家庭理財

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

點可以儲到錢

每次都失敗,d錢好似有

侯爵府

Re: 點可以儲到錢

你有無買儲蓄保險? 迫自己每個月儲一筆入去. 即係好似以前的零存整付甘. 不過依家利息低, 無銀行再做.

東x銀行有一隻係5年期的, 你去看下.

或者係一間銀行, 佢係你住或者返工的地方都無分行的, 開過戶口, 每個月係你出糧的戶口到做自動轉賬, 一出糧就入一筆錢入去, 最緊要不好開etc.

我以前用最後的方法, 依家手頭無甘緊就用第一種方法. 回報我不覺得高, 但起碼可以儲到一筆錢加利息甘./

侯爵府

I HAVE A HABIT FOR YEARS THAT MARK MY EXPENSES PER DAY & CALCUATE THE EXPENSES / INCOME PER MONTH.

SO THAT, I CAN HAVE A WARNING SIGN IF I SPEND TOO MUCH.

I BELIEVE THAT IT IS VERY HELPFUL IF YOU CAN SPEND ONE MINUTE PER DAY TO KEEP YOUR RECORD.

YOU KNOW, WE ALWAYS DO NOT WHY WE SPEND MUCH EACH MONTH.

HENCE, I BUY A EDUCATION FUND FOR MY BABY TOO.

別墅

其實儲蓄最重要是定立目標,切勿半途而廢棄!

我公司最新出咗一個儲蓄保險,保費繳付期有6,8and10年可供選擇,而目標儲蓄年期(保障期)為10,15and20年,彈性很大,即最快可10年"law"走d cash而預期每年回報率(以複息計)分別為4.6-5.04%!!儲蓄之餘仲享有保障"tim"!連我個菲傭都話very nice.

lam

[quote]
hinhinmummy 寫道:
你有無買儲蓄保險? 迫自己每個月儲一筆入去. 即係好似以前的零存整付甘. 不過依家利息低, 無銀行再做.

[/img]

禁止訪問

別墅

Hi dickykwan,

"物"我果d 算係"廣告"?我都唔係好似其他人咁開個topic來引人注意!我只係有人問開先回應吓!anyway多謝你提點thank you very much!!同埋個plan事實真係好好.

我個菲傭買左保額us$5000,月供hk5百幾(very very high saving plan)!
前幾日我同佢傾計,佢問我有關insurance嘅嘢,咁我話佢知哩個plan,點知佢話very nice,仲話會同d同鄉share,我叫佢唸清楚,因為都佔佢income嘅16-17%(由於這個plan供6年,10年後"law"錢走,所以入場費minimum要5百幾一個月),其實佢主要係儲蓄之餘給佢family即時有個保障,是原佢husband走咗好多年啦!佢有一仔一女在菲律賓由佢d family嘅人照顧,如果佢有咩發生都有d錢給佢仔女用來讀書.佢話退休後想開business"wo".
thank you!

lam

dickykwan 寫道:
lsl, 你個菲傭買左幾大?

睇左你呢段 "廣告" 好多次, 你小心站長捉你呀! :-P :-P
[/img]

大宅

你個菲傭都好利害,6 years plan, 佢咁有信心未來6 yrs都有人請佢做工人...
lsl 寫道:
Hi dickykwan,

"物"我果d 算係"廣告"?多謝你提點thank you very much!
我只係有人問開先回應吓!!同埋個plan事實真係好好.

我個菲傭買左保額us$5000,月供hk5百幾(very very high saving plan)!
前幾日我同佢傾計,佢問我有關insurance嘅嘢,咁我話佢知哩個plan,點知佢話very nice,仲話會同d同鄉share,我叫佢唸清楚,因為都佔佢income嘅16-17%(由於這個plan供6年,10年後"law"錢走,所以入場費minimum要5百幾一個月),其實佢主要係儲蓄之餘給佢family即時有個保障,是原佢husband走咗好多年啦!佢有一仔一女在菲律賓由佢d family嘅人照顧,如果佢有咩發生都有d錢給佢仔女用來讀書.佢話退休後想開business"wo".
thank you!

lam

[quote]
dickykwan 寫道:
lsl, 你個菲傭買左幾大?

睇左你呢段 "廣告" 好多次, 你小心站長捉你呀! :-P :-P
[/quote]

別墅

HI KKSAM

其實佢係我朋友個菲傭介紹比我用嘅,我地相處咗OVER半年,
所以係佢D朋友NETWORK好多都已經在香港做咗好多年,有一個做咗十幾年仲係同一顧主"TIM".所以佢党得最緊要做好自己.佢一D都唔擔心無人請佢(不過我之前同佢有D誤會搞到有D唔開心),反而佢真係想退休開BUSINESS同比佢FAMILY有個保障!

LAM
[/img]

大宅

BxC 同 x 壽有個5年儲蓄+壽險計劃, 叫做"五光十息", 即儲5年錢, 一直生息到10年.

以目標為HK$200,000 例子, 每年供HK$38,404, 5 年共供$192,020. 5年到期時, 可guarantee 平手及多少許(forgot exact amount), 未計potential returns. o甘梗係唔算attractive. 若一直擺係度至10年期滿, guarantee有hk$240,000, 亦係未計potential returns. 即起碼有hk$47,980多了.

