論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

想問下, 隔山買牛好定選在港完約工人好? 照顧new born baby的!
agl 該用戶已被刪除

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

我工人5月中完約...菲菲..大學生英文ok...整野食ok....我請佢時bb 6個月....佢咩都ok...但小朋友大左想佢幫手教小朋友...可能年紀都大...38歲....有時配合唔到...再加上我仔仔遲講野....所以依家請左個23歲既希望引到仔仔講多d...

如果你地主力要工人做家務同整野食...佢無問題....想知多d可以pm我....

大宅

畀面勳章

驚唔驚新到埗工人教到嘔血?

大宅

畀面勳章

如果比我由頭再簡,我會簡未黎過hk嫁囉,黎左hk兩年嘅,已經好醒好古惑,與其成日都要防佢,check佢,不如請過未黎過嘅,慢慢教過!好似我家姐姐咁,黎左hk2年,已經成精,未至於衰到貼地,但係好就一定無佢份囉!!!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

樣樣野慢慢教對於我唔係問題.....我依家菲菲唔知係性格定年紀真係唔細....所以真係欠缺左d生氣....依家請既23歲有1個小朋友...讀過酒店....希望唔好太差啦....

原帖由 cutieparadise 於 09-3-6 13:22 發表
驚唔驚新到埗工人教到嘔血?

大宅

畀面勳章

我都15-16, 因姐姐咁新, 驚佢湊唔掂.....但新就純好多!!

原帖由 rachel_BB 於 09-3-6 13:42 發表
如果比我由頭再簡,我會簡未黎過hk嫁囉,黎左hk兩年嘅,已經好醒好古惑,與其成日都要防佢,check佢,不如請過未黎過嘅,慢慢教過!好似我家姐姐咁,黎左hk2年,已經成精,未至於衰到貼地,但係好就一定無佢份囉!!! ...
agl 該用戶已被刪除

大宅

畀面勳章

你係第一個僱主? 未來過hk做野?

原帖由 agl 於 09-3-6 14:33 發表
我之前用既工人都係oversea,我對係twins,佢可以takecare,cleaning & cooking,at night仲要同佢sleep,佢真係我既superwomen,只可惜佢完約佢老公要佢返去happy下先,所以佢唔renew contract,而我就係甘而家都未有工人用,真可憐:n ...

男爵府

我之前請個bun都係第一次黎香港,但佢唔聽instruction,發我mami脾氣,叫佢做嘅佢唔做,叫佢唔好做佢就成日做,妒忌心又重,成日比較,又冇心機湊bb,煮飯又多油又多salt(佢係菲做cook架),真係比佢激到嘔血,所以未黎過都未必係好野 ~~

大宅

畀面勳章

所以睇彩數!!

伯爵府

好媽媽勳章

agree!!!!

原帖由 cutieparadise 於 09-3-6 15:11 發表
所以睇彩數!!

子爵府

原帖由 littlecar 於 09-3-6 12:54 發表
我工人5月中完約...菲菲..大學生英文ok...整野食ok....我請佢時bb 6個月....佢咩都ok...但小朋友大左想佢幫手教小朋友...可能年紀都大...38歲....有時配合唔到...再加上我仔仔遲講野....所以依家請左個23歲既希望引 ...

I've interest, do you mind PM me some details of your maid?
My maid will go around 27-5-09, and I've 2 kids.
Many thz!!!
agl 該用戶已被刪除

子爵府

BK Milk勳章

回覆 # 的文章

Littlecar,

Please PM me your maid info.

tks,Ada

子爵府

我宜家個印,之前香港做左兩年,新到左兩星期,要佢湊兩歲,
可能之前做過香港,都算醒目,有些唔洗重新再教過,當然細節都要講.
有時見到這裡好多媽媽說唔想請大醒目,其實到請工人時醒唔醒目我地都控制唔到,不過比我選我寧願請個醒目但幫我做到野,偷懶都可隻眼開隻眼閉,我自己返工都會偷懶,做到野交到功課便可以,晚上9-10時休息便可以.
好過請個好呆的,唔偷懶但做唔到野,佢唔偷懶做足朝7晚12都無用.
所以針無兩頭利,我們都要看開些.

大宅

Totally agree

首頁

尾頁

跳至