自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

有無人可以分享呢?

子爵府

好媽媽勳章

我見個朋友俾個小朋友食 "借姑菜" 同埋 "花 taap 餅"

我細個果時..亞媽就帶我去見醫生食 "道" 虫藥。

死喇...突然唔記得咁多字點寫添....

子爵府

re

原帖由 d2343130 於 09-3-6 10:33 發表
有無人可以分享呢?

http://www.hk-laufamily.com/health.html#point6

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我成日都係咁,執筆忘字. 唔好意思離咗題.

原帖由 cmmcbb 於 09-3-6 10:42 發表
我見個朋友俾個小朋友食 "借姑菜" 同埋 "花 taap 餅"

子爵府

果真聞所未聞的資料!!!
THANK YOU!!!

原帖由 flower0885 於 09-3-6 10:42 發表

http://www.hk-laufamily.com/health.html#point6

子爵府

杜 蟲 用 嘅 花 塔 餅 , 有 一 種 叫 做 「 哌 嗪 」 ( Piperazine ) 嘅 成 份 , 呢 隻 成 份 當 然 有 杜 蟲 作 用 , 喺 衞 生 署 都 有 註 冊 , 可 以 醫 線 蟲 , 包 括 迴 蟲 同 蟯 蟲 兩 種 。 呢 種 成 份 主 要 係 搞 到 條 蟲 啲 肌 肉 癱 瘓 , 咁 條 蟲 就 可 以 跟 住 條 腸 嘅 蠕 動 , 排 出 體 外 , 達 到 杜 蟲 功 效 , 食 兩 至 三 日 九 成 都 可 以 成 功 杜 蟲 , 但 係 肝 、 腎 有 病 嘅 細 路 唔 食 得 , 「 千 祈 要 睇 住 份 量 食 , 唔 好 當 糖 咁 食 」 。

水晶宮

畀面勳章

yes ~ 去藥房買"花塔餅", 我自已囝囝同
侄仔都有食過, 真係work 咖, 不過好似
越賣越貴, 細細樽都為60~70蚊

別墅

回覆 # 的文章

請問點先知道有虫呀?

水晶宮

2024年龍年勳章

你點知小朋友生蟲 ?? 而家衛生咁多, 冇乜小朋友會再生蟲架啦.

原帖由 d2343130 於 09-3-6 10:33 發表
有無人可以分享呢?
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

子爵府

有D人話肚脹,無胃口,瘦啦, 眼白有黑點, 肛門痕啦.

原帖由 winyu 於 09-3-6 11:07 發表
請問點先知道有虫呀?

子爵府

都唔係架....阿哥佢突然發上咬筆,舔物品, 都有機會入蟲呢!!

幼兒園時又唔見佢係咁,小學時來....真係玩死人.

我今晚得佢訓咗,望吓佢PAT PAT有無蟲仔走出來先....因有D蟲晚黑走去肛門生蛋.

原帖由 Rita 於 09-3-6 11:08 發表
你點知小朋友生蟲 ?? 而家衛生咁多, 冇乜小朋友會再生蟲架啦.

男爵府

以前食花塔餅, 係屈記嗰d, 話可以杜蟲.

珍珠宮

畀面勳章

我記得細個時,亞媽俾我食d散.唔記得個名,淨係記得個包裝有隻馬騮係封面,甜架..之後我就痾左條黃色好大條既蛔蟲出黎

別墅

原帖由 arale1668 於 6-3-2009 11:50 發表
我記得細個時,亞媽俾我食d散.唔記得個名,淨係記得個包裝有隻馬騮係封面,甜架..之後我就痾左條黃色好大條既蛔蟲出黎

大宅

原帖由 flower0885 於 09-3-6 10:42 發表

當真?

113、蟯蟲:(經常肛門癢)每晚睡前用一塊2寸對方的膠布貼肛門,次日晨揭下,連用3天,可將蟲子、蟲卵粘清

男爵府

可以去睇醫生, 開d杜蟲藥食。 我買咗隻藥名係: Alzental, 合2歲以上, 1年食1劑。

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 d2343130 於 09-3-6 11:37 發表
都唔係架....阿哥佢突然發上咬筆,舔物品, 都有機會入蟲呢!!

幼兒園時又唔見佢係咁,小學時來....真係玩死人.

我今晚得佢訓咗,望吓佢PAT PAT有無蟲仔走出來先....因有D蟲晚黑走去肛門生蛋.

...

嘩..好驚呀......................................................................................................................................................................................................

別墅

係唔係有冇蟲都食ga?
原帖由 貞貞 於 6-3-2009 12:11 發表
可以去睇醫生, 開d杜蟲藥食。 我買咗隻藥名係: Alzental, 合2歲以上, 1年食1劑。

大宅

我早幾個月在watson's買過一隻藥,係紅紙包裝的,以似一張卡片大少少,不過唔記得叫咩名,你可問一問d sale,呢隻藥係用離杜蟲的,只需食2粒,不過要$4x,但好有效,我個囡每次出遠門番離都會食,又方便,你可以去問一問

p.s. : 我個囡食過幾次

別墅

係唔係隱陣D有冇蟲都食左先?
原帖由 mtshop 於 6-3-2009 13:04 發表
我早幾個月在watson's買過一隻藥,係紅紙包裝的,以似一張卡片大少少,不過唔記得叫咩名,你可問一問d sale,呢隻藥係用離杜蟲的,只需食2粒,不過要$4x,但好有效,我個囡每次出遠門番離都會食,又方便,你可以去問一問

p.s. ...

首頁

尾頁

跳至