跳至

首頁

尾頁

男爵府

今早約8:30我坐於兆麟苑的村巴上看到以下一幕:

一名長頭髮扎馬尾身穿啡色外套,背部有白色字(不太肯定)的圖案, 下身穿卡其色倆側有袋布褲, 雙手插入外套袋的外傭, 自己行前, 後跟一名約讀K2小男孩, 手提黃色茶點袋, 身穿風褸型校褸(非絨褸) 行到華麟閣即近村巴位置, 因為有一級, 不小心拌倒, 外傭隨即轉頭怒bear小男孩及好惡咁責罵佢, 亦無上前扶起小男孩, 小男孩只係自己起返身, 同自己拍去身上的污漕, 外備繼續責罵, 亦無意會拖小朋友, 小朋友好無奈好無辜咁望住姊姊, 自己伸出小手想去拖姊姊, 可惜被姊姊推開, 姊姊跟住自己向前行, 小朋友唯有自己快步趕上, 小朋友再次伸出小手, 嘗試伸入姊姊臂彎(因為姊姊雙手依然插入袋內), 又再次被姊姊推開, 好可憐.

睇到我好心痛, 我自己的小朋友亦係讀兆麟苑聖彼得堂, 如果唔係已上咗車, 車就開, 我一定落去鏟件PK姊姊. 我自己都身受工人之患, 點解我哋要比錢班PK黎咁對自己既仔女.........真係好慘.

如果你家既姊姊同小朋友........類似我形容既.......返去問下小朋友今朝有無跌親.

大宅

多謝報料﹗
d工人真係可以好無品,靠我地自己溝通溝通才知她們d衰野。
一路up上去,等多d人睇到先。
****未經本人許可, 不得轉載****

男爵府

原帖由 carchu12 於 09-3-6 10:30 發表
多謝報料﹗
d工人真係可以好無品,靠我地自己溝通溝通才知她們d衰野。
一路up上去,等多d人睇到先。

請大家幫手.......push up this topic to let the boy's ma see it.

別墅

up

大宅

係啦!有時係街都見過啲工人對個少主好衰,最慘啲顧主又唔知喎!不過我陪個仔返學果到都見到有好多好錫個少主既!真係一啲啲!
咁個細路係咪讀聖彼德架?係就睇下有無方法知道係邊個小朋友,再經校方聯絡佢家長!

男爵府

原帖由 MUNTUNG 於 09-3-6 13:30 發表
係啦!有時係街都見過啲工人對個少主好衰,最慘啲顧主又唔知喎!不過我陪個仔返學果到都見到有好多好錫個少主既!真係一啲啲!
咁個細路係咪讀聖彼德架?係就睇下有無方法知道係邊個小朋友,再經校方聯絡佢家長! ...

下星期一我會嘗試係度等個小朋友同工人出現........如果見到就會搵老師幫手

複式洋房

我有時都見到d姐姐對d小主人好衰呀, 有次係置樂大快活出面見到有個小朋友揸住個包仆倒, 個姐姐又係無理佢, 無扶佢, 仲係咁口 up up, 所以請工人湊小朋友真係要小心d

大宅

真係好心痛.

我已經將有關內容傳真到St. Peter.

希望學校會調查一下.

別墅

babyjerry,

一路都知亦見過係街度啲衰工人點對小朋友, 呢啲小朋友真係好慘, 好無助, 父母要打工揾食, 請工人以為可以照顧仔女, 點知反而要仔女受苦.......好心up, 希望你可以揾到係個小朋友, 救佢出苦海! Support U!!

原帖由 babyjerry 於 09-3-6 13:55 發表

下星期一我會嘗試係度等個小朋友同工人出現........如果見到就會搵老師幫手

男爵府

原帖由 fifimum 於 09-3-6 15:35 發表
真係好心痛.

我已經將有關內容傳真到St. Peter.

希望學校會調查一下.

many thanks.

大宅

[quote]原帖由 babyjerry 於 09-3-6 09:58 發表

一名長頭髮扎馬尾身穿啡色外套,背部有白色字(不太肯定)的圖案, 下身穿卡其色倆側有袋布褲, 雙手插入外套袋的外傭, 自己行前, 後跟一名約讀K2小男孩, 手提黃色茶點袋, ... [/quote]

babyjerry,

萬分多謝你的通知!! 同其人既留言同幫助!!

估計我就係個小朋友媽咪,我都好震驚! 5想係事實,真係好心痛。不過我想麻煩你點相? 我放工返到屋企再 send 張工人相比你確認,可以嗎?

謝謝!

子爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

原帖由 wunchaimom 於 09-3-6 17:31 發表
[quote]原帖由 babyjerry 於 09-3-6 09:58 發表

一名長頭髮扎馬尾身穿啡色外套,背部有白色字(不太肯定)的圖案 ...

碗媽

你懷疑係你工人姐姐?但,我聽我99講,平時佢好有禮貌同對碗仔好細心的,我好震驚,其實我今朝睇到呢個POST ge時候,我打咗電話比學校,同咗接電話位老師講咗呢個case,叫佢地留意吓,我諗住幫得幾多得幾多,我無諗過有機會係你工人做,我6299幾乎朝朝都見到佢仲同佢打招呼,或者我再話比6299知,叫佢地多加留意,唉.......唔知點講,如果真係你工人做,連我都覺得好嬲,太過份

男爵府

原帖由 wunchaimom 於 09-3-6 17:31 發表

一名長頭髮扎馬尾身穿啡色外套,背部有白色字(不太肯定)的圖案 ...

即管試吓........如果有埋你仔仔個樣就更好.......以免點錯相.

[email protected]

大宅

原帖由 禮媽 於 09-3-6 17:42 發表
碗媽
你懷疑係你工人姐姐?但,我聽我99講,平時佢好有禮貌同對碗仔好細心的,我好震驚,其實我今朝睇到呢個POST ge時候,我打咗電話比學校,同咗接電話位老師講咗呢個case,叫佢地留意吓,我諗住幫得幾多得幾多,我無諗過有機會係你 ...

禮媽, 好多謝你幫忙!!

大宅

原帖由 babyjerry 於 09-3-6 17:48 發表
即管試吓........如果有埋你仔仔個樣就更好.......以免點錯相.
[email protected]

babyjerry,
已經send2幅相比你。
其實由今午睇完你報料,我之後打電話問亞囝情況同問工人今日著 mud野衫 (全中),工人仲話亞囝掛住望野跌親,我就聽完算沒有責問呢件事,我嗰囝仲要佢睇住。另一方面都會衡量佢平日既表現, 但阿囝又跟佢同埋佢都有人讚 (可能係以前,而家變左質),有時阿囝行路因入字腳會容易跌倒,但如果工人咁既態度又係死得,我都要冷靜落黎分析睇吓點處理,係度我寫5到咁多,心情都幾亂。
好多謝大家意見同幫助,有時真係表面無事,轉背又另外一回事。希望大家繼續報料,等我有所防範。
Thanks a lot!!

男爵府

無錯......你一定要扮無事......暗地內搵定工人換吧......佢今朝個樣好兇......好討厭......如果比你睇到......你一定會"星"佢幾巴......如果你個工人係印......要更加小心.....因為阿印好陰毒......即使係對細路咩都做得出.

首頁

尾頁

跳至