自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

多 名 議 員 要 求 綜 援 兒 童 可 獲 上 網 津 貼

2009-03-05 HKT 12:10

在 立 法 會 一 個 委 員 會 上 , 多 名 議 員 要 求 將 學 童 上 網 費 , 列 為 綜 援 兒 童 的 津 貼 項 目 之 一 。
議 員 梁 家 傑 認 為 , 現 時 學 童 要 在 網 上 學 習 及 做 功 課 , 上 網 費 已 成 為 家 庭 的 基 本 開 支 , 但 不 少 綜 援 家 庭 無 法 支 付 這 筆 開 支 , 影 響 兒 童 學 習 。

不 過 , 勞 工 及 福 利 局 首 席 助 理 秘 書 長 張 岱 楨 認 為 , 綜 援 計 劃 照 顧 受 助 人 的 基 本 生 活 需 要 , 上 網 費 屬 學 習 開 支 。 一 個 4 人 綜 援 家 庭 , 每 月 平 均 領 取 綜 援 金 9920 元 , 已 較 最 低 20% 收 入 組 別 的 四 人 非 綜 援 家 庭 月 入 為 高 。

他 又 說 , 多 個 部 門 , 包 括 康 文 署 的 圖 書 館 , 下 月 會 將 服 務 時 間 延 長 , 方 便 市 民 上 網 。 專 業 團 體 及 社 區 組 織 合 作 設 立 的 地 區 數 碼 中 心 試 點 計 劃 , 上 月 正 式 開 展 , 為 貧 窮 家 庭 的 青 少 年 及 有 需 要 人 士 , 提 供 資 訊 科 技 及 上 網 服 務 。

我又要津貼
Imagine me and you, I do
I think about you day and night
It's only right
To think about the girl you love
And hold her tight
So happy together ........

Me and you
And you and me
No matter how they tossed the dice
It had to be
The only one for me is you
And you for me
So happy together

禁止訪問

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

多 名 議 員 要 求 綜 援 兒 童 可 獲 上 網 津 貼

2009-03-05 HKT 12:10

在 立 法 會 一 個 委 員 會 上 , 多 名 議 員 要 求 將 學 童 上 網 費 , 列 為 綜 援 兒 童 的 津 貼 項 目 之 一 。
議 員 梁 家 傑 認 為 , 現 時 學 童 要 在 網 上 學 習 及 做 功 課 , 上 網 費 已 成 為 家 庭 的 基 本 開 支 , 但 不 少 綜 援 家 庭 無 法 支 付 這 筆 開 支 , 影 響 兒 童 學 習 。

不 過 , 勞 工 及 福 利 局 首 席 助 理 秘 書 長 張 岱 楨 認 為 , 綜 援 計 劃 照 顧 受 助 人 的 基 本 生 活 需 要 , 上 網 費 屬 學 習 開 支 。 一 個 4 人 綜 援 家 庭 , 每 月 平 均 領 取 綜 援 金 9920 元 , 已 較 最 低 20% 收 入 組 別 的 四 人 非 綜 援 家 庭 月 入 為 高 。

他 又 說 , 多 個 部 門 , 包 括 康 文 署 的 圖 書 館 , 下 月 會 將 服 務 時 間 延 長 , 方 便 市 民 上 網 。 專 業 團 體 及 社 區 組 織 合 作 設 立 的 地 區 數 碼 中 心 試 點 計 劃 , 上 月 正 式 開 展 , 為 貧 窮 家 庭 的 青 少 年 及 有 需 要 人 士 , 提 供 資 訊 科 技 及 上 網 服 務 。

我又要津貼
係囉... 去圖書館都得.... 仲有很多學校都會係課餘時間比佢地留係學校度用電腦室..... 使唔使又比錢.....

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

去死啦你呢班PK!!

男爵府

遲d津貼埋買電腦
Imagine me and you, I do
I think about you day and night
It's only right
To think about the girl you love
And hold her tight
So happy together ........

Me and you
And you and me
No matter how they tossed the dice
It had to be
The only one for me is you
And you for me
So happy together

男爵府

原帖由 山SANDRA渣 於 09-3-5 12:30 發表
遲d津貼埋買電腦

咪係, 一陣俾$$佢地上網又話冇$$買電腦~
全因為你,令我一生都佳美,你令我生命從空虛,化做傳奇,唯獨你是我拯救,我總不至死,直到永遠,從心底讚美!

