想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

爸B勳章

我呢個月day17去照EGG,有好多卵泡,最大果粒EGG得10MM,用紅D CHECK,day18已經排咗了。

請問:
1.有何方法解決此問題?
2.如果體內還有其它未成熟嘅卵泡,佢會繼續生長再排出?還是會自動消失?

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

你呢個情況我都試過,果次仲要係我第一次iui。不過最終因為蛋蛋排左,所以無做到…
想問下你去照egg,是否準備做iui﹖抑或純粹照蛋﹖如果是做iui,醫生應會之前比排卵藥,或/及同你打針谷d蛋大d嫁喎…因為咁樣,先可以趕及在你排卵之前,蛋蛋夠大嘛…

原帖由 yuki0718 於 09-3-6 00:15 發表
我呢個月day17去照EGG,有好多卵泡,最大果粒EGG得10MM,用紅D CHECK,day18已經排咗了。

請問:
2.如果體內還有其它未成熟嘅卵泡,佢會繼續生長再排出?還是會自動消失?

...

大宅

爸B勳章

原帖由 lalamike 於 09-3-6 00:25 發表
你呢個情況我都試過,果次仲要係我第一次iui。不過最終因為蛋蛋排左,所以無做到…
想問下你去照egg,是否準備做iui﹖抑或純粹照蛋﹖如果是做iui,醫生應會之前比排卵藥,或/及同你打針谷d蛋大d嫁喎…因為咁樣,先可以趕及在你排卵之 ...

我呢個月本來想做natual iui,所以就冇食藥冇打針。我食排卵藥,子宮內膜會變薄,所以唔食得啊!要排排卵針咯!

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 yuki0718 於 09-3-6 00:15 發表

請問:

...

你咁快知道已經排左? 係醫生講, 定係你自己見紅D 無線自己唸咋?

或者你自己用排卵條繼續CHECK, 可能呢 1,2日係排卵.

複式洋房

你有冇check 埋體温? 我day 14去照已經照唔到egg, 懷疑排左, 我都驚係未成熟就排左, 下星期會驗血睇下hormone指數, 醫生話可以靠驗血睇下有冇排卵, 但其實有排既話又check唔check 到卵子係咪未成熟就排呢....
我地係咪要試下飲雞精呢希望谷大egg ~

請問:

...

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

原來係咁…
或者你的卵子本身真的生長得不夠快,我覺得解決方法有2個,一係你下次早一點就開始用u/s check蛋,如day7-8,m乾淨了就check,之後開始打排卵針,因為咁樣先夠時間比醫生同你因住蛋蛋大小而落排卵針的藥。

另一方法是飲雞精,猶記得我第3次iui時,因為蛋蛋唔生性,到day14(我day16做iui)仍然唔夠大,我連續2天飲了雞精,結果做iui時蛋蛋有22mm(18mm已可以做iui)…
所以我覺得雞精都真係有幫助嫁…

原帖由 yuki0718 於 09-3-6 00:29 發表

我呢個月本來想做natual iui,所以就冇食藥冇打針。我食排卵藥,子宮內膜會變薄,所以唔食得啊!要排排卵針咯!

大宅

想問下....卵子size..多大才可受孕.....昨日照醫生話我有兩個....一個係9mm...一個係11mm........佢幫我計星期一排卵..(叫我星期一再照)...另而家飲雞精...得唔得.....謝謝你地回答

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

請問如果卵子未成熟(不夠大)就排了出來,會點樣?是不是精子卵子不能結合,還是精子卵子結合後會難長大,還是不能夠著床,還是會發育不良,還是其他呢?

大宅

lalamike,

Day 14 你先開始飲雞精,請問你是否每日一枝嗎﹖你飲原味 還是 蟲草呀﹖

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

我飲虫草,係呀…我day14見蛋蛋仲未夠大,咪趁做iui前一日一枝囉…

原帖由 華太太 於 09-3-6 14:09 發表
lalamike,

Day 14 你先開始飲雞精,請問你是否每日一枝嗎﹖你飲原味 還是 蟲草呀﹖

大宅

爸B勳章

原帖由 miffymiffy 於 09-3-6 09:36 發表

你咁快知道已經排左? 係醫生講, 定係你自己見紅D 無線自己唸咋?

或者你自己用排卵條繼續CHECK, 可能呢 1,2日係排卵.

係我自己用紅D CHECK到冇缐,而且DAY18已經冇咗蛋清分泌物了,我估應該已經排咗啦!

大宅

爸B勳章

原帖由 siusha 於 09-3-6 09:38 發表
你有冇check 埋體温? 我day 14去照已經照唔到egg, 懷疑排左, 我都驚係未成熟就排左, 下星期會驗血睇下hormone指數, 醫生話可以靠驗血睇下有冇排卵, 但其實有排既話又check唔check 到卵子係咪未成熟就排呢....
我地 ...

我DAY7已經開始飲啦!一路都有KEEP住飲雞精啊!但DAY17去照時,醫生話有卵泡,但好細咯!醫生估可能已經排咗,但我DAY13開始用紅D CHECK,又冇見到有排喔!

大宅

爸B勳章

原帖由 JJJJJJJJ 於 09-3-6 12:09 發表
想問下....卵子size..多大才可受孕.....昨日照醫生話我有兩個....一個係9mm...一個係11mm........佢幫我計星期一排卵..(叫我星期一再照)...另而家飲雞精...得唔得.....謝謝你地回答 ...

通常卵子生長到18MMX18MM,就夠成熟。如果發育唔成熟嘅卵泡,可能卵泡入面係冇卵子,得個泡咋!

大宅

爸B勳章

原帖由 littletwinkle 於 09-3-6 13:44 發表
請問如果卵子未成熟(不夠大)就排了出來,會點樣?是不是精子卵子不能結合,還是精子卵子結合後會難長大,還是不能夠著床,還是會發育不良,還是其他呢? ...

如果卵泡未成熟,可能卵泡入邊根本冇卵子。冇卵子嘅卵泡只系一個空殼,係冇可能成功受孕GA!

首頁

尾頁

跳至