想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

IUI #1 fail, IUI#2 蛋蛋好過第一次, but miss 咗排卵曰, 做唔到, doctor 話今个cycle 可以繼續做, 因為我算後生(30 ), 但我怕連 3个月食藥+打針会谷得太"", 你地点?

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 Godlovesyou 於 09-3-6 16:46 發表

IUI #1 fail, IUI#2 蛋蛋好過第一次, but miss 咗排卵曰, 做唔到, doctor 話今个cycle 可以繼續做, 因為我算後生(30 歲), 但我怕連 續3个月食藥+打針会谷得太"行", 你地点呀? ...

我分別係舊年12月同今年1月做IUI, 2次都係打針做, 第1次IUI, 因蛋蛋SIZE僅僅合格, 結果就fail, 到第2次, 蛋蛋SIZE好理想, 仲有3粒咁多添, 但結果又係fail, 我真係唔知仲爭d乜野, 果時我問過我睇果個醫生, 佢都話接唔接住做IUI, 最緊要睇番自己READY好未, READY好, 身體又配合度接住做都無問題!

其實我做第2次IUI都爭小小做唔到, 因為DAY 3去見醫生時, 照U/S見到有水泡, 結果當日要抽血驗荷爾蒙, PASS先可以繼續打針, 醫生同我講, 好多病人打針後有水泡情況出現係好普遍!

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

我自己就會睇下自己精神、體力、時間、金錢搞唔搞得掂先…
因為iui令人好累…太頻撲又要請假…

原帖由 Godlovesyou 於 09-3-6 16:46 發表

IUI #1 fail, IUI#2 蛋蛋好過第一次, but miss 咗排卵曰, 做唔到, doctor 話今个cycle 可以繼續做, 因為我算後生(30 歲), 但我怕連 續3个月食藥+打針会谷得太"行", 你地点呀? ...

別墅

CK_鼠鼠, 咁你2月有冇繼續做呀?

lalamike, 我精神、時間、金錢都搞得掂ge, 但身體上我唔知会唔会頂唔順, 因我見大部分人都要停一个月ge?

伯爵府

原帖由 Godlovesyou 於 09-3-6 17:19 發表

lalamike, 我精神、時間、金錢都搞得掂ge, 但身體上我唔知会唔会頂唔順, 因我見大部分人都要停一个月ge?

Godlovesyou,

今個月暫時無做喇, 自己試, 身體上同金錢上都要休息下, 其實我都心絲絲想做第3次, 但未定日期, 等自己心理上ready好再作決定, btw...我係2月中已經去左威院排公家隊, 今年7月頭去聽講座, 都唔知要等到幾時先見到醫生, 相信排到做ivf時, 我已經到達高齡喇

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

我連續做左3次,不過都是natural iui,2次是只吃排卵藥,1次是甚麼都沒有做,只放精…
我在失敗左3次之後抖左一個cycle,即係今個cycle,抖都唔係最大原因,而係想搵出自己係咪仲有其他問題未解決,所以在呢個cycle我照左輸卵管同做左血液檢查…
下個cycle會再開始iui…

原帖由 Godlovesyou 於 09-3-6 17:19 發表

別墅

咁我諗我會抖一个月去下旅行先 ...

別墅

原帖由 CK_鼠鼠 於 09-3-6 17:32 發表

Godlovesyou,

今個月暫時無做喇, 自己試, 身體上同金錢上都要休息下, 其實我都心絲絲想做第3次, 但未定日期, 等自己心理上ready好再作決定, btw...我係2月中已經去左威院排公家隊, 今年7月頭去聽講座, 都唔知要等 ...

你禁快就可以聽talk?我見有D sister 聽talk都要等年幾!你是做 iui or ivf ,還有你知不知聽完talk後要等幾耐至有得做?

伯爵府

原帖由 mybbply 於 09-3-8 23:43 發表

你禁快就可以聽talk?我見有D sister 聽talk都要等年幾!你是做 iui or ivf ,還有你知不知聽完talk後要等幾耐至有得做?

mybbply,

我係私家已經做左2次IUI, 所以想係威院做IVF呀, 我都唔知聽完講座仲要等幾耐先有得見醫生, 估計都要1年半後, 即係要等到出年7-8月

別墅

原帖由 CK_鼠鼠 於 09-3-8 23:48 發表

mybbply,

我係私家已經做左2次IUI, 所以想係威院做IVF呀, 我都唔知聽完講座仲要等幾耐先有得見醫生, 估計都要1年半後, 即係要等到出年7-8月

即是你交咗轉介信後先要聽個talk才可以等見醫生?

複式洋房

原帖由 CK_鼠鼠 於 09-3-8 23:48 發表

mybbply,

Hi CK_鼠鼠,

記唔記得我呀, 我睇過 d sister 講, 當你見醫生的時候, 如果你已做了三次 iui 就可以直接排 ivf, 唔洗再等 iui, 因為如果是不明原因, 佢地通常會做三次iui 然後再轉 ivf.

iui 唔得之後, 排過 ivf 條隊, 大約要多半年至一年時間. 所以如果差一次就係私家做多一次先去政府, 慳返 d 時間.

lee d 係我之前係 bk 睇的資料, 唔知係咪真 or 有幾準確, 最好去講座時問下.

首頁

尾頁

跳至