夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我老公每次去打桌球/去街/食飯都會打電話通知我的,
這亦是我12年內要求, 昨天6時我打給他,
我才知道他在打桌球, 那我當然不開心 !
晚上回到家, 我們大家沒說話今早他說在車上等我,
我說不用他車我, 他反問我什麼事, 我問返他,
他說我只是不打電話給你去打波,我說你知道這是我要求,
你明知都不做, 如果你不知我不怪你, 但你是知道的 !
你不打會令我有其他想法 !
然後他出門口, 我就自行上班
我很生生氣 !!! 我想幾天不想同他說話 (無聲抗議) !!!

如果你們遇同樣問題會點 ?

大宅

咪問下佢點解唔打俾你囉, 睇下佢點答你...

洋房

我和你一樣, 要求老公每次去街都要打電話通知我
在過去5年內,他亦有間中忘了通知我, 我曾經為這些小事抗議過,
但最後我發覺, 這樣會令他有一定壓力和大家不開心; 所以現在我
會放寬一點, 間中一兩次忘了, 我要他解釋和告訴他不可有下一次, 罰他做奴隸一日.我叫他坐, 就坐, 企就企. 這樣還增進我地的感情.

有時我亦明白, 一班朋友面前, 吓吓要攞老婆的批准, loss his face. So, sometime i accepted without notice.

現在經濟下, 每一人都感到好大壓力, 如果不是太大的過錯, 何必因一件小事破壞大家的感情. 你去嬲他, 你自己又辛苦;他因你嬲他, 又感到辛苦.何苦?

複式洋房

原帖由 emmangbb 於 09-3-6 11:03 發表
我和你一樣, 要求老公每次去街都要打電話通知我
在過去5年內,他亦有間中忘了通知我, 我曾經為這些小事抗議過,
但最後我發覺, 這樣會令他有一定壓力和大家不開心; 所以現在我
會放寬一點, 間中一兩次忘了, 我要他解 ...

他玩完回家后面黑我就最嬲...

洋房

這樣你更加了解他發生什麼事先? send message 問吓他 ? 採取軟功, 先關心, 然後明白事惰, 先帶出沒有通知一聲, 表示你會擔心, 而不是管他.

大宅

原帖由 emmangbb 於 09-3-6 11:46 發表
這樣你更加了解他發生什麼事先? send message 問吓他 ? 採取軟功, 先關心, 然後明白事惰, 先帶出沒有通知一聲, 表示你會擔心, 而不是管他.

同意呀! 男人多數受軟唔受硬, 但我個c6有時好抵死, 係軟硬都唔受, 只要佢覺得自己啱, 就絕不妥協, 好討厭

複式洋房

We are married, but better to give each other a free time to breath! He is not your kid, he is your husband. By theway, he is so good to answer your call. Many husband even no answer. DUN BE TOO TOUGH, OTHERWISE RELATION ITS EASY TO RUN AWAY! GOD BLESS

大宅

其實兩個人相處需要一定空間
男人又未必鐘意樣樣事都咁上心(比較粗心大意)
我覺得如果佢只係偶然忘記
唔係全心扼你,係可以接受lo~

別墅

其實佢又唔去邊,就算一兩次唔得打電話,都唔係咁大件事,打電話比你又唔代表佢一定出去做正經事,給老公多一點空間吧,有時我老都會話我唔記得打電話比佢,我都會覺得有點煩!

伯爵府

我想問樓主,咁你會唔會做返同樣既事先!?你去邊都會同你老公交代!?其實我覺得真係好小事...可能佢唔打比你,佢真係唔記得左呢...我自己出街去邊,我都唔鍾意同人交代...好多時我老公打黎問我去邊...我咪講囉...我仲要趕住收線tim~男人唔同我地女人,佢地會覺得"交代"係一年好麻煩既事,好似下下都比人管住晒咁~但我地女人就要下下都問住...你要比d信心佢先得嘛~兩夫妻都係講過信字既姐~你唔好嬲佢啦...同佢傾返..."都係擔心佢,先想知佢去左邊姐..,你係我老公,唔係阿豬阿狗.."話唔定佢會"dum"返你呢~

翡翠宮

只係一次半次的唔記得就比你咬住唔放,實在令人覺得好煩厭,會比人好大壓力

兩個人結合係一種緣份,何必因一些生活上的小事而影響大家的感情呢???

我同我honey由初初拍拖開始到依架都有互相話比對方知去邊,但唔係我要求既,係啱啱拍拖時,有一次佢去街打比我,話比我知佢去左朋友度,我答佢"哦",佢就問我鍾唔鍾意佢向我報告行蹤,我話鍾意,佢就話只要我鍾意佢就以後都咁做,到依架都無改變過,但實情係有時佢都會無打,但次數係好少好少,基本上我地時時刻刻都一齊,因為我地會出席彼此的朋友活動,如果我唔同佢一齊,佢都會打好多次比我,基本上最少都兩次,一出門口已經打一次,返黎又打一次,但有時佢返黎無打,佢都會話唔記得、太累、攞住重野......咁我就會扮爹咁話佢唔掛住我喇!!!

但始終都係小事一件,真係唔適宜太長氣,如果唔係只會付對方覺得你真係好煩,尤其男人更會覺得咁小事都嘈咁耐,會覺得你小責大做,無野揾野黎嘈~~~

男爵府

原帖由 HAPPYBABY2008 於 09-3-6 01:55 AM 發表
晚上回到家, 我們大家沒說話…今早他說在車上等我,
我說不用他車我, 他反問我什麼 ...

芝麻綠豆咁小事,就算妳真係唔鍾意佢冇打電話通知妳去打波,係咪真係會嬲到幾日都唔想同佢講野呀?

子爵府

好媽媽勳章

做你嘅老公做得好辛苦

男爵府

畀面勳章

原帖由 mrscheung 於 09-3-8 00:27 發表
做你嘅老公做得好辛苦

Agree!!

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=2088587&extra=page%3D1

你太多疑啦!

大宅

去街...會打電話通知我的...

妳對丈夫管得這麼緊﹐長久下去﹐只會令佢無法喘息﹐最後傷害到大家的感情。

洋房

原帖由 HAPPYBABY2008 於 09-3-6 09:55 發表
晚上回到家, 我們大家沒說話…今早他說在車上等我,
我說不用他車我, 他反問我什麼 ...

我會妞計, 再問返佢係咪佢可以咁我都可以?? 不過會笑笑口問囉.... 佢都要位落台既!

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

完全同意呀, relax D啦
原帖由 小manman 於 09-3-6 17:25 發表
只係一次半次的唔記得就比你咬住唔放,實在令人覺得好煩厭,會比人好大壓力

兩個人結合係一種緣份,何必因一些生活上的小事而影響大家的感情呢???

我同我honey由初初拍拖開始到依架都有互相話比對方知去邊,但唔係我要 ...
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

翡翠宮

OMG!!
you've been married him 12 yrs, still need him report his every move even at the very early time say 6pm???

禁止訪問

複式洋房

其實你老公都算係咁丫,會報告行踪,雖則我老公都會,但有時又唔係乜野大件事.人同人之間最緊要有空間,唔好俾對方覺得好似管住咁.講真,我老公問多我兩句我都會覺得佢好煩...
我老公出去玩個時,我係會掛住佢,不過都好少係佢同朋友gathering個時打電話俾佢,要俾返d空間佢.即使係打,都係用軟功,講兩句收線啦

首頁

尾頁

跳至