自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

首先講下我個情況先 (唔好意思, 有d長):

今年9月, 阿仔k3開學, 我知道一開學無耐就要填小一選校表, 而家我好心煩, 因為我家住天水圍, 現在阿仔都在天水圍一間天主教幼稚園讀緊, 但我想佢小一讀我以前間小學 (華德小學 - 地點在九龍城聯合道), 但經濟上唔容許我搬出去市區住, 所以問左一間保母車公司quote價, 約$1200-$1500, 車程就話約40分鐘!

咁我想問, 40分鐘的車程, 對一個6歲幾的小朋友來說辛苦嗎? 我個仔平時都好鍾意坐車架, 尤其係巴士, 我有問過佢, 鍾唔鍾意坐車返學, 佢又話鍾意.....但我又驚佢如果日日都係咁又會頂唔順.

所以我想問有無媽咪而家個小朋友係搭起碼40分鐘車返學架? 小朋友反應如何?

珊瑚宮

原帖由 阿Be 於 09-3-5 21:10 發表

今年9月, 阿仔k3開學, 我知道一開學無耐就要填小一選校表, 而家我好心煩, 因為我家住天水圍, 現在阿仔都在天水圍一間天主教幼稚園讀緊, 但我想佢小一讀我以前間小學 (華德小 ...
我而家小朋友都係,仲要轉車,因為我屋企去學校,無校車.,又無去搵其他保母車

辛苦呀,因為你要比住得近ge小朋友早起身,遲放學

男爵府

我囡依家 K2, N1 開始已經搭足一個鐘頭保母車返學. 初初我都好有您的擔心, 但出乎意料之外, 第一日試搭 (姐姐跟車)後, 第2日已經唔使我地跟, 因為車上有其他小朋友, 一齊玩好開心. 有時攰就響車上訓著覺.

我依家反而係擔心道路安全多 d.

子爵府

+5熱血勳章

不如你問佢鍾唔鍾意間學校,然後同佢講要好早起身有冇問題

今年9月, 阿仔k3開學, 我知道一開學無耐就要填小一選校表, 而家我好心煩, 因為我家住天水圍, 現在阿仔都在天水圍一間天主教幼稚園讀緊, 但我想佢小一讀我以前間小學 (華德小 ...

子爵府

40分鐘?如是行大欖可以,但呢個車費應該是行青山公路 (行青山公路 40分鐘應該吾得,佢仲接埋屯門,荃灣沿線學生),你問多幾間公司,我怕佢坤你,到時開學就話無辦法係甘耐

別墅

我住炒嶺, 兩個女都係出去外面讀書, 你都好40分鐘, 我個女一個鐘呀, 大女已經升左中學, 細女就讀緊小二, 但我要俾佢地出去, 因為北區好既中學唔多, 所以為左佢地將來, 辛苦D都要啦!

別墅

回覆 # 的文章

唔好意思, 打錯字, 係粉嶺...

男爵府

我個仔今年剛上k1, 佢係搭褓母車. 因為係尾站, 返學只需約半個鐘, 但放學都要成45分鐘. so far無問題呀.

男爵府

醒目開學勳章

40mins 天水圍去到九龍城?
無乜理由!
無其他學生,只係接你小朋友?
我地保母車係西貢去九龍塘都要OVER1個鐘頭!
我地跟過車,中途上上落落好多次, 無可能硬快

子爵府

我就唔會想小朋友要搭咁耐車, 小學返學時間通常8:00am, 預埋搭車, 食吓早餐咪要6点幾起身. 我覺得辛苦D囉.

別墅

細路仔好昜習慣,係車道有甘多人仔,如果好似今日甘落大雨,你就會慶幸有校車車了
原帖由 阿Be 於 5-3-2009 21:10 發表

別墅

原帖由 阿Be 於 5-3-2009 21:10 發表

大宅

畀面勳章

而家唔係車程問題係幾點起身問題,小學比幼稚園早. 我個仔今年p.1校車係頭站要6:20am在留下等,學校7:40am上堂,我個仔
要個幾鍾係家車到,都唔緊要.朝朝都唔原起身
(已經係9:30pm-10:00pm訓.)冬天天都未光.如果要食早餐我想要5:45am起身.
其實我家留下有巴士去學校只須20分鐘,而家
每朝叫賓賓同佢搭巴士,在巴士食早餐. 放學
先坐校車,日日都係學車度訓到隻豬仔咁.

洋房

完全同意SUMMA 2002 所講,40分鐘車程唔係好長,問題係幾點起身,我住晌荃灣,囡囡返土瓜灣,本來晌屋企樓下6:35上車,起身都要6:00真係未天光,因為實在太早,佢跟本起唔到身,起左身都唔願食早餐,所以而家,我地會晌中途上校車,晌巴士食埋個早餐,由上返校車,咁佢可以晌屋企瞓多半個鐘

別墅

我個仔都係P.1,晚上8:00洗面刷牙,8:30前巳經訓著. 甘早起床點會唔訓得著?:;pppp:佢早上6:10起床,7:00上校車,都OK la
原帖由 SUMMA2002 於 6-3-2009 13:07 發表
而家唔係車程問題係幾點起身問題,小學比幼稚園早. 我個仔今年p.1校車係頭站要6:20am在留下等,學校7:40am上堂,我個仔
要個幾鍾係家車到,都唔緊要.朝朝都唔原起身
(已經係9:30pm-10:00pm訓.)冬天天都未光.如果要食早餐 ...

伯爵府

如果小朋友都喜歡坐車,而車程又不是太耐,40分鐘可以接受。

我識得有個朋友,女女係屯門住,係屯門讀書,坐校車,因為佢係第一個上車(6點),因為保母車要接載搭校車既同學先返學校,而返到學校要成個鐘,不過,小朋友已經習慣。

仲早過我起身。

世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

複式洋房

我都住天田圍嫁,其實天水圍都唔係無好學校,你有無考慮過佢入'天水圍天主教小學'呀, or '李宗德小學'.
'李宗德'係直資好似千幾元學費...同你坐車費都係差不多,d家長都話幾好嫁.

洋房

我想問下,你係咪全職媽咪呀,8:30上床瞓

原帖由 winyu 於 09-3-6 13:31 發表
我個仔都係P.1,晚上8:00洗面刷牙,8:30前巳經訓著. 甘早起床點會唔訓得著?:;pppp:佢早上6:10起床,7:00上校車,都OK la

男爵府

多謝咁多位既寶貴意見!!

早起身呢個問題真係幾頭痕~我開始有d動搖了! 對小朋友黎講, 舟車勞頓真係幾辛苦架! 有時就算係我自己, 如果唔夠訓搭車, 真係會好易暈車浪, 好辛苦....況且我相信上到小學, 一定會越黎越多默書測驗, 到時溫得習黎, 一定會好夜先訓, 咁就好難有足夠睡眠了, 到時我同佢都會好辛苦!!

昨晚同c6傾過, 我諗都好大機會會留在天水圍讀小學了!! 雖然可能有好多同學仔都係新移民, 但我相信自己身教都好重要....希望我無諗錯啦~

別墅

有冇保母車來回天水圍和長沙灣?幾$?請報料

首頁

尾頁

跳至