自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

想問下powerpoint難學嗎? 你地喺邊度學架?

男爵府

very easy. Welkin

http://www.welkin.com.hk/email/edm/Weekly%20Confirmed%20Courses/Weekly%20Course%20Offers.htm

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

最易學, 又勁有用. 一定要學.

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

唔難,我仔小五已經識用,
係學校電腦堂時教既。

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

易學,又好玩

自學ok
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

大宅

多謝大家先

咁即喺話自己都應該可以學到, 不用"side"錢出去學?

大宅

咁自己好冇頭緒點學呀? 喺咪要買本書番黎學?

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

唔使花 $$ 啦, 求其去買/借本書都得架啦, 本身 powerpoint help 都幫到你好多.

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

自學都冇問題,借書或上網search有關教學資料都得,用到唔明時power point本身有得打關鍵字解答你基本應用問題。
盡我一己之力,發放正能量!

男爵府

阿仔都係小五.
上星期做常識課專題研習時,
組長要佢將份report作最後修改,
見佢好熟練咁使用powerpoint,
我喺一旁竊喜,覺得阿仔都幾叻添.
因為我自己係電腦白痴.
原來都唔難既.

原帖由 麟媽媽 於 09-3-6 17:08 發表
唔難,我仔小五已經識用,
係學校電腦堂時教既。

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

小四,五學校已經教!
原帖由 一家的太陽 於 09-3-6 17:42 發表
阿仔都係小五.
上星期做常識課專題研習時,
組長要佢將份report作最後修改,
見佢好熟練咁使用powerpoint,
我喺一旁竊喜,覺得阿仔都幾叻添.
因為我自己係電腦白痴.
原來都唔難既.

...
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

hi,

如果你好似我咁無嘢撈,可以去再陪瞓到學,唔使 !

yuk hei mum

原帖由 坤囡囡 於 09-3-6 17:17 發表
多謝大家先

咁即喺話自己都應該可以學到, 不用"side"錢出去學?

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原本我都唔識mouth: mouth: 好彩阿女學校家教會有得學

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

I learnt PowerPoint from my secretary long time ago, then I use it almost everyday, discuss with her sometimes, check the help function in PP. My secretary learnt it from internet, she said that there're a lot of tips and websites regarding PP. She just utilized her lunch hours to learn and she became an expert within a few months. Of course, she's smart and she uses PP very often.
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

咁我都試下自學先!

但我喺圖書館看到教powerpoint個d書, 嘩! 成本黃頁咁厚, 都唔知點睇? 喺咪應該去d大書局個度買呀?

另外你地話打關鍵字會解答到基本問題, 即喺點呀? 我唔喺好明呀?

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 坤囡囡 於 09-3-7 11:05 AM 發表
咁我都試下自學先!

但我喺圖書館看到教powerpoint個d書, 嘩! 成本黃頁咁厚, 都唔知點睇? 喺咪應該去d大書局個度買呀?

另外你地話打關鍵字會解答到基本問題, 即喺點呀? 我唔喺好明呀? ...

因為佢乜都講一大餐,呃頁數嘛
妳一係自己試下玩一次(如整一入報告),有咩唔明再係本書度逐part搵來睇會易上手d,起碼妳本身有目標要做某一樣野嘛,唔會覺得無從入手。
盡我一己之力,發放正能量!

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

唔難。
基本上識一個software 如 word,
其他嘅microsoft program 都係大同小異。因為黎黎去去都係差唔多嘅野。至多係presentation入面嘅野可以飛黎飛去,不過玩玩下就識架喇。

大宅

召藥師:

多謝晒!
我今日去圖書館睇下先!

大宅

我已經喺圖書館借咗本POWERPOINT既書番黎看啦, 但有些唔明
1) 我可否不建立大綱, 而直接用投影片架?
2) 我喺第一張投影片加上一個影像(如汽車), 到我再做另一張投影片時(同一個簡報), 影像(汽車)都出現喺第二張投影片內, 怎樣也刪不了, 點解架?

首頁

尾頁

跳至