班成功啦!

同埋盈盈本身K1個間係一條龍學校, 佢讀小學時要返全日, d習慣起身仲好, d時間又好洗d

伯爵府

其實讀下晝班都唔一定係唔好, 有專家講上午班專注力好啲, 下午班就 CREATIVE 啲. 不過好似我叔仔咁, 老婆全職媽媽, 個仔因上午班冇位而讀下午, 每朝就瞓到十一點幾先起身, 夜晚我諗冇十二點唔瞓嗰隻啦. 平時我地返 62 度食晚會夜走, 成日都十點半甚至十一點先走, 亞囡攰到冇力行要抱, 佢個仔仲鬼打咁精神. 但係如果你可以返下午班都早起身的話, 我覺得兩者其實唔會差太遠. 正如我囡間學校, K3全體下午班的, 我都唔太擔心, 因為我一定每朝返工前會帶佢去婆婆度, 所以一定都會早睡早起的.

複式洋房

我個仔讀緊k1上午班, 早睡早起, 早上返學精神d, 中午放學後, 下就又可以俾佢午睡, 訓醒又可以叫姐姐陪佢畫畫, 公公同佢去下公園, d時間幾好分配.

男爵府

我覺得要好睇你個小朋友本身係咩習慣, 如果佢習慣開早睡早起, 咁就一定揀上午, 但係如果佢係夜鬼, 咁就要諗下如果佢返上午班有無精神, 怕唔怕佢遊雲!

男爵府

好媽媽勳章

之前我問了一間幼稚園, 我要求"下午班". 但個老師打電話來話下午班冇位了, 上午班有 1 個 quota, 問我要唔要 . 我最後 reject 咗, 因為我仔仔晚 12 點後先瞓.

我好奇怪吧 !

伯爵府

原帖由 tingchichi 於 09-2-26 17:52 發表
之前我問了一間幼稚園, 我要求"下午班". 但個老師打電話來話下午班冇位了, 上午班有 1 個 quota, 問我要唔要 . 我最後 reject 咗, 因為我仔仔晚 12 點後先瞓.

我好奇怪吧 ! ...

恕我直言, 我又真係覺得你好怪, 你唔讀上午班的原因只係因為個仔夜瞓, 就要搵間下午班去就佢, 咁小學點算呀. 而家九成半小學都係全日, 仲要返得早過幼稚園, 咁你又點呢, 係咪死都要搵一間半日制下午班架呢. 乜唔係你作為父母去調教個小朋友的作息時間咩, 咁細個就由得佢十二點先瞓, 咁讀小學咪要兩點先瞓?

首頁

尾頁

跳至