*另附HK$200,000 的壽險

我當零整 o甘去睇, 同埋逼自己儲錢, 各位覺得如何?

侯爵府

Mao

我係宏x買左個退休保險, 每年供1萬1千幾, 佢都有guarantee10年後拿返幾多錢, 但我不記得, 我只係為著逼我自己儲錢. 一直生息到我退休(或者自己要拿返錢出黎果日)

但係我買果份保險就不可以拿返錢出黎的, 例如第1年你供左1萬元甘, 第2年又1萬, 即係前後2萬元, 但中途如果等錢駛, 你要錢, 但係份保單只可以拿幾百元(不記得exactly的數), 總之就係小到要不要都把果隻.

所以本來我諗住買2萬幾元一年的, 後尾都係縮沙, 驚有mug變化, 拿不返錢, 寧頭如果每個月可以儲起2000元, 供死1千元, 另外果一千元再作其他的投資or儲蓄.

雖然回報會低d, 但係起碼安全d, 不知各位認為呢?

複式洋房

各位媽媽, 如果要買儲蓄連保險的plan, 你o地會選 "NEW XXXX LIFE" OR "宏X"???

侯爵府

ngmama

我買果隻好似(如無記錯)保險成份好低的, 好似如果供呢段時間有mug野事(訓著果隻), 個受益人先可以拿返保單果時的錢or選擇繼續供落去.

詳細不多記得啦. 我不係一個好精明的消費者.

別墅

其實銀行儲蓄嘅優點是簡單方便,風險low,沒有資金限制,而缺點就是回報率low,缺乏約束力,儲蓄計劃容易半途而廢,若你未能供款,儲蓄目標不能達成.

保險儲蓄計劃都同樣簡單方便,風險low,有明確目標,有助養成供款習慣,彈性大,可有權利向保險公司提出保單貸款,以應燃眉之急,極具保障,即使供款人因意外/疾病未能供款,儲蓄仍可繼續,但缺點就是需要長線投資,一般未能在短時間內擭取豐厚的回報.

現在我公司有「保證現金回賞」這全新概念,為您增添儲蓄之靈活性!就是第二年後,每年可提取投保額 5% 的「保證現金回賞」. 中途如果等錢駛, 你要錢, 都可以第二年後每年提取投保額 5%,作應急之用 "仲可附 加 投 保 人 保 障 計 劃 , 即 使 投 保 人 不 幸 去 世 、 完 全 傷 殘 、 患 上 危 疾 或 非 自 願 性 失 業 , 子 女 的 保 障 亦 絲 毫 不 受 影 響 。

lam
[/img]

複式洋房

where can I buy a education fund?

別墅

hi fish_fish,

please check pm!
thanks.

lam
[/img]

大宅

Mao:
如果唔計壽險果part,個plan複息回報少於3.3%.比10年期USA國庫券少差不多1%(4.2x%)
Mao 寫道:
BxC 同 x 壽有個5年儲蓄+壽險計劃, 叫做"五光十息", 即儲5年錢, 一直生息到10年.

以目標為HK$200,000 例子, 每年供HK$38,404, 5 年共供$192,020. 5年到期時, 可guarantee 平手及多少許(forgot exact amount), 未計potential returns. o甘梗係唔算attractive. 若一直擺係度至10年期滿, guarantee有hk$240,000, 亦係未計potential returns. 即起碼有hk$47,980多了.

*另附HK$200,000 的壽險

我當零整 o甘去睇, 同埋逼自己儲錢, 各位覺得如何?

伯爵府

hinhinmummy 寫道:
ngmama

我買果隻好似(如無記錯)保險成份好低的, 好似如果供呢段時間有mug野事(訓著果隻), 個受益人先可以拿返保單果時的錢or選擇繼續供落去.

詳細不多記得啦. 我不係一個好精明的消費者.

hinhinmummy,

你買個計劃叫做"保証退休入息保", 如果供款中途身故, 受益人可得回全數已繳保費加1.8%年利息(以複式計算), 但係唔可以繼續供落去, 因為受保人已經唔係度.

由第11年開始派入息, 如果收入息呢段時間身故, 受益人可以全數提走保單價值, 或者繼續拎入息.

侯爵府

遙遙爸爸

真多謝你, 不係等我一直錯落去tim, 你知啦, 好多好似我呢d甘的不精明消費者, 真係無心機聽個agent講甘多, 淨係知道10年後拿多錢就算!

伯爵府

唔好客氣. 其實呢D計劃好處就係等你唔覺唔覺, 又唔駛打理咁儲到一筆錢囉. 所謂 "財不入急門", 我好鍾意同業 Principal 果句 "一步步致富".

大宅

kksam

我唔識得計呀....不過請問債券是否一次過lump sum付出, 10年期滿回報? 五光十色則是每年付1/5 of the lump sum, 回報率是否不同? 而家睇番份proposal, 若以potential returns 5.5%pa 計, 總本利可達$271,037....若以十年中期比較, 這plan 如何呢?

首頁

尾頁

跳至