家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

想請教一下, 若有閒錢應還按揭還是持現金? 應該怎樣衡量? 現在市況實在太動盪, 應有一段時間不會入市, 手持現金若一筆過還按揭, 餘款足夠2年生活費, 應該還款還是繼續持現金? 請分析指教.

水晶宮

我又係諗緊呢個問題, 我就打算09年尾先還. 因為我諗全個09年係hk 最難過的日子. 過左 (如無比lay off), 年尾一野還晒佢.

原帖由 wenyin 於 09-3-6 12:32 發表
想請教一下, 若有閒錢應還按揭還是持現金? 應該怎樣衡量? 現在市況實在太動盪, 應有一段時間不會入市, 手持現金若一筆過還按揭, 餘款足夠2年生活費, 應該還款還是繼續持現金? 請分析指教. ...

男爵府

好媽媽勳章

咁就要睇下還完按揭後, 仲有幾多錢可以留下做備用.
如果閒錢只係夠還清按揭, 我就會留起做備用, 因為現在息口利率低, 我覺得慢慢還款更加好.

大宅

虎到金來勳章

Same, 現在息低, 我會慢慢還款. keep more money.

原帖由 tingchichi 於 09-3-6 13:22 發表
咁就要睇下還完按揭後, 仲有幾多錢可以留下做備用.
如果閒錢只係夠還清按揭, 我就會留起做備用, 因為現在息口利率低, 我覺得慢慢還款更加好.

翡翠宮

我都係, 不過我諗住先還一半先,咁每個月供款可以少d, 又可以keep住d現金以備不時之需!

原帖由 sumyee 於 09-3-6 14:53 發表
Same, 現在息低, 我會慢慢還款. keep more money.

別墅

息口利率低慢慢還,
若勁有多餘錢,
還一半,另一半都係keep cash。

首頁

尾頁

跳至