論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

帶埋工人去飲, 人情點俾好呀???俾得多又好似好重皮, 佢去到都唔得閒坐低, 要湊阿B, 你地既做法係點??

子爵府

一定唔帶, 一帶就要比正價,如果唔係比人講一世

原帖由 susni 於 09-3-5 14:26 發表
帶埋工人去飲, 人情點俾好呀???俾得多又好似好重皮, 佢去到都唔得閒坐低, 要湊阿B, 你地既做法係點??

複式洋房

佢企係到又好怪,坐係到又要比多份人情

子爵府

環保接龍勳章

原帖由 bebefun 於 09-3-5 14:38 發表
一定唔帶, 一帶就要比正價,如果唔係比人講一世

同意

侯爵府

醒目開學勳章

呢d場合根本就唔應該帶工人去架啦......一個亞媽連自己個仔/女都湊唔掂, 有無搞錯呀?? 若果係因為想自己食得舒服d而帶個工人去, 就更加要俾多d錢tim啦.

做人情做正價係理所當然架啦, 人地唔話, 自己都唔好意思啦. 倒番轉你擺酒, 個個都帶埋工人黎, 只做2舊水人情, 你會有咩感想呢?

帶埋個工人去食buffet, 可唔可以話個工人只係湊仔唔食的, 唔收你錢呢? 或者收小童價only呢?

原帖由 wokit 於 09-3-5 16:24 發表
佢企係到又好怪,坐係到又要比多份人情

別墅

agree

Agree, shouldn't bring the helper.

Or, you can ask the helper to take the baby back home first before the dinner starts if you really want to bring your baby to take pictures. In that case, 也應跟主人家講明無需預 baby 和工人.

原帖由 happypiano 於 09-3-5 16:36 發表
呢d場合根本就唔應該帶工人去架啦......一個亞媽連自己個仔/女都湊唔掂, 有無搞錯呀?? 若果係因為想自己食得舒服d而帶個工人去, 就更加要俾多d錢tim啦.

做人情做正價係理所當然架啦, 人地唔話, 自己都唔好意思啦. ...

水晶宮

原帖由 happypiano 於 09-3-5 16:36 發表

非常同意, 一個亞媽冇理由湊唔掂自己的b
如果有兩個小朋友, 兩個大人睇住兩個細,
應該冇咩大問題.
(唔通去遊埠又帶埋個工人去??)

如無必要, 盡可能唔帶工人去飲宴,
或者留工人 & bb 在家.

我見過有人預先叫工人在家吃飽,
然後到開席時就坐埋一邊湊bb.
真係唔食野ge.

大宅

我試過帶工人去飲(姑仔結婚)
冇加多人情
因為我自己叫左個炒飯比佢 (自己比錢)
阿囡個時10月大 所以佢係新娘房食同take care bb

同埋你有冇諗過有人會介意同你工人同一台食野
如果真是冇辦法 最好佢食飽叫佢係一邊湊bb
歡迎參觀我的個人網頁

洋房

I agree! I don't bring my maid to go out, I can bring my 2 kids to attend my friends wedding banquet, because my friends ask me to bring them, so I thinks you can ask your friend to help you lor!

侯爵府

醒目開學勳章

真架.......我地試下將個問題倒番轉.............有幾多人好樂意同工人同一檯去飲呢??

早一兩個wk, 係自由廣場都有媽咪問過同樣的問題-帶工人去飲, 後來我問了我兩個friend佢地mind唔mind. 佢地都話: 梗係唔想啦, 只係若那人都帶左工人去, 就無計, 唔通掉頭走咩!!

我都試過一個人推住架手推車, 帶住個未夠一歲同一個5歲由港島東搭車去沙田既snoopy land到玩啦......當然辛苦啦, 但係唔係做唔到law. 睇你自己想唔想做啫!

原帖由 bbautumn 於 09-3-5 23:04 發表
我試過帶工人去飲(姑仔結婚)
冇加多人情
因為我自己叫左個炒飯比佢 (自己比錢)
阿囡個時10月大 所以佢係新娘房食同take care bb

同埋你有冇諗過有人會介意同你工人同一台食野
如果真是冇辦法 最好佢食飽叫佢係一邊 ...

大宅

原帖由 birdbird 於 09-3-5 22:30 發表

非常同意, 一個亞媽冇理由湊唔掂自己的b
如果有兩個小朋友, 兩個大人睇住兩個細,
應該冇咩大問題.
(唔通去遊埠又帶埋個工人去??)

如無必要, 盡可能唔帶工人去飲宴,
或者留工人 & bb 在家.

我見過有人預先叫工人 ...

最好梗係留返工人係屋企揍b啦,佢去,人家又未必有預多個位比你工人坐(就算有人情),叫佢食飽先去,仲衰,會比人話你克薄佢,又比人話你食唔起,同埋d人又會覺得你帶工人去哂命....
所以唔駛諗一定唔帶...

首頁

尾頁

跳至