跳至

首頁

尾頁

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

阿仔今日2 ,阿女就10個月,我想俾阿仔2歲半歲讀N1,因為得老公一個搵錢,我諗住阿仔讀書我就搵野做

因為好遲先搵學校,所以得一間學校有位可以報名先,其實呢間學校係我既first choice,因為佢有學費資助,以我地既家庭入息一定可以減免(50%),咁就算我真係搵唔到野做,每個月俾千幾蚊都仲可以

而家我有2樣野煩
(1)
原本間學校係全日制,我唔係咁想阿仔讀全日咁辛苦
(2)
早幾日先知申請學費資助,要父母都有工作先得,如果我到時都搵唔到野做,1個月真係俾唔到$3000

原本學校話6月面試,咁我仲有時間諗下讀唔讀,同有時間搵工,何況都未知收唔收,唔收咪直接入K1

點知今日學校打黎話in都唔駛in就可以入學,月尾攪埋入學手續
而家真係好煩,而家呢個時勢,以我既學歷+3年冇做野+冇乜工作經驗,真係搵唔到工一d都唔出奇,如果入左學又冇野做咁點算好??

侯爵府

好媽媽勳章

(1)
==> 不防比個仔試下先, 返全日bb未必覺得辛苦, 適應左之後, 可能反而覺得開心d添!

(2)
早幾日先知申請學費資助,要父母都有工作先得,如果我到時都搵唔到野做,1個月真係俾唔到$3000
==> 如果搵唔到長工, 你可以做住份partime先, long term又好, 暫時性又好, 到個資助批左, 你可以quit左再慢慢搵長工

btw, 甘妹妹邊個湊呀? 奶奶幫忙湊亞妹+哥哥放學嗎?

原帖由 B媽-Blue 於 09-3-5 17:28 發表
阿仔今日2歲 ,阿女就10個月,我想俾阿仔2歲半歲讀N1,因為得老公一個搵錢,我諗住阿仔讀書我就搵野做

因為好遲先搵學校,所以得一間學校有位可以報名先,其實呢間學校係我既first choice,因為佢有學費資助,以我地 ...

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

我就係怕連PART TIME都搵唔到,有人話不如做7仔/大家樂之類,講真我做開OFFICE工又唔想做呢D

湊放學都係問題,99年紀都唔細,湊住妹妹接哥哥放學都係問題,因為返學放學要搭車,仲有成百級樓梯要行動

如果直接報K1返上午,老公返3PM,咁阿仔放學頂多放1PM,老公可以湊住妹妹,99就去接哥哥放學囉

原帖由 叉燒媽咪 於 09-3-5 23:20 發表
(1)
==> 不防比個仔試下先, 返全日bb未必覺得辛苦, 適應左之後, 可能反而覺得開心d添!

(2)
早幾日先知申請學費資助,要父母都有工作先得,如果我到時都搵唔到野做,1個 ...

珍珠宮

2024年龍年勳章

b媽, 半日制的幼兒院係無得申請減免學費的, 只有全日制才可以申請, 所以如果你一定要申請資助, 就一定要讀全日制.

另外, 你交學費減免form時要交埋父母2個人的在職證明架, 雖然你可以搵part time, 不過一個月一定要返到有104個鐘, 如果唔夠都唔合資格的.

咁當你搵到超過104個鐘的part time啦, 但你都要報埋你依家份工的收入落去,學資處會計你收入x12個月咁同你計架, 所以你真係要計清楚幾多錢先唔超.

不過我記得你好似同62,99住得好近? 或者考慮報同住, 咁個額就會大d無咁易超額, 不過都要諗埋如果查到不屬實, 可能不獲資助, 或者資助左都要嘔返晒資助左既錢出黎羅.

有唔明再問我, 或call學資處啦 :2154 2130

希望每天開心渡過 ;-)

珍珠宮

2024年龍年勳章

至於我自己的意見, 雖然我係好贊成小朋友返n班的, 不過如經濟唔太鬆動就唔好羅, 而且你仲有個細既, 梗係唔好假手於99啦, 費事成日嘈交啦, 如果我係你, 我會一路湊到細既都足2歲, 就2個一齊送去返學好了, 咁到時自己又可以搵返office工, 如果怕99湊唔掂2個, 咪搵d可以延長服務的, 自己接送好了.

講真我好多朋友都比人抄左出黎了, 依家搵工真係難左d, 仲有你個小朋友初返學可能多病痛咁你可能成日要請假架, 咁你岩岩返工又成日請假, 邊個僱主頂得順.

希望每天開心渡過 ;-)

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

你真係明白我心意,冇100都有99%
所以我諗都係等佢K1先俾佢讀書好似好D

原帖由 Jessy 於 09-3-6 01:03 發表
至於我自己的意見, 雖然我係好贊成小朋友返n班的, 不過如經濟唔太鬆動就唔好羅, 而且你仲有個細既, 梗係唔好假手於99啦, 費事成日嘈交啦, 如果我係你, 我會一路湊到細既都足2歲, 就2個一齊送去返學好了, 咁到時自己 ...

大宅

jessy都講得啱架...
或者, 你想幫補家計, 亞b返n1, 細b返育嬰院, 咁計返你哋要供讓屋企人, 可能學費都會再減d.....
你99知道你找工咪好開心, 之前佢成日都叫你返工架
但係現在出面真係好淡好靜, 或者你試吓幫小朋友補習....

首頁

尾頁

跳至