樓市動向

跳至

首頁

尾頁

洋房

太古城康怡D樓隔聲如何?

依家租上環一座20年樓齡單位, 隔聲好差, 樓上拉椅彈琴都聽得一清二楚, 有嘢跌落地都知道, 好受滋擾。

遲啲想租康怡太古城, 唔知有無咁嘅問題!? 多謝解答!

伯爵府

太古城隔音普通喇..但愈舊既期數..隔音就愈好..可以果陣手工好D 卦..

大宅

我住緊太古城, 覺得啲隔音不過不失,基本上如果聲浪唔太大, 唔會聽到隔離或樓上樓下的聲音, 但間唔中深夜時份, 如果周圍好靜, 咁樓上搬枱, 都會有小小聲, 所以我覺得都算ok, 最緊要啲鄰居生性啫

呢排太古城啲樓價又升番10%, 成六千蚊尺, 好貴, 我同老公想買, 又要忍下手, 聽聞下半年會跌, 你打算幾時買? 想買幾大的單位? 我自細就住太古城, 可以交流下喎

洋房

Looking for 6xx sq ft flat. Is the 675' having the best layout? Is this kind of layout only available in some of the blocks (and where)? Thanks.

大宅

原帖由 mansumbb 於 09-3-6 12:28 發表
Looking for 6xx sq ft flat. Is the 675' having the best layout? Is this kind of layout only available in some of the blocks (and where)? Thanks.

675係兩房單位, 太古城的確唔多, 而且放盤比較少, 如果景觀好啲, 應該都要租金13000-17000, 視乎邊座同層數, 675的單位特點係房大, 客廳同飯廳比例上較細, 個廚房又窄又長, 唔係幾好擺嘢, 如果有675的, 據我所知包括X宮閣, X安閣, X星閣, X山閣, 你得閒去地產公司問下

大宅

原帖由 廿廿 於 09-3-6 15:41 發表

675係兩房單位, 太古城的確唔多, 而且放盤比較少, 如果景觀好啲, 應該都要租金13000-17000, 視乎邊座同層數, 675的單位特點係房大, 客廳同飯廳比例上較細, 個廚房又窄又長, 唔係幾好擺嘢, 如果有675的, 據我所知包 ...

我早兩個月都睇過太古城, 都係鐘意 675 呎既單位 (因為大 d 既都買唔起, 所以費事睇, heehee).

675 呎既單位真係好實用, 個大房真係可以變成兩個房, 變身之後既房唔會細得過而家新樓既房, 所以我覺得真係幾好用, 不過個 kitchen 真係細 d, 比較難放嘢.

我睇過一個單位, 佢將 d 櫃放晒0係一邊, 咁個 kitchen 好用好多, 可作考慮...~

大宅

原帖由 cowkingb 於 09-3-6 15:52 發表

我早兩個月都睇過太古城, 都係鐘意 675 呎既單位 (因為大 d 既都買唔起, 所以費事睇, heehee).

675 呎既單位真係好實用, 個大房真係可以變成兩個房, 變身之後既房唔會細得過而家新樓既房, 所以我覺得真係幾好用, ...

我都睇過一間675, 做咗開放式廚房, 咁個飯廳即刻變大咗好多, 但只限於唔太煮食的夫婦, 因為開放式廚房的油煙會走出廳, 成日煮嘢食唔太啱洗

至於實用率, 太古城普通都超過85%, 部分更超過九成, 好鬼正, 太古城800尺的樓, 大過新樓1000尺

首頁

尾頁

跳至