論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

想問問, 你地工人, 係咪會好唔鐘意隻眼...同你地點處理?

我而家呢隻賓用左差唔多9個月, 佢一路對隻眼都無野, 無理到隻眼. 唔知點解, 佢呢幾日, 忽然好介意隻眼, 有幾次, 隻眼一"yok", 佢就即刻望住, 唔知做咩? 有次我睇住佢同小朋友換片, 佢知道隻眼望佢, 佢竟然同隻眼對望左成分鐘!

前幾日同佢傾開野, 佢話點解隻眼係望佢, 咩唔係只望小朋友咩? 我話: 妳太敏感啦, 我當然係望小朋友啦! 同埋我同佢講, 我同我老公, 仲有我細妹細佬, 都可以望隻眼. 講完之後, 呢2日, 佢咩又係隻眼一"Yok", 佢就即刻望住隻眼....咁落去, 我驚佢會越黎越變態...

男爵府

我都有cam,不過我家姐姐當佢透明~~有時仲會抱我bb企係個cam前面比我地睇....

大宅

係呀, 咁咩好囉! 佢以前都無野架喎! 好多時, 我話我唔記得插制, 叫佢幫我插反, 都無野呀! 唔知呢幾日做咩呢?

我對上個賓都一樣, 之前無野, 之後唔鐘意隻眼, 就特登係隻眼前面同我小朋友唱歌跳舞大叫, 小朋友當時得幾個月, 我話唔好咁呀, 佢驚架... 佢明知我唔鐘意! 一見隻眼"yok", 就越係咁....後來我都抄左佢, 當然啦, 佢係仲有好多其他問題....

原帖由 TVb08 於 09-3-3 10:31 發表
我都有cam,不過我家姐姐當佢透明~~有時仲會抱我bb企係個cam前面比我地睇....

珍珠宮

好明顯佢係特登做比你睇~ 扮晒short咁!

老實講吖, 我bun都做左2個半月, 我衣家都打算裝ip cam, 老公話咁樣佢會唔鍾意, 我答佢 : [i don't care]~ 我happy就得~

別墅

我有裝架,我唸你都有同佢講,隻眼唔係睇你,係睇bb。咁佢同bb一齊,唔覺意睇埋佢就實有架啦。

我姐姐對隻眼一直無野wo,而家見到隻眼郁,仲叫bb向隻眼say hi。

你有無through隻眼發現過佢偷懶 or 其他野而話佢呀?btw,其實我係有loh,但佢都係無咩野wo。

大宅

以前有agent同我講, 啲賓唔鐘意隻眼... 但係香港地, 兩公婆出左去做野, 屋企有細路的話, 差不多全部屋企都有眼仔....我朋友話, 佢要黎香港打工, 就係咁囉...

不過我只係怕, 佢因為唔鐘意隻眼, 而做好多小動作, 到最後, 大家關係惡劣左, 佢會越黎越差, 迫我抄佢. 我真係唔想再抄人囉, 之前試過, 都花左唔少錢....唉....唔想再花無謂錢係佢地身上....

原帖由 Siuchoi 於 09-3-3 11:11 發表
好明顯佢係特登做比你睇~ 扮晒short咁!

老實講吖, 我bun都做左2個半月, 我衣家都打算裝ip cam, 老公話咁樣佢會唔鍾意, 我答佢 : ~ 我happy就得~

大宅

請問妳姐姐做左幾耐呀?
我都試過係隻眼見到佢做得唔好, 會打電話同佢講. 不過試過好少次, 同埋都係之前(起碼個幾兩個月以上), 近排都無話過佢呀! 唉, 都唔知點好! 唔知係咪受人"疏擺"

原帖由 bobobooo 於 09-3-3 11:20 發表
我有裝架,我唸你都有同佢講,隻眼唔係睇你,係睇bb。咁佢同bb一齊,唔覺意睇埋佢就實有架啦。

我姐姐對隻眼一直無野wo,而家見到隻眼郁,仲叫bb向隻眼say hi。

你有無through隻眼發現過佢偷懶 or 其他野而話佢呀?btw,其實我係有 ...

