自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

有冇高手可以教我個白汁點整呀.
最好有埋分量,
因為我真係一d都唔識,
如果可以比埋加咩材料係長通粉到就最好喇.

謝謝

別墅

up~

我都好想知呀!
我今日試過整,不過失敗左!

男爵府

係呀~
真係唔係易整架,
所以睇下有冇高手幫幫手囉.

原帖由 Nathaliesto 於 09-2-25 14:25 發表
up~

我都好想知呀!
我今日試過整,不過失敗左!

珍珠宮

我.....通常買金寶罐頭湯去整, 只落最多1/4罐水去開希少少, 就ok~

如果要由頭開始整, 好似係麵粉+牛油, 將佢地搞到變成黃色糊狀, 然後再加牛奶及cream~

因為麵粉會令到牛奶及cream變杰, 所以加左牛奶及cream再煮多一陣就會變白汁架啦~

以上係睇電視的煮食節目學返黎的~

♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

要整正統既白汁, 係煮融牛油, 熄火加面粉攪暈, 再將牛奶續少咁倒落去一路攪
(好多年無煮了, 大概係咁)

想簡單方便, 可以用罐頭磨菇湯
先煮林長通粉(適量), 過冷河
煮配料(eg腸仔煙肉), 差唔多熟就加熟通粉, 落罐頭湯, 加d水煮返稀d, 加鹽, 煮返熱就可以食了
非常簡單

男爵府

我鍾意用周打蜆湯

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

題外話
我唸起上次教個女焗煙肉粟米, 我叫佢加少少鹽同少少香草調味, 點知佢印象中既少少係一茶匙
我工人已經叫住佢, 但我個女話媽咪教既, 結果兜野全部唔要得

禁止訪問

男爵府

好感動呀~~~
有你地覆我,
好~~今個星期六,
就煮比我個"愛人"同我個"小寶貝"食.

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

想快,用President Whipping Cream:

長通粉煲熟;肉/火腿/磨菰(隨意)落鍋爆香,再落長通粉,落成盒cream,調味,抄两抄,食得。個味同出面餐廳食,一樣。

珍珠宮

就咁呢隻cream唔駛加牛油/奶/芝士??
原帖由 YongXin 於 09-2-25 16:16 發表

長通粉煲熟;肉/火腿/磨菰(隨意)落鍋爆香,再落長通粉,落成盒cream,調味,抄两抄,食得。個 ...

大宅

我老公都係用呢隻cream整白汁o架,加花奶tim(好香)怕杰就加少少水,另外再比少少雞粉,自己試下味.我d仔女好鐘意吃呢隻白汁(有時會落d秀珍茹及bacon)

原帖由 YongXin 於 09-2-25 16:16 發表

長通粉煲熟;肉/火腿/磨菰(隨意)落鍋爆香,再落長通粉,落成盒cream,調味,抄两抄,食得。個 ...

伯爵府

我無加。隻野本身好鬼creamy。

鍾意既,煮起上碟先加少少cheese响面都得。

原帖由 macca 於 09-2-25 16:19 發表
就咁呢隻cream唔駛加牛油/奶/芝士??

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

Oh, thanks for sharing and I will try this weekend

珍珠宮

tks!!!
原帖由 YongXin 於 09-2-25 16:30 發表
我無加。隻野本身好鬼creamy。

鍾意既,煮起上碟先加少少cheese响面都得。

伯爵府

我家大小姐超鍾意食。媽咪就唔好食咁多喇,超肥呀。

原帖由 991129 於 09-2-25 16:34 發表
Oh, thanks for sharing and I will try this weekend

大宅

我好鍾意白汁長通ga! 多謝你地提供!

男爵府

呢隻cream,
是否普通超級市場有得買,
隻cream 是否有siza份,(大細盒)
如果一家三口食,
一盒細ga分量得唔得.
謝謝.

男爵府

HI~ YONGXIN
用 President Whipping Cream 煮,
要唔要加水架,
因為我未煮過唔知會唔會好"杰".
謝謝

水晶宮

請問邊度有得賣?價錢如何呢?

首頁

尾頁

跳至