子爵府

我要求正苦津貼埋我個仔畫畫, 學琴+買琴, 學游水, 我個仔鈡意玩nds我無買, 我要求正苦比錢我買, 我想生多個, 我老公5多想, 我要求正苦比錢我贖左層樓先, 等我老公5使做得咁辛苦, 可以放心同我生仔, 我地一家3口只去过hk既迪迪尼, 我要求正苦比錢我全家去東京迪迪尼+住宿+飲食+shopping, 我啲股票變晒蟹, 我要求正苦幫我包底.....:;pppp: :;pppp: :;pppp:

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

千千萬萬個唔讚成呀.......

男爵府

伶綜援既有得津貼上網,納稅人d錢就係咁樣俾果班議員咁用,呢個咩世界黎架

珍珠宮

畀面勳章

我好想拎綜援,因為我好想日日可以係屋企湊亞仔同亞女...唔使依家日日要返工..無晒時間同佢地相處....點解政府唔幫下我....點解d人貪得無厭...唔做野有錢既人就乜都有津貼,我地辛辛苦苦做野既又要交稅仲要乜q野都自己俾俾錢......

男爵府

原帖由 catjeffcat 於 09-3-5 12:18 發表
我又要津貼
係囉... 去圖書館都得.... 仲有很多學校都會係課餘時間比佢地留係學校度用電腦室..... 使唔使又比錢.....
無解ge你,政府&學校d電腦唔可以for 打game,玩msn嘛

侯爵府

牛年勳章 月餅勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

上網都有得津貼
咁咪大條道理睇4仔囉
到時唔好話d小朋友上得4仔網多學壞
係你班垃圾搞出黎架

子爵府

原帖由 arale1668 於 09-3-5 12:38 發表
我好想拎綜援,因為我好想日日可以係屋企湊亞仔同亞女...唔使依家日日要返工..無晒時間同佢地相處....點解政府唔幫下我....點解d人貪得無厭...唔做野有錢既人就乜都有津貼,我地辛辛苦苦做野既又要交稅仲要乜q野都自己 ...

咪就係囉, 我地日日要偷雞咁上bk, 都好鬼辛苦架嘛, 有得揀我情願係屋企辛苦囉....

水晶宮

班垃圾議員都痴Q線嘅,咁中意幫班廢柴咪攞自己份糧去幫咯,做咩要攞我地D錢,班友成日得一想二,比完電腦第日又話電費貴左唔夠錢用要加綜援,真係比條毛佢地啦PK

大宅

我都想拎綜援。要乜有乜!

男爵府

我都讚成叫班垃圾議員用佢地自己份糧去幫果d所謂有需要的人!

原帖由 琛媽 於 09-3-5 12:58 發表
班垃圾議員都痴Q線嘅,咁中意幫班廢柴咪攞自己份糧去幫咯,做咩要攞我地D錢,班友成日得一想二,比完電腦第日又話電費貴左唔夠錢用要加綜援,真係比條毛佢地啦PK ...

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

點解政府唔諗下辦法幫下d低收入,又無拎綜援果d呢!綜援可以唔駛交公屋租,但低收入果d最多只可以申請租援,最多都係減半租,維期3年後就無得再申請,一係搬去租金較少既地方
點解低收入自食其力,但係往往都無福利

別墅

取綜援已經包埋啦, 佢將成舊錢點分配係佢地既事, 心諗, 有d人要賭既, 唔通又比埋賭本呀??

仲有, 上網費都唔算太貴, 唔通真係付擔唔到? 定係事事都要伸大手板先安樂.

遲d會唔會又發爛渣話冇遊戲機打, 會自卑, 冇得去唱k又會自卑, 乜都要取津貼咩. 真係用個腦諗下啦.

水晶宮

至尊種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

比埋上床津貼啦笨
不要問國家能為你們做些甚麼,要問你們能為國家做些甚麼。Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.

男爵府

我都想攞綜援, 唔使做又有錢, 可以"嗯嗯" 腳係屋企打game....

首頁

尾頁

跳至