興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我而家用緊canon g10,覺得幾好玩,
心思思想學人玩單反,
有人話nikon好, 有人話canon好,
我係全新手, 想平平地玩下,6千元到有乜好介紹。
仲有單反換鏡頭易唔易架!(聽人講成日要揍鏡架喎)

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

原帖由 kfwong 於 09-2-21 22:53 發表
我而家用緊canon g10,覺得幾好玩,
心思思想學人玩單反,
有人話nikon好, 有人話canon好,
我係全新手, 想平平地玩下,6千元到有乜好介紹。
仲有單反換鏡頭易唔易架!(聽人講成日要揍鏡架喎) ...

$6,000 BUDGET, 就canon 450D
換鏡唔難, 有 $$$ 就得
(真係換起上來真係好易, 放心)

男爵府

我聽人講canon的鏡比nikon貴, 係唔係架,
其實我都有睇過450d, 又睇過nikon d80,
但唔識試(未識用),好似nikon重d, 係唔係呢?
因我唔知自己會唔會3分鐘熱度,所以唔想用咁多$$
咁請問你用緊canon 定nikon呀,佢地有乜分別?
我真係乜都唔知,可唔可以講多小小比我知

原帖由 chloepapa 於 09-2-21 23:18 發表

$6,000 BUDGET, 就canon 450D
換鏡唔難, 有 $$$ 就得
(真係換起上來真係好易, 放心)

版主

Nikon 同 Canon 真係各有各好
如果有心機長遠玩 DSLR, 入部好少少的會好D,
Canon 就 50D, Nikon 就 D90

鏡頭, 各有各平同貴的, 最緊要睇你身邊的朋友用咩機, 最好同佢地一樣, 可以一齊研究, 互相借鏡用都得

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 kfwong 於 09-2-22 12:28 AM 發表
咁請問你用緊canon 定nikon呀,佢地有乜分 ...
唔係, 同級數既都係差唔多價錢.

王國會長

王國會長

D80 舊左D 同埋佢支kit 鏡唔掂, 如果係新手不如四千多買 D60 另加支閃燈試下.

原帖由 kfwong 於 09-2-22 00:28 發表
咁請問你用緊canon 定nikon呀,佢地有乜分 ...

男爵府

睇Nikon走勢好似越來越貴咁, 好似24-70, 70-200VR呢d都比Canon貴

不過Nikon平價鏡都有相當唔錯質素呢樣係真既!

大宅

原帖由 嘿嘿 於 09-2-24 00:41 發表
睇Nikon走勢好似越來越貴咁, 好似24-70, 70-200VR呢d都比Canon貴

不過Nikon平價鏡都有相當唔錯質素呢樣係真既!

我想問 Canon 1000D 同 Nikon D60. 對於入門新手, 邊隻會好 d ?

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

1000D 唔係好建議買, 比多幾百買450D 有多個spot metering 測光會好啲.

D60 最大既問題係冇機身摩打, 有部份鏡唔用得, 其中包括支平靚正既50MM F1.8.

原帖由 HealthYan 於 09-2-24 13:59 發表

我想問 Canon 1000D 同 Nikon D60. 對於入門新手, 邊隻會好 d ?

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 HealthYan 於 09-2-24 13:59 發表

D60 唔好諗啦... 冇機身motor, 用鏡有好多限制...
一張好的作品,畫面要簡潔有力。所以有人說攝影是減法畫畫是加法的意思就在這。

一張好的作品,需要有好的內容,好的構思、好的規劃,最重要的是觀察力、有人文藝術涵養以及感性知性的心。當然,相機隨身帶著。

大宅

原帖由 Simar 於 09-2-24 14:39 發表

D60 唔好諗啦... 冇機身motor, 用鏡有好多限制...

謝謝你們的意見 ! 其實入門機真係 唔多款簡.

咁 Nikon D80 同 Canon 450D, 咁又邊隻會新手好用 d ?

Nikon 隻 50mm 1.5f, 我見真係好平喎, 是定焦鏡 ??? 可以影到 mug 效果出來呀 ?

版主

原帖由 HealthYan 於 09-2-24 15:51 發表

謝謝你們的意見 ! 其實入門機真係 唔多款簡.

咁 Nikon D80 同 Canon 450D, 咁又邊隻會新手好用 d ?

Nikon 隻 50mm 1.5f, 我見真係好平喎, 是定焦鏡 ??? 可以影到 mug 效果出來呀 ? ...

D80 同 450D, 是旦一部都啱新手用
你講緊果支應該係 50mm f1.8, 大光圈, 定焦鏡, 無得zoom
優點係平, 大光圈, 好易影淺景深;

大宅

原帖由 chloepapa 於 09-2-24 23:53 發表

D80 同 450D, 是旦一部都啱新手用
你講緊果支應該係 50mm f1.8, 大光圈, 定焦鏡, 無得zoom
優點係平, 大光圈, 好易影淺景深;

謝謝 資料 !

50mm f1.8 無得 zoom, 雖然可以影到淺景深, 咁係咪好難focus 到個焦點囉, 對嗎 ? 咁影到的範圍係咪好細呀 ?

男爵府

原帖由 HealthYan 於 09-2-25 00:17 發表

謝謝 資料 !

50mm f1.8 無得 zoom, 雖然可以影到淺景深, 咁係咪好難focus 到個焦點囉, 對嗎 ? 咁影到的範圍係咪好細呀 ?

唔係, 定焦可以人肉zoom, 同對焦無關係!

大宅

原帖由 嘿嘿 於 09-2-25 01:17 發表

唔係, 定焦可以人肉zoom, 同對焦無關係!

"人肉 zoom", 個答案好可愛 謝謝 !

我見到 D80 冇防手震, 新手影出來, 效果是否會冇咁好 ? 是不是買個 model 有防手震好 d ?

版主

Nikon 同 Canon 機都無機身防震, 但有d 鏡係鏡身有防震

想要有機身防震, 只有考慮 Sony, Olympus or Pentax

大宅

原帖由 chloepapa 於 09-2-25 22:36 發表
Nikon 同 Canon 機都無機身防震, 但有d 鏡係鏡身有防震

想要有機身防震, 只有考慮 Sony, Olympus or Pentax

咁 Olympus 邊個 model 係入門機呀 ? 早幾日同個朋友講開想經濟試吓玩 單反, 佢話點解唔考慮吓 Olympus ? 聽其他人講, Olympus 配套少 d, 將來有興趣玩 high d, 咪可能要全套玩晒喎 ????

係呀, live mode 係咪得 Canon 先有呀 ?

版主

OLYMPUS 入門級就E520
不過真係少D 擴展空間, 始終副廠都唔多出鏡俾佢

OLYMPUS 色都幾好

係CCD 細, NOISE CONTROL 就麻麻地

王國會長

王國會長

Nikon 不少鏡有內置馬達, 對新手而言, 反正都係要買過D 鏡, 其實問題不大. 買支靚鏡配入門機玩住先, 日後只upgrade body 就可以.

原帖由 Simar 於 09-2-24 14:39 發表

王國會長

王國會長

如果真係有打算將來有興趣玩 high d 就買大廠機, 入門時買支靚鏡配部入門機玩, 日後只upgrade body 就可以.

原帖由 HealthYan 於 09-2-25 23:14 發表

咁 Olympus 邊個 model 係入門機呀 ? 早幾日同個朋友講開想經濟試吓玩 單反, 佢話點解唔考慮吓 Olympus ? 聽其他人講, Olympus 配套少 d, 將來有興趣玩 high d, 咪可能要全套玩晒喎 ????

係呀, live mode 係咪得 ...

首頁

尾頁

跳至