侯爵府

醒目開學勳章

但係無cam我又覺得唔可以了.... 而家有cam, 放心好多. 其實都係睇你個工人諗野postive既, 好似有時 我用個cam黎睇d細路有無做野, 其實都係幫緊佢看細路的.

另, 有時佢要買d新野番黎或我需要佢幫我搵一d野, 可以係個cam到俾我睇下啱唔啱, 大家都好.

同時, 我亦特登同佢講, 我話好彩有個cam係到, 唔係我就唔知道你將全部野ling晒出黎清潔了, 有時都要幫下佢地去同個cam協調下的. 佢咁聽完我講, 佢就開心好多啦.

珍珠宮

原帖由 PearPear 於 09-3-3 11:25 發表
以前有agent同我講, 啲賓唔鐘意隻眼... 但係香港地, 兩公婆出左去做野, 屋企有細路的話, 差不多全部屋企都有眼仔....我朋友話, 佢要黎香港打工, 就係咁囉...

不過我只係怕, 佢因為唔鐘意隻眼, 而做好多小動作, 到 ...

你bb咁細, 更加要用cam, 冇理由因為工人唔鍾意而唔用, 而更加冇理由佢唔鍾意而你又妥恊~

你唔洗理佢, 佢咁既反應, 更加要有cam, 亦都唔需要同佢講咁多.

關係? 米就係[主僕]咁簡單囉! 佢唔清淅, 但你既態度要清淅嘛! 佢再長look個cam, 即刻打返去問佢咩事, 係米叫你~ 佢一長望, 你就打返去, 你試多幾次吖, 佢唔夠你玩架~~

大宅

我bb而家已經19個月啦! 大叫跳火舞個係我上一隻賓! 不過而家呢隻, 又開始唔鐘意隻眼.
我明你講咩...我當然唔會因佢而唔要隻眼, 咁仲做成世界? 不過,驚佢越黎越諗埋一邊, 之後搞左好多野出黎! 佢如果頂唔順唔做, 我一啲都唔care! 我只怕佢迫我抄佢!

原帖由 Siuchoi 於 09-3-3 11:45 發表

你bb咁細, 更加要用cam, 冇理由因為工人唔鍾意而唔用, 而更加冇理由佢唔鍾意而你又妥恊~

你唔洗理佢, 佢咁既反應, 更加要有cam, 亦都唔需要同佢講咁多.

關係? 米就係[主僕]咁簡單囉! 佢唔清淅, 但你既態度要清 ...

別墅

I think she has bad impression towards the cam after some bun bun told her that it is not a good thing.
Suggest you emphasis the purpose of the cam, not that you don't trust her but it can help to get her job done easier.
I have 4 cams at home but usually I would try to avoid moving it when she is underneath. I understand it doesn't feel good being watched.
But I call home when bb woke up but she doesn't notice.

One suggestion, turn on soft music for bb. This can cover the noise when you move the cam. And this is good that you bb listen to some BB music.

原帖由 Siuchoi 於 09-3-3 11:45 發表

關係? 米就係[主僕]咁簡單囉! 佢唔清淅, 但你既態度要清 ...

男爵府

原帖由 PearPear 於 09-3-3 10:26 發表
想問問, 你地工人, 係咪會好唔鐘意隻眼...同你地點處理?

我而家呢隻賓用左差唔多9個月, 佢一路對隻眼都無野, 無理到隻眼. 唔知點解, 佢呢幾日, 忽然好介意隻眼, 有幾次, 隻眼一"yok", 佢就即刻望住, 唔知做咩? 有 ...

我個賓又係0甘喎,佢仲衰做左2個月吾夠,佢都同我講你又話睇bb,點解你睇埋我做野? 我話你吾識湊bb,我見到有吾0岩就要同你講架.

珍珠宮

原帖由 PearPear 於 09-3-3 12:11 發表
我bb而家已經19個月啦! 大叫跳火舞個係我上一隻賓! 不過而家呢隻, 又開始唔鐘意隻眼.
我明你講咩...我當然唔會因佢而唔要隻眼, 咁仲做成世界? 不過,驚佢越黎越諗埋一邊, 之後搞左好多野出黎! 佢如果頂唔順唔做, ...

