烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問中根粉可以用高低粉來溝嗎 ?
比例多少 ?
謝謝幫忙 !

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

唔係唔得,不過我唔敢肯定溝幾多,妳可試試7成高筋溝3成澄麵。

澄麵係冇筋麵粉。
盡我一己之力,發放正能量!

公爵府

Pls tell me where can I buy ? and what is its purpose? Many thanks.

原帖由 召藥師 於 09-3-6 16:47 發表
唔係唔得,不過我唔敢肯定溝幾多,妳可試試7成高筋溝3成澄麵。

澄麵係冇筋麵粉。

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 weiwei 於 09-3-6 06:27 PM 發表
Pls tell me where can I buy ? and what is its purpose? Many thanks.

如果屋企唔係好高筋,去超市買包普通麵粉方便得多。
澄麵(音'鄧')係部份超市或大部份雜貨店有售,平時買來整年糕、馬蹄糕、粉果、水晶包等,加入面粉入面可減低筋性。

如果中筋麵粉要變做低筋,通常都用粟粉就算。

盡我一己之力,發放正能量!

男爵府

原帖由 vivama 於 09-3-6 16:25 發表
請問中根粉可以用高低粉來溝嗎 ?
比例多少 ?
謝謝幫忙 !

請問你整咩要用中根粉呢?

別墅

回覆 # 的文章

有d食譜做中點包要用中根粉,因為我我屋企有好多高粉,所以想溝咗佢。

複式洋房

因為我我屋企有好多高粉,所以想溝咗佢。 [/quote]

呢個曾經係我既心路歷程,不過我發現最快用完D高粉既方法,就係做麵條,全100%高粉的麵條。

用500g的粉做麵包,是2-3餐既早餐,但如果你做麵條,1餐就吃完,而且做早/午餐都可以。

別墅

回覆 # 的文章

野鶴有糧:
多謝您嘅提議,可否姶我份量同製法 ? 請問冇製麵機可以做到嗎 ?

複式洋房

分量參考:
粉500g,鹽1/4茶匙,油1茶匙(會滑些),水250ml(忍受唔到太乾,可逐少加些少水)

麵機製法參考:
1.粉鹽油倒入大盤内,邊加水,邊用1只筷子搞勻,直至水給麵粉全吸收了。
2.伸手入大盤差粉(費事抹檯,大盤放星盤内,高度才適中),成爲乾乾地既1糰,(乾乾裂裂o甘 樣子先容易過麵機架),淨置1小時醒麵,再差勻麵糰。
3.麵糰放砧板上,切成約0.5cm厚片,逐一放麵機先壓成最厚的片、調少1號、再逐一放麵機壓成薄些少的麵片、再調少1號、直至到你喜歡的厚度。加壓中的麵片,我會晾褂在棉綫上,否則黏到好論盡。
4.將麵片放麵機中,切成麵條即可。

手製的麵條,我想只適宜用中根粉,但中根無高根o甘 煙un 。
擀高根的麵糰很費力,食左補唔番。

複式洋房

分量參考:
粉500g,鹽1/4茶匙,油1茶匙(會滑些),水250ml(忍受唔到太乾,可逐少加些少水)

麵機製法參考:
1.粉鹽油倒入大盤内,邊加水,邊用1只筷子搞勻,直至水給麵粉全吸收了。
2.伸手入大盤差粉(費事抹檯,大盤放星盤内,高度才適中),成爲乾乾地既1糰,(乾乾裂裂o甘 樣子先容易過麵機架),淨置1小時醒麵,再差勻麵糰。
3.麵糰放砧板上,切成約0.5cm厚片,逐一放麵機先壓成最厚的片、調少1號、再逐一放麵機壓成薄些少的麵片、再調少1號、直至到你喜歡的厚度。加壓中的麵片,我會晾褂在棉綫上,否則黏到好論盡。
4.將麵片放麵機中,切成麵條即可。

手製的麵條,我想只適宜用中根粉,但中根無高根o甘 煙un 。
擀高根的麵糰很費力,食左補唔番。

別墅

野鶴有糧:
我冇製麵機,想做都做唔倒呀! 手做我真係驚如您所言食咗補唔番。
anyway, 謝謝您資料呀 !

首頁

尾頁

跳至