論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

只能說一切都係我同我阿媽自已拿來, 對得佢太好, 怕左佢。

今日俾二百蚊叫佢去買餸, 佢話唔夠錢, 一係俾多d, 如果唔肯去。

請問買普通一條魚+半隻雞+基圍蝦+菜, 要幾錢。

最後我媽咪自己去買, 佢又得程。
您好!由於親子王國及教育王國已禁止用戶於簽名檔內張貼來自其他網站之網誌、facebook群組或相簿等之連結,因此閣下簽名檔內容已被刪除。

子爵府

早餐鐘意食乜就食乜, 用我既錢買咖啡來沖, 煎蛋夾芝士做早餐, or果醬。隨意拿飲品(可樂,檸茶)來飲, 拿零食食, 水果任食

逼我個女執屋, 刻意冷落佢, 叫極都唔應小朋友

由朝到晚傾電話, 餵粥又傾, 幫小朋友沖涼又傾

佢係大陸工作既老公放長假來香港搵佢, 俾佢放連假出去過夜幾晚

出糧出多錢俾佢

佢話開戶口要收最底費用, 就順佢意俾cash

佢話要趁假期寄錢,就提早俾錢佢, 臨時臨急都專登落街提俾佢

間唔中話自己頭暈or肚痛, 就俾佢瞓一日, 煮埋佢食, 我自己洗埋碗

我媽咪叫佢做既野唔做, 就自己做埋佢

具體d: 前幾日又話想暈要入房瞓, 我媽咪話佢煮埋面, 工人話唔使煮佢份, 工人要自己煮, 因為婆婆煮既唔好食, 跟住見婆婆用老火湯煮好面, 就話可唔可以俾佢飲少少湯, 因為佢好暈, 結果竟然係倒乾婆婆d湯去飲, 剩返乾面俾婆婆

叫佢去買餸, 永遠買自己鐘意食既野, 一係就買多樣自己鐘意食既收埋係雪櫃, 第二日煮俾自己一個人食

話自己唔餓得, 所以到時到候坐底就食先, 話之妳婆婆定小朋友未食

太多太多過份做法, 講出來俾大家笑我白痴, 咁既工人都仲忍到兩年, 我只係太怕佢對付我小朋友, 又唔想做到即炒佢咁絶, 結果良心當狗肺
您好!由於親子王國及教育王國已禁止用戶於簽名檔內張貼來自其他網站之網誌、facebook群組或相簿等之連結,因此閣下簽名檔內容已被刪除。

子爵府

仲諗住都忍左咁耐, 好頭好尾, 下一個工人我自己學精, 點知佢不停蝦婆婆

我真係好嬲, 簡直想俾一個月通知金佢等佢即走, 可能正中佢意!

如果忍多佢廿幾日, 真係驚婆婆同我爆血管

大宅

樓主恕我直言,我覺得你太過就佢,好多野係你寵壞左佢喎!!

http://hk.myblog.yahoo.com/sze_0203/

大宅

睇到火黎 la 炒啦 你可忍 2年 我一日都唔得呀
咩理由 唔忍心炒

原帖由 mycathy 於 09-3-6 16:29 發表
早餐鐘意食乜就食乜, 用我既錢買咖啡來沖, 煎蛋夾芝士做早餐, or果醬。隨意拿飲品(可樂,檸茶)來飲, 拿零食食, 水果任食

逼我個女執屋, 刻意冷落佢, 叫極都唔應小朋友

由朝到晚傾電話, 餵粥又傾, 幫小朋友沖涼又傾
...

子爵府

寫出來為求呻下, 同埋話俾d人知, 唔好以為對佢地好, 佢地會感恩。

可能全香港搵唔到我哩d咁白痴, 咁樣用工人法既人, 真係唔適合請工人, 但我無得揀。

我地食乜佢食乜, 去高級餐廳我地一份佢一份, 我地飲飲品佢又飲, 飲咖啡都買埋佢果份, 因為唔想佢有hard feeling

結果得返來係咩!!!!

