自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

如題:cry: :cry: :-( :-( :-( :-( :-(

F.4喇, 仍不知自愛, 成日打機睇電視, 真係佢唔知醜我想死呀 !

有無人試過將無得救嘅人教番好架, 指導吓啦.

謝謝

伯爵府

有無問下學校社工?

我唔識點教, f4咁大都未必受教, 佢唔自覺唯有從失敗中學習。

你既小朋友真係一樣學科都不感興趣?

洋房

坐低同佢傾下啦, 如果唔係寧願repeat F.4(係唔係最後一屇HKCE?)

子爵府

原帖由 worthy 於 09-3-6 11:43 發表
如題:cry: :cry: :-( :-( :-( :-( :-(

F.4喇, 仍不知自愛, 成日打機睇電視, 真係佢唔知醜我想死呀 !

有無人試過將無得救嘅人教番好架, 指導吓啦.

謝謝
搵份辛苦 part time比佢做下,吾想第日辛苦請現在努力

禁止訪問

珍珠宮

原帖由 christinayl 於 09-3-6 11:48 發表
坐低同佢傾下啦, 如果唔係寧願repeat F.4(係唔係最後一屇HKCE?)

最後一屆會考生, 無得repeat喇. 轉咗制更加跟唔上.
亞仔唔係放"pair"嘅人, 知自已衰但係又受唔住遊戲機嘅誘惑, 真激氣.

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果佢只係成績唔好,無心機讀書,品行OK既話,都唔駛太擔心,嘗試同佢傾下,睇下佢有咩科目或手藝有興趣,學番一技旁身...

珍珠宮

原帖由 mylulu007 於 09-3-6 11:47 發表
有無問下學校社工?

我唔識點教, f4咁大都未必受教, 佢唔自覺唯有從失敗中學習。

你既小朋友真係一樣學科都不感興趣?

多謝有心

想過搵社工, 但怕俾同學知道將亞仔標籤成"壞學生", 佢讀Band 1 英文中學, 同學都係乖嘅. 知道你有問題會疏遠你.

其實唔係每科都唔得, 只係Econ及Geog唔合格, 總平均分都合格. 但就排最"尾"了. 可能佢D同學都好叻, 全部合格之餘重係高分個種.

珍珠宮

原帖由 daniel44 於 09-3-6 11:55 發表
搵份辛苦 part time比佢做下,吾想第日辛苦請現在努力

同意, Daddy都有咁嘅打算搵份暑期工佢做, 重要係辛苦個種, 但係16歲喇, 都要佢肯去返工先得. 希望辦得到到.

珍珠宮

原帖由 小草 於 09-3-6 12:03 發表
如果佢只係成績唔好,無心機讀書,品行OK既話,都唔駛太擔心,嘗試同佢傾下,睇下佢有咩科目或手藝有興趣,學番一技旁身...

品行絕對無問題. 重好有正義感, 思想正確添. 但係老師話佢寫字太慢, 又唔懂用文字表達自己. 講就講得有條有理.
但係大佬呀! 考試係筆記, 無得口講, 咁就死得啦.....

大宅

同病相憐

我個仔仔今次都考全班尾二, 我都好down
明白你的感受, 我啱啱學完NLP同你分享下
你要發掘佢的長處, 要用多些鼓勵的說話
不要因為佢的長處是音樂/體育就覺得佢冇用,
都唔系主科, 由佢有才能這科落藥,代佢知道自已有些科比其他人強, 佢就會有開始有自信, 便開始改變, 再贈你句助右銘
看看只得半杯水, 或是還有半杯水的睇法

珍珠宮

原帖由 EVA222 於 09-3-6 11:56 發表
可能佢跟唔上,讀書無得迫,如果品德上無大問題,時下好多年青人都係咁,傳統教育對他不合適,試下讀ive,學門手藝,繼續哦都無效,好多都係做工之後,受挫折至曉再去進修. ...

無錯係無得迫, 做父母梗係想盡量俾條無咁辛苦嘅路佢行啦.
但係依家就算讀IVE, Higher Diploma, 副學士甚麼的都要會考5科合格, 有中, 英, 數在內. 而且現今社會有手藝都重要加個Degree至話有人請做實習生.:;pppp:

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

啊~ 咁睇黎你仔仔都唔係好差啫,我個女都係差唔多,成績唔好但係係乖果隻,個底子唔好又讀英中會吃力d~

鼓勵下仔仔努力d,但就算上唔到大學都有其他出路既~
原帖由 worthy 於 09-3-6 12:03 發表
其實唔係每科都唔得, 只係Econ及Geog唔合格, 總平均分都合格. 但就排最"尾"了. 可能佢D同學都好叻, 全部合格之餘重係高分個種.

珍珠宮

原帖由 高達媽 於 09-3-6 12:10 發表
我個仔仔今次都考全班尾二, 我都好down
明白你的感受, 我啱啱學完NLP同你分享下
你要發掘佢的長處, 要用多些鼓勵的說話
不要因為佢的長處是音樂/體育就覺得佢冇用,
都唔系主科, 由佢有才能這科落藥,代佢知道自已有 ...

多謝鼓勵, 希望下次大家都有機會發表新主題, "我的仔仔進步了"

加油.......

珍珠宮

原帖由 worthy 於 09-3-6 12:03 發表

多謝有心

想過搵社工, 但怕俾同學知道將亞仔標籤成"壞學生", 佢讀Band 1 英文中學, 同學都係乖嘅. 知道你有問題會疏遠你.

其實唔係每科都唔得, 只係Econ及Geog唔合格, 總平均分都合格. 但就排最"尾"了. 可能佢D ...

如果係間學校太叻,可能去到次一級學校,找回信心,可能對成績,對個人都有好處!
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

珍珠宮

原帖由 小草 於 09-3-6 12:13 發表
啊~ 咁睇黎你仔仔都唔係好差啫,我個女都係差唔多,成績唔好但係係乖果隻,個底子唔好又讀英中會吃力d~

鼓勵下仔仔努力d,但就算上唔到大學都有其他出路既~ ...

非常感謝

Daddy好希望佢上大學, 我就覺得"一切由天定, 半點不由人". 看來要教育仔仔亦要開解爸爸了.

大家努力, 望子女都有出頭天.

珍珠宮

在英文中學, 學生有學生既難處, 最緊要係..你仔有諗過包尾係恥辱??? 如果佢冇咁既感覺, 你地做咩都係難 .. 我自己都有兩個中學既女.

珍珠宮

原帖由 tkkmama 於 09-3-6 12:25 發表
在英文中學, 學生有學生既難處, 最緊要係..你仔有諗過包尾係恥辱??? 如果佢冇咁既感覺, 你地做咩都係難 .. 我自己都有兩個中學既女. ...

佢覺得係恥辱, 但係一見到個遊戲機就乜嘢恥辱都無晒喇!
唔俾佢打機就睇電視, 唔俾睇電視就同哥哥傾計, 兩兄弟日日見, 真係唔知有咩咁好傾.

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

將屋企d誘惑擲走晒佢, 得唔得呢?
轉讀band 1尾/band2頭既學校, 等佢揾番自信, 又可行嗎???

伯爵府

其實你都話你囝囝平均分合格, 同埋只係其他同學太勁. 咁佢老師有無話會留佢班, 同埋係會考方面有無影響先?
或者揾d補習班幫下佢囉.
我姨甥女都係架, 佢係bank 1讀, 數學係唔合格, 今年要會考, 佢揾左補習班補, 加上自己真係知衰, 就黎死到臨頭, 開始發奮, 由上學年考中下, 都今學期考21.(全級)

首頁

尾頁

跳至