自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

一向用開PCCW的固網電話, 但因為收費比較貴, 決定轉用數碼通的GSM家+電話, 前幾日去買, 一部主機一部分機. 點知部機有問題, 換完再換都係有問題, 嘥晒我D時間走去換. 初時仲話換左一次就無得換, 有問題要自己攞去維修部... 不過暫時佢地仲肯俾我去分店換過部新機...

第一部, 义不到電; 第二部义到電, 又配對到主機, 但唔識響; 第三部义到電, 但配對唔到主機.

明天去換第四部, 唔知今次掂唔掂嘞...

伯爵府

牛年勳章

係個電話機唔掂0者!你咁買法要幾銀?

請問通話音色掂唔掂?

伯爵府

原帖由 virgokaren 於 09-3-5 22:54 發表
係個電話機唔掂0者!你咁買法要幾銀?

請問通話音色掂唔掂?

咪就係le款機嘅質素唔掂囉, 竟然連續3部都有問題! 不過通話音色ok架喎.

簽30個月約, 每個月$68, 部主機送俾你, 再送1年流動電話服務(850分鐘,但要俾隊道費,可以帶number過台), 分機係另外買, $380.

伯爵府

牛年勳章

我去年都想轉用佢,見佢個電話幾靚!
仲送手提通話咁好!

不過,無電就斷線喎!
但而家人人有手提,都唔怕啦!

伯爵府

宜家已經換番部正常的主機和分機返黎, 但係用落覺得始終無固網電話咁好, 因為佢間中有d雜聲和接收問題.

另外仲有一樣野, 我懷疑數碼通送的主機係之前有其他客人用過, 因為部機入面的phonebook內有4個儲存的人名和電話號碼, 同埋上年4月的賬單訊息, 我懷疑係人地發現部機有問題攞返去換, 數碼通修理後換上新的外殼又入番好當新機俾我地. 我向數碼通反映, 投訴佢地無好好保障其他客人的私隱資料, 但佢地堅稱部機係全新, 只係出廠時做測試時留下了資料未delete, 我唔信, 如果要測試phonebook功能都毋須要輸入4個人的資料咁多, 而且d名和電話號碼又唔係求其作, 而係好明顯嘅中文名, 我話佢地咁都唔認處理不當, 我隨時打果幾個電話號碼問問就知係咪真係舊客戶的資料, 佢地只係堅持話唔係, 又話叫我delete左d資料就得, 又話一係派人上門換過部全新的俾我...... 都未見過一間咁離譜的公司! 不過我費事嘥時間同佢玩大佢咋, 否則我向傳媒揭發佢地咁隨便處理舊客戶資料都得呀!

伯爵府

千祈唔好買!!

早前換完第四部, 終於ok, 义到電, 又配對到主機.

前幾日正式轉台後先真正開始用, 發現非常唔掂. (1) 通話時有電流聲干擾. (2) 接收不良, 時大聲時細聲, 有時直情聽唔清楚對方講乜, 只係靠估佢前言後語的意思, 或者問番問去. (3) 去到屋企某d位置會突然間對方聽唔到我講野. (4) 講講下無端端斷線, 兩日內已經四次.

今日搵師傅上黎check, 發現無論部主機放在屋企任何位置, 都有某些位置接收得唔好, 甚至有機會斷線.

我已經同數碼通反映, 我要求取消合約及退回已交款項. 理由係: (1) 佢地le隻產品無可銷售的品質, 違反商品售賣條例. (2) 佢地在宣傳單張上列明"你可以享受卓越清晰的話音質素", 而sales當時說在屋企內只要手提電話接收到的位置, le部電話都接收到, 卻並非事實, 誤導我屋企人購買.

首頁

尾頁

跳至