自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我尋晚瞓覺時就着咗部抽濕机佢,到朝早都有大半d衫係乾咗,不過成日咁開,唔知電費會唔會好貴呢?
唔知多唔多mami用抽濕机整乾d衫呢?

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

潮濕天氣d衫晾幾日都唔乾, 屋企又冇咁多地方晾衫, 都會開抽濕機整乾d衫

瑪瑙宮

好媽媽勳章

有呀 .... 今早先開完, 唔係真係幾日都唔干呀

原帖由 catcat_22 於 09-3-6 13:26 發表
潮濕天氣d衫晾幾日都唔乾, 屋企又冇咁多地方晾衫, 都會開抽濕機整乾d衫

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

每到呢 D 天氣,我都會開抽濕機抽乾D 衫,電費都幾貴架,同你開冷氣 or 暖爐 差不多。

原帖由 bmimi 於 09-3-6 16:21 發表
我尋晚瞓覺時就着咗部抽濕机佢,到朝早都有大半d衫係乾咗,不過成日咁開,唔知電費會唔會好貴呢?

別墅

會, 年年呢個時候都係咁, OK架!

原帖由 catcat_22 於 09-3-6 13:26 發表

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

呢排我都有開, 潮濕天氣係咁架喇

子爵府

呢 D 咁潮濕0既天氣, 唔開的話, D 衫幾日都唔乾. 或者乾左都會成陣 UP 味, 仲衰.

我呢兩個星期, 差不多日日都會開抽濕機黎乾衣.

電費, 都唔算好貴. 平過拎出去洗啦~

原帖由 bmimi 於 09-3-6 13:21 發表

男爵府

好媽媽勳章

有開呀, 24小時不停開..

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

有晾衫就抽衫...冇衫就咁開黎抽下間屋..呢d天氣好濕.

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

我都會天氣濕就會用, 我部機一晚可以乾晒啱啱洗完出黎的衫. 不過我多數係會等到洗新一機 D 衫未乾透就開一兩個鐘就可以抽乾..... 好小全濕咁乾, 除非好急一定要明天著先至開, 咁就唔使長時間開慳電.

乾得有幾乾要睇番你部機係幾多公升, 同埋本身部慳唔慳電, 我部係 26L 三菱(有能源標籤), 我新買番黎個時試過隔日用用足一個月 (當試機)都係多左 $30 電費.... 其他牌子就唔知道因為呢部係我第一部抽濕機.

男爵府

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

我都係用呢個方法乾衫, 瞓覺前放入書房對住啲衫抽, 開佢4個鐘, 普通衣服全乾, 但被袋,大床單有9成乾, 順便打開衣櫃門抽下其實都幾好 電就唔理得咁多, 而家咁既天氣, 啲衫唔乾有up味要洗過咪仲慘.

男爵府

試下呢個...

https://www.clpgroup.com/poweru/chi/energy_calculator/index.aspx

大宅

有呀. 日日都開. 有衫抽乾衫, 冇衫就抽乾間房, 好用.

男爵府

最潮濕的日子, 唔開的話, 牆身會流汗. mouth:

複式洋房

會, 每年呢個季節都會開來抽乾的衫, 幾方便,一舉兩得.

侯爵府

唔開抽濕機,我怕我一家無衫著(因為唔會乾) and 我會有風濕....

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我一年都會開幾個月抽濕機.香港天氣潮濕 .唔抽唔掂.D牆紙會發毛 須便抽下D衫

大宅

潮濕先開,唔係啲電費好金

大宅

醒目開學勳章

我經常要用此抽衫呢! 交多電費都無法子
如果唔用.衫唔乾.up著仲有菌.根本無得唔用抽濕機

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

潮濕天氣我一定要開抽濕機抽乾d衫的, 如果唔開, d衫除了很難乾透之外, 即使乾了也會有一陣up味, 所以無辦法, 貴電費都要開。

首頁

尾頁

跳至