夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

如題

侯爵府

好媽媽勳章

It depends ......
My C6 will talk to me and ask for my idea before he promise to my 99..... such as buy her a flat, go to travel with her.......!
If I say no, then, he won't do that.

Therefore, my 99 always complain about my C6,聽老婆話唔聽呀媽話

原帖由 gi999200 於 09-3-5 12:41 發表
如題

水晶宮

畀面勳章

我c6唔聽呀媽話咖, 但又唔係聽晒我話咁囉

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我覺得一般男人都係有主見的, 不會盲目聽女人話。如果兩個女人有意見, 多數順從奶奶, 始終要尊重阿媽嘛。

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我朋友個老公係極品:;pppp: :;pppp:
同我朋友講我亞媽唔鐘意你,我都唔會鐘意你

我朋友好無奈,我又唔可以教人分,
唯有聽佢訢下苦..等佢唔好屈住係心

男爵府

原帖由 小木偶媽咪 於 09-3-5 16:53 發表
我朋友個老公係極品:;pppp: :;pppp:
同我朋友講我亞媽唔鐘意你,我都唔會鐘意你

我朋友好無奈,我又唔可以教人分,
唯有聽佢訢下苦..等佢唔好屈住係心 ...
極品話:我亞媽好中意肥花,我都中意肥花

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 @Ting@ 於 09-3-5 19:21 發表
極品話:我亞媽好中意肥花,我都中意肥花

伯爵府

好媽媽勳章

好難一概而論係好定唔好架喎
我老公無話聽邊個話, 因為佢有自己主見
當然, 少不免佢既諗法同佢阿媽相近一d
始終佢都係佢阿媽教出來嘛

但有d男人完全聽晒老婆話又唔好囉
好似我細佬咁
聽晒老婆話, 連結婚咁大件事, 話唔擺酒就唔擺酒(但其實佢自己想擺), 話要旅行結婚就旅行結婚(我細佬係長子謫孫~~), 根本屋企人乜野意見下, 折衷方案都唔聽, 我唔覺得呢d男人有乜咁好囉

侯爵府

好媽媽勳章

If you want your brother 擺酒結婚...... Do you pay all the expenses for him for 擺酒?
If not, then don't force him to do what you want.
The one to get marry is not you. Therefore, don't request your brother to follow your idea for 結婚.
Your sister in-law may have high pressure (and bad relationship with her 99 and your) in the coming years......

Maybe she is complaining in some other topic about her 99 force her to 擺酒結婚 .....

原帖由 莎莎莉莉 於 09-3-6 09:23 發表

好難一概而論係好定唔好架喎
我老公無話聽邊個話, 因為佢有自己主見
當然, 少不免佢既諗法同佢阿媽相近一d
始終佢都係佢阿媽教出來嘛

好似我細佬咁
聽晒老婆話, 連結婚咁大件事, 話唔擺酒就唔擺酒(但其實佢自己想擺), 話要旅行結婚就旅行結婚(我細佬係長子謫孫~~), 根本屋企人乜野意見下, 折衷方案都唔聽, 我唔覺得呢d男人有乜咁好囉

伯爵府

原帖由 ac321 於 09-3-6 10:58 發表
If you want your brother 擺酒結婚...... Do you pay all the expenses for him for 擺酒?
If not, then don't force him to do what you want.
The one to get marry is not you. Therefore, don't request your ...

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 ac321 於 09-3-6 10:58 發表
The one to get marry is not you. Therefore, don't request your ...

