論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我工人3月尾會回印尼, 我初時想叫佢去打避孕針or 食藥, 但因為要夾返姐姐個m come day, 所以就唔到~ 有無其他方法呢?

我打去agent 度問, agent 話佢地好少顧主會叫工人打針or 食藥, 因為怕佢地食左or 打左針就以為100% 得, 唔會再用其他方法 (e.g. dam dam)去避, 咁我問佢其他顧主會點做, 佢就話只係叫個姐姐要小心d 架咩...

佢話叫我可以上佢果度叫個姐姐簽信, 封信係話如果佢有左, 我就會同佢終止合約, 請問咁做有無法律效用架? 會唔會比佢告我歧視架?

大宅

如果d工人同agent簽左信就會自己小心d, 因為佢地係出國之前都係自己國家借左錢俾中介費, 當地agent唔同香港agent, 係惡好多, 而且有佢地家人的資料, 所以佢地都會驚無左份工還唔到。

珍珠宮

原帖由 rebeccachor 於 09-3-6 13:52 發表
佢話叫我可以上佢果度叫個姐姐簽信, 封信係話如果佢有左, 我就會同佢終止合約, 請問咁做有無法律效用架? 會唔會比佢告我歧視架? ...

個agent明擺你上枱啦.....
無錯, 除咗無法律效用之外 (因違法, 法例保障女人可以大肚生BB), 重可以告你歧視!
個agent咁把炮, 叫佢自己同工人簽啦, 大咗肚就要賠錢俾agent呀笨, 要犯法等佢去犯!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

珍珠宮

好老實講吖, 我請佢黎之前, 已叫agent同佢講明做滿2年完約才比佢早走14日的, 唔會比佢1年放7日返去的, 當然~~ 佢有權放, 但我要返工, 佢比到麻煩我, 我都有權out佢~

首頁

尾頁

跳至