子爵府

好多野俾我同我媽咪拿來, 竉壞佢, 每次聽我媽咪呻, 跟住我就想炒佢, 但我媽咪轉個頭又心軟

子爵府

我越呻越嬲我自己

子爵府

如果我依家炒佢, 係益左佢(三千四百蚊), 定係都對佢有唔好處,因為佢完唔到約

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

樓主我都係今晚比一個月通知信公主, 但係我會提早放佢走, 照計人工, o個o的錢我慳番少少當用來買補品, 我又要將我 3 歲半既仔送去上午托管下午返學...唉, 我諗起頭又痛了..

真係希望新姐姐可以生生性性, 真係識一種語言大家都明白到, 溝通到啦... 唉, 學今天勞工署員工講, 唔想比外傭蝦咪請本地工人囉, 請得就要預左比人玩.. 聽起都真係心酸... 我只能嘆一句有咁既政府先會有咁好既外備條例囉

子爵府

你都忍得好耐下喎, 我個c bun 我忍左佢 14日....,(係史無前例, 以前d bun 點無用, 我都忍, 因不想使錢, 因又不知到下一個又係點樣的人, 我都數係忍到忍無可忍,才炒佢地)
現在個c bun 已比一個月通知佢走啦,不如你快d請個新工人, 如果你媽媽可以幫手, 你咪即炒囉, 但又好似我唔想再使錢, 咪比一個月通知佢啦, 等佢未完約,又找唔到新僱主,好快d走, 再唔係補錢比佢走, 等佢得14日找新工, 都幾難,

我成日都覺對工人好係好, 但佢地真係好過份, 要求會多過以前,不斷加, :;pppp:

原帖由 mycathy 於 09-3-6 16:38 發表
我越呻越嬲我自己

子爵府

dordor1207, 但係哩一個月名義上佢仲係妳工人, 如果有咩發生妳要承擔, 仲有, 佢會唔會反咬妳話妳唔俾地方佢住, 逼佢走。

子爵府

我已經請緊新工人, 但可能無咁快

佢剩返四十幾日, 依家俾通知佢都已經叫完約

子爵府

除非補錢叫佢即走咁就叫未完約, 我agent講既

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

樓主, 其實你仲有20多日, 你可以扣14日大假比佢早走, 當然果14日係要比錢啦.
但起碼可以見少14日都好呀.

子爵府

廿幾日係已經扣左十四日, 正确來講, 佢4月12日到期

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我好辛苦先捱到今時今日新工人出左 visa, 現在我家公主我係去年 1/8/08 請, 唉, 我真係無理由益佢比 3480 佢回鄉享福, 佢已經來 hk 享受 7 個月啦,

原帖由 mycathy 於 09-3-6 16:42 發表
如果我依家炒佢, 係益左佢(三千四百蚊), 定係都對佢有唔好處,因為佢完唔到約

大宅

期實比一個月通知工人, 但又會提早放佢走, 咁工人都好著數; 例如你今日比一個月通知, 照計應該4月5日last day, 但你比佢早走係因為你唔需要佢返工, 咁即係話工人人工照拿, 但實際工作期至4月5日, 之後佢再可以留多14日, 咁佢又多左時間去搵工, 但僱主的責任卻要去到4月5日; 但如比一個月人工即走, 佢只可以多留14日及最重要僱主責任即完 !

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

算吧啦, 無為同D錢作對.

但返過來, 如果你唔介意無工人用, 又唔想見到佢. 返正餘下20日人工係咪都要比, 不如另加10人工"豪"比佢 = 即炒. 等佢估都估唔到, 希望你可以心涼一吓.

伯爵府

你唔忍都忍左佢2年啦...得返廿幾日,我係你,我就留返個3千4蚊比自己買野好過益佢囉...佢依家擺到明同你玩野,如果你忍唔到佢..佢覺得你會炒佢,咁佢咪得逞囉...你媽咪可以幫你睇住佢...咪同佢玩埋呢廿幾日囉...一於同佢鬥玩!我最憎人做埋d駁炒既行為!!!我絕對唔會同個錢字作對!就算我係唔係有錢人都係咁話!!!

首頁

尾頁

跳至