唔擺酒唔係問題
而係, 我地話連自己親人吃餐飯, 擺三幾圍都唔得
佢地結婚咁耐, 連斟茶俾我父母都無
因為個女仔唔肯

請唔好曲解人地的意思

同埋, 我細佬係想擺
我爸爸都話可以出錢
只係個女仔堅持咋
結婚係兩個人既事?
真係家人的意願完全唔駛理?
只係簡單斟一杯茶都唔做?
我只覺得呢d係過分自我中心囉

伯爵府

好媽媽勳章

我知好多人在傾呢d問題時
好自然用左"我係人新抱"的角度來睇
所以, 一定係覺得老公應該跟自己的意願走
但我想講
人同人相處
唔可以只講自己意願係點
尤其當你站在不同的位置時

正如我弟婦要求我細佬一定要對佢阿媽(外母)好
唔可以唔斟茶俾佢
但倒番轉頭, 叫佢斟番俾99
佢就好多借口

或者又可以話, 係咪99唔好呢?
99即係我媽咪, 我緊話, 佢係一個好媽咪
我弟婦的行為, 我只覺得係連基本禮貌都唔識

大宅

原帖由 BonnieKam 於 09-3-5 14:26 發表
我c6唔聽呀媽話咖, 但又唔係聽晒我話咁囉

我個case同你一樣, 不同我個c6有時頂唔住99太煩, 會聽佢話架, 其實佢唔聽我話唔緊要, 但唔可以淨係聽99話, 否則我實

侯爵府

好媽媽勳章

sorry to hurt you.
However, that's what you said before:
好似我細佬咁

and now, you say 唔擺酒唔係問題..... it is so confuse??????

If you complain that your sister in-law
=>佢地結婚咁耐, 連斟茶俾我父母都無
Then, I will support you. If she is a chinese, then, she should 斟茶俾 her parents in-law when she get marry (when back home). However, she can have her dream wedding..... not your (99) dream wedding.

One more point is: if 99 (or those sisters in-law) always says that his son (brother) like that (我細佬係想.....) but her wife don't....... it is starting the war, family war !!!!! If your brother really hate those, he will not follow his wife's idea. However, I believed that your brother also has his idea for what he should do or not. For example, if he think he loves his wife and he don't mind to follow his wife's idea (make her happy), then the third party is better don't start the war!!

You are right,
人同人相處
唔可以只講自己意願係點
尤其當你站在不同的位置時

Therefore, before you request others to do sometimes, it is better to think in another angle.
Therefore, don't start the war easily.... you will give high pressure to your brother.

P.S. I am not thinking as "我係人新抱"的角度來睇
And I don't think that 一定係覺得老公應該跟自己的意願走 (a man who 100% follow his wife.... is not a man anymore!)
However, what I think is:
Your brother has his family now. And you (if married) and your parents have your own families. You are all in independent families. Therefore, don't control/force other family to follow their own idea (if you are not in theri family), then we will have a good relationship with each family.

原帖由 莎莎莉莉 於 09-3-6 11:39 發表

唔擺酒唔係問題
而係, 我地話連自己親人吃餐飯, 擺三幾圍都唔得
佢地結婚咁耐, 連斟茶俾我父母都無
因為個女仔唔肯

請唔好曲解人地的意思

同埋, 我細佬係想擺
我爸爸都話可以出錢
只係個女仔堅持咋
結婚係兩個人 ...

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 ac321 於 09-3-6 12:31 發表
However, that's what you said before:
好似我細佬咁
聽晒老婆話, 連結婚咁大件事, 話唔擺酒就唔擺酒(但其實佢自己想擺), 話要旅行結婚就旅行結婚(我細佬係長 ...

好似我細佬咁

and now, you say 唔擺酒唔係問題..... it is so confuse??????

>> 我只係話話唔擺酒就唔擺酒, 但唔代表我地一定係要擺酒, 同埋我想話: 我細佬同我講過話係想擺的. 我知道有d人一聽到"被迫擺酒"就起晒鋼, 但我都希望大家明白, 父母如係傳統的, 佢地多多少少都唔想自己仔女結婚時, 係咁靜悄悄的. 所以我先話, 我地再提出一些折衷方案.

>> 我亦到提過, 我地提過一些折衷方案, 係話, 唔擺酒, 都應該做番小儀式. 我阿爺最錫我細佬呢粒男孩, 佢恨飲我細佬果餐好耐, 但, 原來連小小吃餐飯都話唔得囉.

