懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

今星期去照4D,醫生話我胎盤好低,同子宮頸相差0.54mm,要過3星期去再照,睇吓會唔會升返高D

做D乜可以令到胎盤升返高?因我唔想開刀呀!!!

複式洋房

我第一胎都係胎盤前置, 無辨法, 為保大小平安, 最後一定要開刀生。聽醫生的意見吧

大宅

我都驚緊, 之前21週都係偏低, 醫生話32週再睇定d, 宜家我咩都好小心, 因為今胎好'聚', 個肚好低, 都係萬事小心!

醫生話個位唔會自己升高, 只係隨著個胎越來越大, 胎盤會否向左或右伸展而遠離宮口.

如果真係胎盤低, 都無得唸, 一定要開刀, 個出口封住了, bb點順產呀!!!

複式洋房

多謝你地意見

如果遲D都係低我都會開刀生,由於今次係第二胎,第一胎順產所以想今胎都順產!!

別墅

畀面勳章

Wasabi, 我同你一樣, 第一胎係C+順產, 第二胎都希望可以順產. 依家18W....政府/C+兩邊睇, 希望BB步步高升, 一齊順利啦
原帖由 wasabi 於 09-2-26 17:42 發表
多謝你地意見

如果遲D都係低我都會開刀生,由於今次係第二胎,第一胎順產所以想今胎都順產!!

別墅

請問胎盤低而要開刀的,
係咪一定要直開刀ga??

別墅

畀面勳章

聽e生講就係囉.....因為生產期間mama有嚴重出血, e生有機會把mama個子宮切取....止血救命, 直開刀會有助e生進行手術
原帖由 syvivi 於 09-2-26 18:03 發表
請問胎盤低而要開刀的,
係咪一定要直開刀ga??

男爵府

我都快20週了,醫生都係話我胎盤低,重叫我唔好用力同唔好抱個大仔連去廁所都話唔好咁用力,醫生話胎盤低會容易出血所以樣樣都要小心D,其實胎盤低係咪等同胎盤前置 係咪一定要開刀?但係我個醫生又話胎盤遲D會升高翻係咪真GA? 不過我上一胎係開刀,所以今胎都係開刀所以都冇咩所謂了

大宅

咪係呢個原因, 今胎去檢查次數比上胎小幾次, 宜家25wks, 都無咩可以做, 都係32wks先去醫生處confirm啦!

大宅

Beginning of this week, the doctor told that I'm also 胎盤低 and I'm now 16 weeks. She doesn't remind me to do something.

大宅

我想問下, tor得低係咪即係胎盤低家?

別墅

畀面勳章

tor得低唔等於胎盤低......胎盤低係e生check左話比你聽, 多數會有出血情況
原帖由 rr101305 於 09-2-28 12:55 發表
我想問下, tor得低係咪即係胎盤低家?

大宅

我兩胎都係佗得比較低, 有早產風險, 不過最後都能順產出世, 一個37周, 一個39周.
佗緊個陣會比較容易出血, 醫生吩咐唔好拿重物, 訓多d咁.

複式洋房

原帖由 wasabi 於 09-2-26 17:21 發表
今星期去照4D,醫生話我胎盤好低,同子宮頸相差0.54mm,要過3星期去再照,睇吓會唔會升返高D

做D乜可以令到胎盤升返高?因我唔想開刀呀!!!

我28週果時e生都話我個胎盤低左d,要33週再照,到33週再照都係低,就約35週再照,當時心諗都係開刀多啦....到35週,升返上去嘍!所以都唔洗咁擔心既,好大機會會升返ka,不過萬一真係要開刀都冇辦法啦,為左你同你個bb好,安全係最緊要o既!!

大宅

我宜家22w,今日去覆診e生都話我胎盤低,不過佢話唔駛太擔心...佢話大多數人遲d都會升番高,無咩野要特別注意,只係叫我地唔好做房事~

大宅

好媽媽勳章

我由有左開始c+就話小b著床位置低, 之後就話胎盤位置低所以成日流血, 睇左兩個c+都係咁講, 政府又話正常, 點知wk19在政府照結構時佢就話我胎盤低, 仲話同子宮頸係"零"距離 話最差情況係開刀, 自始之往後我日日同小b講要升番d, wk20去林勇行到照佢就話正常bor 唔知小b係唔係聽我講呢? 因為之前小b成日係好下面"liu"我, 我一feel到就叫佢上番d, 而家feel到佢真係在上d的位置郁
我wk22會再照c+, 睇下係唔係直的上升左

民房

胎盤低等同胎盤前置, if serious is一定要開刀

QE Dr told me that 我胎盤低 when bb is 20 weeks, and will check it again when bb is 34 weeks cos it may升高翻 later.

When bb is 34 weeks, QE Dr told me that I was胎盤前置 phase 4, which is the most serious case. Dr asked me to admit into hosiptal and stay until give birth, cos he afraid that i will 流血 seriouly if 子宮頸 start to open.

I never 流血 during my these 34 weeks, however Dr stronly recommended that i have to stay in hosiptal and bed rest until give birth.

BB is 37 week now and schedule to c-section on 38week.

So dun worry, even i am the most serious case, i still fine until now....will update u gals after i give birth.....wish u luck

大宅

好媽媽勳章

我星期六再照, 胎盤已經正常la 記得同小b講叫佢升高d啦

複式洋房

我都有同BB講叫佢幫吓手.....我下星期二先去照,到時希望升返高D啦!!

複式洋房

我28週,上星期醫生都係話我胎盤前罝,我都唔開心同幾擔心,驚會早產同出血,自己唯有安慰自己驚都無用,希望小b係下個月見醫生時胎盤會升高。原來有bb真係唔容易,好多關要過,希望各位媽媽開心d,媽媽同bb都平安健康,足月先好出嚟玩。

首頁

尾頁

跳至