唔洗太担心, 你有cam, bb安全的! 衣家你當冇事, 總之佢一望個cam, 你就call佢! 次次都咁做, 佢自然會正常返~ 衣家睇下边個頂唔順先!!

珍珠宮

原帖由 wakuwaku 於 09-3-3 12:20 發表

我個賓又係0甘喎,佢仲衰做左2個月吾夠,佢都同我講你又話睇bb,點解你睇埋我做野? 我話你吾識湊bb,我見到有吾0岩就要同你講架.

比我~ 我會講 : [我睇你做野唔洗得你同意~]

不過....我養過既工人, 冇一個敢咁講野的~

男爵府

唔知大家用邊咩款眼仔呢?我計劃短期內要裝,但不知那牌子好用, 請大家俾些意見, 多謝.

男爵府

想分享少少用 cam 的心得.

1.大多數人都唔鍾意有 cam. 如果一定有, 就會比較容易接受(日子耐左可能忽視)無燈又靜止的 cam.
2.裝對角 cam (係房間的對角位各裝一個), 裝在天花或靠近天花的位置, 可以避免死角位. 無轉動功能的 cam 平d, 裝2個唔係貴好多.
3.能收音, 越清楚越好. 可以提供畫面外的資訊, 又可以唔需要看畫面都知道屋企情況. (曾經清楚聽到姐姐係廁所講電話.)
4.錄影(可以只錄有活動果part, 返看慳時間)並儲存在安全地方(以便將來需要時做呈堂證據).
5.寬頻 upload 要有足夠 bandwidth, 否則畫面會"姪".

大宅

請問在那裡可買﹖價錢大約多少﹖

安裝了 cam,是否要跟工人說﹖

原帖由 bbrma 於 09-3-3 13:05 發表
想分享少少用 cam 的心得.

1.大多數人都唔鍾意有 cam. 如果一定有, 就會比較容易接受(日子耐左可能忽視)無燈又靜止的 cam.
2.裝對角 cam (係房間的對角位各裝一個), 裝在天花或靠近天花的位置, 可以避免死角位. 無 ...

別墅

我個阿姐做左20個月架喇,佢調返轉架wo,佢係一見隻眼郁就表現得對我女好好,隻眼唔郁呢,佢係黑口黑臉,由得我個女。一係你試下聽其他媽媽講,唔郁隻眼,會唔會好d呢?可能佢真係見有d野郁嚇一嚇,當住佢係先啦,要唸佢地個腦唸咩好辛苦呀!

原帖由 PearPear 於 09-3-3 11:28 發表
請問妳姐姐做左幾耐呀?
我都試過係隻眼見到佢做得唔好, 會打電話同佢講. 不過試過好少次, 同埋都係之前(起碼個幾兩個月以上), 近排都無話過佢呀! 唉, 都唔知點好! 唔知係咪受人"疏擺"

...

大宅

我懷疑工人偷野,所以至考慮裝cam.較左record功能,坦白講,係特登"伏"佢既.

因為佢黎左成年至裝cam,我咪同佢講想睇阿仔lor,掛住佢.其實係暗中錄影緊.我無話佢知部cam有record function既.部cam就影住主人房門口,因為果度有貴重野.而且set左一有人出入就會影相然後sent張相去我email度.

跟住呢個工人完左約,無事發生.新工人黎左照用.個新工人又無咩complain,佢入職前我已同佢講有ip cam,佢都話ok.

坦白講,bb仲細,裝左安心d.
仲有,好多公司都有眼仔啦,甘咪又係甘返工.如果問心無愧,怕咩wor.
好似我新工人甘,佢仲話唔敢抺隻cam,驚郁到佢我睇唔到添丫

大宅

佢甘鬼假嫁:;pppp:

原帖由 bobobooo 於 09-3-3 13:34 發表
我個阿姐做左20個月架喇,佢調返轉架wo,佢係一見隻眼郁就表現得對我女好好,隻眼唔郁呢,佢係黑口黑臉,由得我個女。一係你試下聽其他媽媽講,唔郁隻眼,會唔會好d呢?可能佢真係見有d野郁嚇一嚇,當住佢係先啦,要唸佢地個腦唸咩好辛苦 ...

首頁

尾頁

跳至