夫婦情感

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

同佢一齊2,3,當中經過好多開心唔開心,都有幾次差d分手,e家好好采可以一齊住.其實我一早已經想結婚,我係對婚姻有好大期望既人,亦覺得拍拖走到尾必定要結婚.最初佢一直避開呢個問題,話我唔比時間佢草錢,後來我地協議今年5月結婚,點知佢又推,又話我迫佢,話我唔比時間佢,佢一日淨係掛住炒股,又話賺到錢快d買樓先結婚,我地e家租梗樓,個個月有錢草,經濟上不是太大問題,買樓是遲早的事,佢卻日推夜推揾好多借口.佢講到尾都係話唔夠錢,我根本唔要求擺酒或禮金,旅行結婚仲好,又唔要求大魚大肉,唔使有樓”手查”手,我只要求佢比個成諾我.我琴晚講到出面,我草夠錢,結婚旅行影婚紗相我出晒,你d錢我一個仙都唔用,你中意就草起買樓,佢都唔肯.再講落去,佢話佢唔中意結婚呢樣野,即係之前都敷衍我的,一直都係拖住我,晒我青春同時間,我好嬲好心痛…拍拖冇耐,我已經好清楚表明,如果唔係以結婚為目標,唔好一齊,我講過不止一次,點知換來的係咁樣.

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

err....., 你係咪好年輕或者來自破碎家庭?

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

大宅

男人跟本信唔過, 你個case 好似我以前第一個男朋友咁, 我成日同佢講幾時結婚, 佢就話等佢儲夠錢先, 佢又係玩股票兼佢做呢行. 到有一日, 我再重提時, 佢就話我迫佢, 唔比時間佢, 講真, 我等佢都等咗6年時間, 咁仲話我唔比時間佢? 有冇攪錯呀! 所以, 最後, 我對呢個人死人, 佢只會講一大堆說話"乙水"我, 叫我等. 我冇等, 忍痛分手!

我覺得, 你要問心, 你究竟仲鍾唔鍾意佢, 你仲可唔可以等佢, 佢對你有幾真心? 如果你既答案係油疑不決, 我諗, 你唔好晒時間, 人生有好多事值得去做, 唔值得等一個不斷講一大堆說話而不行既人.

男爵府

唉~ 女人一但好想結婚,就乜都可以冇所謂......

如果我係妳男友:

同妳拍拖冇耐,妳就話以結婚為目標 - 我會好驚 + 有壓力; 拍拖期間講結婚唔止一次,壓力倍增 + 開始覺得煩......

妳出招迫婚佢都話唔肯,可能因為佢未準備好 - 經濟 / 心理上(即使妳覺得所有野都準備好!); 或者佢覺得妳根本唔係佢既結婚對象!

我勸妳若真係等唔切的話,最好就係離開佢! 始終女人青春有限; 若妳係好愛佢離開唔到佢,咁妳就唔好再迫佢! 佢而家咁唔想結婚,就算有一日真係比妳迫到佢娶妳,係完全冇意思! 好地地就話咯,但嗌霎起上來佢就大條道理來怨妳~~~~~

大宅

樓主,
男人40歲結婚生仔都唔遲, 至於女人, 時間有限, 唔好浪費光陰, 為什麼要同居呢, 熱衷同居的男人好多都係逃避婚姻, 你唸下... 你地關係與夫婦無別, 只欠婚書一張, 唔係話結婚大晒, 而係雙方對對方作出承諾, 尊重!

就算現在未係結婚時機, 那麼你感受到對方的誠意嗎?

大宅

迫就無謂啦, 嫁左都未必開心...

珍珠宮

原帖由 Vca 於 09-3-4 17:03 發表
唉~ 女人一但好想結婚,就乜都可以冇所謂......

如果我係妳男友:

同妳拍拖冇耐,妳就話以結婚為目標 - 我會好驚 + 有壓力; 拍拖期間講結婚唔止一次,壓力倍增 + 開始覺得煩......

妳出招迫婚佢都話唔肯,可能因為佢未準 ...

咁如果係個男人一開始就以結婚為目標, 一開始拍拖就話要結婚, 拍得幾個月就話結婚果啲呢?

做佢女友會唔會都好大壓力呢?
好好過每一天......

