想生BB

跳至

首頁

尾頁

男爵府

wyeth冷知識勳章

上年十二月起開始做足全面功夫,see 何 ec, 量體溫, 用紅 d都失敗 ,但我發現體溫由排卵至高溫期間只是相差 0.3 - 0.4度,最多剛好 0.5,網上看過資料要 0.6度先有條件成孕,沒記錯的話這亦意味著我的賀爾蒙不足,我可以食咩去改善呢?

2 年前曾小產, 1 年前開始努力, 但到而家都冇聲氣,眾 c fu 又話今年猴女容易有 BB, 我唔想過0左 30 先有 ,加上各方面的壓力,真係有 d 心灰 :cry:

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 k7jmok 於 09-3-6 09:59 發表
上年十二月起開始做足全面功夫,see 何 ec, 量體溫, 用紅 d都失敗 ,但我發現體溫由排卵至高溫期間只是相差 0.3 - 0.4度,最多剛好 0.5,網上看過資料要 0.6度先有條件成孕,沒記錯的話這亦意味著我的賀爾蒙不足,我可以食咩 ...

數據既野, 有時唔一定係跟足的. 呢排天氣涼左, 可能有D影響呢~ 妨且你睇緊EC , 中藥唔多唔少對體溫都可能會有D影響.

咁你用紅D 測唔測到深粗? 或者試下唔量溫度住.

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

你唔好咁灰心啦…
我之前量左大半年體溫都ok嫁,有高低溫,不過2月開始睇中e,食左中藥後d體溫開始好奇怪,忽高忽低,但基本上溫差都無0.3,後來,先知原來ec開左d降溫的中藥比我呀,所以體溫咪唔準囉,不過佢講無影響排卵嫁,話我一樣有排呀…

所以而家我雖然每日都仲量住,但見到忽高忽低的體溫,都無咁唔開心。我下個月會見西e,所以會停一排中藥,到時希望體溫會回復正常啦…

如你有食中藥,有睇開ec,你不如問下佢,d藥會唔會影響體溫啦…如果佢說有,你就唔駛擔心啦…

原帖由 k7jmok 於 09-3-6 09:59 發表
上年十二月起開始做足全面功夫,see 何 ec, 量體溫, 用紅 d都失敗 ,但我發現體溫由排卵至高溫期間只是相差 0.3 - 0.4度,最多剛好 0.5,網上看過資料要 0.6度先有條件成孕,沒記錯的話這亦意味著我的賀爾蒙不足,我可以食咩 ...

大宅

hi k7jmok,

我都係猴女呀, 我亦都係想今個月或下個月成孕, 做個牛媽媽, 因為出年既虎bb係同我地猴女唔夾架!! 同埋真係唔想過30歲先至做媽咪! 怕傷口難復原! 奶奶都有祈望呢...所以你既心情都理解既!

我既經期都準既, 週期係30~32, 我都係近呢2星期先至開始量體溫, 我d14係36.07, d15係36.12, d16係36.25, 今日d17係36.28, 都唔係有0.5以上既差別, 但係我d14開始就有多d分泌, 同埋d15有胸脹及左小腹抽住抽住, 我諗都應該係開始排卵了, 所以都有同c6愛愛!!

咁你有無哩d既徵兆呢? 其實你都比我好了, 你既溫差比我仲要明顯呢! 嘗試觀察吓自己既生理變化。溫度放在舌下唔同既位置都會有溫度既偏差, 放在最前係low, 放在中係middle, 放在後面係high, 我既探熱針說明書都係咁講, 所以建議每日同一時間, 同一個探既位置, 及唔好有大既動作 (建議早上起床即探)!
心情緊張都會影響生理週期, try to relax吧! 不要灰心!

希望我地大家都會好快有好消息啦!
我在前幾天都喺哩度"想生bb" post了個主題"生男寶寶和生女寶寶website", 希望都幫到你喇!

男爵府

唔好灰心,我啲體溫都係同你差唔多,由排卵至高溫期間只是相差 0.2 - 0.5度,但我剛Bingo咗啦! 各人體質唔同,無須過份擔心!!

男爵府

wyeth冷知識勳章

miffymiffy : 都算有既, 但粗唔過對照 law. 上年只靠 D 仔, 失敗 :(

lalamike : 下次覆診要同何ec 講先得, 多謝你的意見先 :)

Bigwhite :12 月時特登 買了 $199 果隻日本溫度計 la, 其實前三個月都有量不過用 cheap cheap "F" 果隻量, 我見好多 BK 姊妹都用 "C" 計算,咪配合一下可以容易交流 law, 就咁發現可能有問題 :(

小冬姑:恭喜妳 ar , 希望可以沾到你 d 福氣la, 聽見你咁講我都有 d 信心,之前有個 BK 姊妹介紹0左個台網寫住不能成孕的因數,所以擔心 。

前年開始想要,當時第二個月己中, 以為我体質很容易有,所以小產後都冇急住,但e+試0左 1 yr 都冇, 加上 6299 的壓力, 唉 ......

大宅

係呀, 我都係用"C"既日本牌子, 係我家姐pass比我既, 係可以記錄120日既data, 唔知同你同唔同款呢? 唔知點解部機overwrite咗我3/3 及3/4 兩日既溫度, 好彩我記得個度數嗜, 如果唔係就嘥咗d心機啦!
good luck, 奸爸嗲!

原帖由 k7jmok 於 09-3-6 13:28 發表
miffymiffy : 都算有既, 但粗唔過對照 law. 上年只靠 D 仔, 失敗 :(

lalamike : 下次覆診要同何ec 講先得, 多謝你的意見先 :)

Bigwhite :12 月時特登 買了 $199 果隻日本溫度計 la, 其實前三個月都有量不過用 che ...

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 k7jmok 於 09-3-6 13:28 發表

Bigwhite :12 月時特登 買了 $199 果隻日本溫度計 la, 其實前三個月都有量不過用 che ...

咁你有無照係 "深粗 " 當日 開工?

子爵府

Congratulation

原帖由 小冬姑 於 09-3-6 11:54 AM 發表
唔好灰心,我啲體溫都係同你差唔多,由排卵至高溫期間只是相差 0.2 - 0.5度,但我剛Bingo咗啦! 各人體質唔同,無須過份擔心!!

首頁

尾頁

跳至