母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

BK Milk勳章

已做奶媽 4個月, 終於緊緊夠全人奶, 但對餵奶仲有好多問題, 如:

1) 點介夜奶
2) 點保持奶量 ?? 係唔係來m會無奶 ??
3) 依家食緊 nonichai & 多奶茶, 停咗奶量會唔會 drop ??
4) 點用 baby sling 餵奶

等等問題 (仲有好多)....

請問有無媽咪可教吓我, 或你地有無 gathering 可預我一份等我可從中學習一吓呢 ??

thx a lot...............

大宅

我b都係4個月呀..都係全人奶..
1)你話想介夜奶呀?點解要介呀?你要返工咩?其實我覺得唔使刻意去介lor..距想幾時食咪幾時食lor..距夠飽就自然唔使食夜奶啦..我囝囝無刻意去介,只係距自己想食就食..距會自己介ga..
2)飲多d湯水呀..黎m唔係無奶,只係會少d..
3)哩樣我唔清楚,因為我無食哩d野..
4)我都買佐,但唔識用..

大宅

BK Milk勳章

原帖由 kitty猫 於 09-3-5 18:30 發表
我b都係4個月呀..都係全人奶..
1)你話想介夜奶呀?點解要介呀?你要返工咩?其實我覺得唔使刻意去介lor..距想幾時食咪幾時食lor..距夠飽就自然唔使食夜奶啦..我囝囝無刻意去介,只係距自己想食就食..距會自己介ga..
2)飲 ...

我同老公都要返工架, 未有小b之前可以一覺瞓天光, 依家一晚醒幾次 (有時1-2次), 老公開始有微言啦, 我只有同佢講人奶身體健康啲(大b果時無食人奶, 返咗n1之後成日病), 依家辛苦啲都抵, 不過唔知佢仲可以忍幾奈, 其實我仲唔夠瞓過佢啦, 佢只係醒一醒再瞓, 我就要起身餵奶換片
其實想同佢介夜奶, 一來係想瞓得好d (依家時勢唔好, 萬一攪到無咗份工就死火啦), 另一方面係因為健康院姑娘話阿小b超重啦, 不如同佢介夜奶, 等佢可以食少啲 wor

別墅

保持奶量的方法是繼續均衡飲食, 繼續哺乳.

不知道' nonichai & 多奶茶'的成份是甚麼. 總擔心那些東西不知是否有利bb的健康. 請你小心, 因為你食甚麼, bb就食甚麼, 都是自然, 新鮮的食物好些. 這些茶為甚麼可以多奶(我不知是不是真係會多奶)? 有冇化學東西在裡面?

原帖由 GCCHAN 於 09-3-5 13:20 發表
已做奶媽 4個月, 終於緊緊夠全人奶, 但對餵奶仲有好多問題, 如:

1) 點介夜奶
2) 點保持奶量 ?? 係唔係來m會無奶 ??
3) 依家食緊 nonichai & 多奶茶, 停咗奶量會唔會 drop ??
4) 點用 baby sling 餵奶

等等問題 (仲 ...

My mission in life is to promote, protect and support breastfeeding.

希望每位媽媽都可以享受喂奶的樂趣!  每位bb都可以在媽媽懷裡享用媽媽的奶奶和感受媽媽的愛!

更多母乳資訊或哺乳支援
http://www.breastfeeding.org.hk/

子爵府

好媽媽勳章

GCCHAN,
唔知你仲記唔記得我,我2個b同你2個b差唔多大ga!我依家都係全人奶全埋身ga~我細仔2個幾月時自己介左夜奶,但係近呢2星期又molala要食返...佢夜晚喊我就抱佢上床訓o係到餵佢,雖然都係冇得訓,但係"i"o係張床都好丫...我細仔啜一陣就會訓返ga la...我想問你nonichai邊到買ga?我都想買ar..
提外話:我大仔返左n1幾個月,又係成日都病ar...CNY之後到依家已經睇左5次醫生喇..我大仔係餵唔成人奶ga..唔知係咪因為食奶粉,硬係覺得佢易病d咁...

大宅

點解你老公咁唔體諒你.學你咁講,佢都好D,只係醒,唯有叫佢放工返黎食完飯就去瞓陣lor

原帖由 GCCHAN 於 09-3-6 12:36 發表

我同老公都要返工架, 未有小b之前可以一覺瞓天光, 依家一晚醒幾次 (有時1-2次), 老公開始有微言啦, 我只有同佢講人奶身體健康啲(大b果時無食人奶, 返咗n1之後成日病), 依家辛苦啲都抵, 不過唔知佢仲可以忍幾奈, 其 ...

大宅

BK Milk勳章

原帖由 Rain~* 於 09-3-6 13:57 發表
GCCHAN,
唔知你仲記唔記得我,我2個b同你2個b差唔多大ga!我依家都係全人奶全埋身ga~我細仔2個幾月時自己介左夜奶,但係近呢2星期又molala要食返...佢夜晚喊我就抱佢上床訓o係到餵佢,雖然都係冇得訓,但係"i"o係張床都好 ...

Hi Rain,

梗係記得你啦, 話晒都出黎見過面架ma.
nonichai 之前我係 baby outlet 買過1次(不過依家斷咗貨), 之後我係bk 二手市場買咗幾樽就食到依家 law.
我就係想試吓食人奶係唔係抵抗力好啲先咁積極餵小b, 依家總算可以全人奶啦
小b都係瞓係我身傍, 夜晚就 "i" 係床度餵佢 law, 因次次瞓係度餵佢都

大宅

BK Milk勳章

原帖由 mmf3 於 09-3-6 14:02 發表
點解你老公咁唔體諒你.學你咁講,佢都好D,只係醒,唯有叫佢放工返黎食完飯就去瞓陣lor

咁佢又無叫我唔好餵人奶, 佢只係話佢唔夠瞓 "姐"
我都知夜晚唔夠瞓, 日間好易 "釣魚", 佢仲係管理層添, 更加要做好少少, 而且好多媽咪都話瞓得好可幫助奶量, 依家只希望阿b快啲自己戒夜奶啦

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