男爵府

原帖由 jacquesau 於 09-3-4 09:31 AM 發表

咁如果係個男人一開始就以結婚為目標, 一開始拍拖就話要結婚, 拍得幾個月就話結婚果啲呢?

做佢女友會唔會都好大壓力呢?

會架! 我都係以結婚為人生目標既人,不過我唔會一同對方拍拖就認定對方係結婚對象! 個人覺得拍拖就係了解對方是否適合自己既過程~

我曾經試過有一個大我7年 + 事業有成既男友,佢同我拍咗唔夠一個月拖,喺我完全唔知情下,同身邊既朋友講: 我地出年結婚! 我當時仲讀緊書廿歲都未夠,最終同佢拍咗年半,主要為咗"我唔肯結婚"依個問題而分手囉! (分手時我好hurt 架!)

大宅

原帖由 mimi26 於 09-3-4 16:38 發表
同佢一齊2,3年,當中經過好多開心唔開心,都有幾次差d分手,e家好好采可以一齊住.其實我一早已經想結婚,我係對婚姻有好大期望既人,亦覺得拍拖走到尾必定要結婚.最初佢一直避開呢個問題,話我唔比時間佢草錢,後來我地協議 ...

好難迫對方結婚
迫到結婚都唔長久
或者對方仍然諗緊"you are my cup of tea or not??"

男人如事業心重, 真係會事業有成先會諗結婚
我明白女人青春有限
但急不來, 除非搵個第2個

子爵府

我已問左了,佢話佢好驚結婚,佢唔中意比人縛住,又話唔想去朋友度過夜都有限制,我好嬲,我咩都比晒佢,老婆應該做的我都做晒,而佢為左自己,諸多借口,又話會結,但要比佢定日期,即係唔使結啦? 又話經濟未ready,我已經幫佢想好晒,一個仙佢都唔使出,佢又話影響佢轉工,根本唔關事!我根本唔會用到佢d錢!佢只不過係度耍我!我好聲好氣同佢講,我個d要黎結婚,佢個d繼續草黎買樓,佢唔夠我講,就一句:夠啦,總之我話唔結就唔結!

我個心實晒,佢根本冇諗過要對我盡咩責任,只係一路呃我,就算佢話到出年結,一樣唔會,到時實有其他借口... 點解當初唔一早講明,佢又話佢唔會有第二個,呢個我信,但係點解連個成諾都唔比我?我好介意!我已經識婚年齡...當然我唔係為左年紀而結婚,而係我真係好想有個家,即使不是e家,我都至少見到佢有盡力,有誠意想組織一頭家,但我見唔到,我淨係見到佢日日炒股收埋d錢,又講買樓做生意,從來唔會比個名份我!

禁止訪問

子爵府

佢今日講明佢係唔中意結婚個d人,以後都唔會結,就算要都要等佢發板我冇得出聲,佢一直講草錢又呢樣又個樣,其實一直都係耍我晒我時間

我唔係好年輕我已到識婚年齡,今年26,來自破碎家庭是真的

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

我有諗過佢會唔會比到一個我需要既婚姻生活我,但我冇諗過佢一路耍我,根本連婚都唔想結,我好傷心,我冇左3年時間,都冇左好多感情,我係中意佢,但唔係中意到可以一世同居,即使佢話會結婚,我唔會再信佢....等等等.仲要等到幾時?佢認為玩夠要個家先返黎?而我一路付出放工仲要煮飯汁屋?太不公平了

我岩岩去汁走晒d野了,佢仍然係個句:"我要自由,冇人可以阻我"我心淡了,我好唔捨得,但係我知冇結果,我有冇做錯

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章

比我一定會走, 無謂晒時間.

洋房

個男人話要自由, 根本係自私~~~
你唔好咁傷心啦~~~
你有無見好多case, 結婚後離婚?
好過你們第時結咗婚, 然後離婚, 咪仲慘~~~
你依家先26歲, 仲有青春, 不如睇清楚, 搵個真命天子好過啦~~

複式洋房

原帖由 maymay2008 於 09-3-4 10:27 發表
迫就無謂啦, 嫁左都未必開心...

Agree! Forcing is the worst solution! Better ask yourself whether you want to retain this man or to leave him for good! The decision is in your hands!

首頁
12345...6

尾頁

跳至