自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

魅力公主 精緻種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

父母分開左,父親已另有老婆
咁帖上面會印邊個個名?正常應該點?
1)印帖
a父母
b父(姨)
c父(姨)母
d父(姨)母~母要寫在父(姨)的下一格
2)禮金(細個開始跟阿爸)
a)父收
b)母收
c)父母各一半或分

子爵府

如果你阿姨都會請佢個邊d親戚朋友黎就要加埋佢名!
如果唔係唔會加佢名!

平排一齊寫名~

我叫葉比比,英文名叫Tristin Ip!

伯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我早排有個fd結婚.....父母都分開...但請帖上都是印上母親姓名....但就無在名上加父親姓氏....始終都係你親生媽媽辦喜事....更係加自己媽媽姓名上去....
而你個位亞E係唔洗印佢個名ge~

子爵府

係幫fd問....佢爸竟然話唔可以寫阿媽名,只可以寫阿爸同阿(姨):;pppp: 阿媽係外人,禮金都唔可以比佢,只可以當朋友咁,寫帖比自己阿媽飲

珍珠宮

痴線!!!
原帖由 seven_cola 於 09-3-5 21:22 發表
係幫fd問....佢爸竟然話唔可以寫阿媽名,只可以寫阿爸同阿(姨):;pppp: 阿媽係外人,禮金都唔可以比佢,只可以當朋友咁,寫帖比自己阿媽飲

子爵府

好媽媽勳章

正統既帖如果親生亞媽在堂(未死)係寫亞媽名.無論係離婚定分開定走佬,只會落親生父母個名,一係唔落啫.唔會落繼母/二奶名.落左繼母/二奶名係唔識大體禮數,有d親戚朋友知道邊個係新人既父母,唔係佢個名真係失禮死人笑大人個口.
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

伯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 seven_cola 於 09-3-5 21:22 發表
唔係嘩!!個個係佢親生亞媽來喎....話哂都叫做嫁女呀....點會唔印親生亞媽個名呀 就算唔要禮金都唔洗當人客咁請...仲要一齊坐天....除非個女同親亞媽無感情啦mouth: ....比我一定要同親生亞媽爭取到底

別墅

吓! 唔係掛????

如果阿媽都叫做外人, 咁應該無人係親人囉......

子爵府

禮金(細個開始跟阿爸)
a)父收
b)母收
c)父母各一半或分

男爵府

唔寫親阿媽名? 除非同親阿媽感情好差, 又同阿姨感情好好, 如果唔寫親阿媽名, 自己都覺得不孝啦... 雖然阿爸好唔鍾意阿媽, 但果個係自己親阿媽, 如果阿爸一意孤行唔可以寫阿媽名, 我會只係男家請客算啦, 阿爸阿媽就當客人去飲啦... 禮金就安比例囉, 跟邊個幾年就幾多囉, 如自己都鍾意阿媽的, 就阿媽1/3, 阿爸2/3囉...

子爵府

我朋友話可能會取消婚禮

首頁

尾頁

跳至