懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

-----------------------------
於○七年九月一日至○九年六月三十日期間出生的兒童,則可於今年九月一日至二○一一年三月三十一日期間,於衞生署轄下母嬰健康院接受一次性補種,(3月4日星島)

請問各位, 如果bb已經在私家打左頭果一兩劑疫苗, 咁之後未打的, 政府包唔包架? 定還是要之前從未打過, 政府先會免費幫bb打?

我個女現在兩個月, 原來已打算帶佢去私家打針, 但係總共要打4次, 成二千幾蚊...

子爵府

我都好想知
我女而家6星期大...要等到9月一定唔放心..我會先去私家打左頭2支先...但政府係咪真係可以比我地補打架
同埋我想等亞女3個月打第一針...5個多月打第二針...第三及四針留番政府打...因打晒4支要成3700蚊...好貴
原帖由 ioi 於 09-3-5 12:55 發表
於○七年九月一日至○九年六月三十日期間出生的兒童,則可於今年九月一日至二○一一年三月三十一日期間,於衞生署轄下母嬰健康院接受一次性補種,(3月4日星島)
--------------------------- ...

大宅

原帖由 林嗅四 於 09-3-5 13:08 發表
我都好想知
我女而家6星期大...要等到9月一定唔放心..我會先去私家打左頭2支先...但政府係咪真係可以比我地補打架
同埋我想等亞女3個月打第一針...5個多月打第二針...第三及四針留番政府打...因打晒4支要成3700蚊... ...

係.....我都好想知呀~!!!我個仔今個月就2個月啦~!!都唔知私家有無得散打呢????又唔知到時政府係唔係可以布免費錦補打......又唔講清楚d,搞到我地都唔知點好......

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

是不是只有在 ○七年九月一日至○九年六月三十日期間出生的兒童才有資格注射此疫苗?? 我懷孕中阿B要今年8月份才出世, 咁即係有無佢份呀??

伯爵府

原帖由 sugary 於 09-3-5 21:57 發表
是不是只有在 ○七年九月一日至○九年六月三十日期間出生的兒童才有資格注射此疫苗?? 我懷孕中阿B要今年8月份才出世, 咁即係有無佢份呀??

你BB緊係有份啦!

----------------------------------
(3月4日星島) 財政預算案撥款近二億三千萬元,今年九月起為本港兩歲以下幼童免費注射肺炎鏈球菌疫苗,初步估計首年將有逾十六萬名幼童受惠,由於每名新生嬰兒每年需接受四劑疫苗,預計每年需要廿八萬劑疫苗,衞生署並會特別於周日時間,開放母嬰健康院,一次過為年中前出生的兒童補種疫苗。有兒科醫生表示,幼童接種能起八成保護作用,大大減低肺炎、腦膜炎風險。

本港目前本港只有一種已註冊的肺炎球菌結合疫苗,即「肺炎球菌結合疫苗」,可預防七種最常見的肺炎球菌血清型。港府將讓肺炎鏈球菌疫苗納入免疫接種計畫後,於今年七月一日或以後出生的嬰兒,分別於兩個月大、四個月大、六個大時,共需接種三劑標準基礎劑,後在十二個月至十五個月大時,則接種第四劑的加強劑。鑑於本港每年約有七萬名嬰兒出生,因此兒童免疫接種計畫每年需要約廿八萬劑。
------------------------------------

相反, 係我地已經出左世的BB唔知能夠受惠幾多啫??!!

大宅

畀面勳章 大廚勳章

新聞提及到,假設今年九月實施,先兩歲,也會安排免費補打的 .

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

ioi,

Thanks for your sharing!

原帖由 ioi 於 09-3-5 22:34 發表

你BB緊係有份啦!

----------------------------------
(3月4日星島) 財政預算案撥款近二億三千萬元,今年九月起為本港兩歲以下幼童免費注射肺炎鏈球菌疫苗,初步估計首年將有逾十六萬名幼童受惠,由於每名新生嬰兒每年 ...

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

複式洋房

應該有, 我六月頭生, 我估bb四個月時健康院會幫我bb打掛...
原帖由 sugary 於 09-3-5 21:57 發表

伯爵府

原帖由 monsterhunter 於 09-3-5 23:50 發表
新聞提及到,假設今年九月實施,先兩歲,也會安排免費補打的 .

我仲係有疑惑...

政府話會安排9月時幫兩歲以下的bb進行一次性補打... 咁bb如果在二/四/六個月大都無打過, 就話進行一次性補打啫... 但係, 如果我在9月前已經帶bb去私家打左頭果三針標準基礎劑, 咁到bb一歲時, 可唔可以去健康院免費打第四劑加強劑?? 基礎劑同加強劑係咪同一樣野??

複式洋房

我都想知呀,亞b已經打咗3針.9月有冇得打呢?隻針係咪我哋要打嘅加強劑呢?

大宅

不如打電話去問下 la!

大宅

原帖由 ioi 於 09-3-6 10:20 發表

我仲係有疑惑...

政府話會安排9月時幫兩歲以下的bb進行一次性補打... 咁bb如果在二/四/六個月大都無打過, 就話進行一次性補打啫... 但係, 如果我在9月前已經帶bb去私家打左頭果三針標準基礎劑, 咁到bb一歲時, 可 ...

應該會係咁!
未打就按年歲打,
2/4/6個月或 3/5/7個月,
已打的, 就幫你計下打埋其餘d lor!

大宅

我問左衛生署 la, 佢地話遲 d (大約 8 月中) 會有詳細的安排, 到時會向外公佈, 又話應該會打電話約 bb 返健康院打...

所以, 現時只知有得打, 但安排是怎樣就未知!

大宅

頭先o岩o岩係健康院返尼.

姑娘話佢地都未收到具體安排, 唔知幾時有疫苗到達健康院, 又唔知咩牌子, 叫我地留意傳煤報導. (最好係問定c+醫生幫bb打左那一個牌子的疫苗)

首頁

尾頁

跳至