伯爵府

好媽媽勳章

好似我細佬咁
聽晒老婆話, 連結婚咁大件事, 話唔擺酒就唔擺酒(但其實佢自己想擺), 話要旅行結婚就旅行結婚(我細佬係長 ...

If you complain that your sister in-law
=>佢地結婚咁耐, 連斟茶俾我父母都無
Then, I will support you. If she is a chinese, then, she should 斟茶俾 her parents in-law when she get marry (when back home). However, she can have her dream wedding..... not your (99) dream wedding.

>>或者大家對婚姻的看法好唔同
無錯, 每人都有權追求佢既dreaming wedding, 但係, 同時要明白, 一對父母養育左仔女咁耐, 亦好希望開心咁見到仔女結婚. 你可以去到無雷公咁遠搞婚禮, 但同時亦應該對父母有點表示, 以表達多年來的養育之恩

做人唔可以咁自我的.

好多鬼佬, 佢地娶中國人, 除了有西方儀式, 同樣亦會尊重另一半, 個番足中國人儀式. 點解? 因為呢d叫尊重另一半! 依家唔係我細佬唔想, 而係佢怕左個老婆!

(可唔可以想像到, 佢地連過年咁耐以來, 一個電話都無打番過俾父母, 一餐飯都無同父母吃過?)

伯爵府

好媽媽勳章

Therefore, before you request others to do sometimes, it is better to think in another angle.
Therefore, don't start the war easily.... you will give high pressure to your brother.

P.S. I am not thinking as "我係人新抱"的角度來睇
And I don't think that 一定係覺得老公應該跟自己的意願走 (a man who 100% follow his wife.... is not a man anymore!)
However, what I think is:
Your brother has his family now. And you (if married) and your parents have your own families. You are all in independent families. Therefore, don't control/force other family to follow their own idea (if you are not in theri family), then we will have a good relationship with each family.

你講得啱
所以那怕好多人叫我勸下我細佬多d返屋企吃飯
我都無咁做
因為, 佢都成三十幾歲人
佢應該有成熟的判斷能力
知道應該點對父母
點對自己家人
唔好偏埋一邊
所以,
那怕佢過年完全no show!~~UP TO NOW!
大時大節鍾意就出現下
唔鍾意又係no show
對自己家不聞不問
~~
我都完全唔會理佢地
~~當然係因為我好生氣

學我媽咪話齋
與其迫佢係度搞到成家都唔開心
寧願我地自己好好食餐飯算了

伯爵府

好媽媽勳章

其實從來人地都教, 兩公婆係要互相遷就
大家了解下對方想點
我老公唔係十全十美
有時會激到我生蝦咁跳
但佢愛佢家人, 重視佢家人呢點
我覺得係佢最大的優點
有時, 都會因為99問題而吵架
但係, 我會諗, 果個係佢媽咪, 係辛苦養到佢咁大的媽咪
我係咪唔應該俾我老公覺得, 我加入左呢個家庭, 係要令佢同媽咪疏離呢?

我唔認同, 結左婚就等於二人世界
相反, 應該好好咁同對方家人相處
就算, 你幾唔鍾意都好
見到面, 都應該客客氣氣
做番好本份

侯爵府

好媽媽勳章

I am sorry to hear that............
That's the main reason I like daughter (more than son).......hehehe

原帖由 莎莎莉莉 於 09-3-6 13:16 發表

你講得啱
所以那怕好多人叫我勸下我細佬多d返屋企吃飯
我都無咁做
因為, 佢都成三十幾歲人
佢應該有成熟的判斷能力
知道應該點對父母
點對自己家人
唔好偏埋一邊
所以,
那怕佢過年完全no show!~~UP TO NOW!
大時 ...

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 ac321 於 09-3-6 13:42 發表
I am sorry to hear that............
That's the main reason I like daughter (more than son).......hehehe

哈, 對, 我老公都咁講
可惜佢兩個都係仔, 無緣做外父了....

首頁

尾頁

跳至