自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

有時帶佢地出街唔想食街外野, 見過有媽咪整呢 d:

粟米粒
迷你水果盤
多士/包包

仲有咩簡易健康小食可以整?

侯爵府

好媽媽勳章

啱啱亞仔食咗个"砵仔羔"

子爵府

壽司,自家制蛋糕,中式糕點,
有花堪折直須折,莫待無花空折枝. 11-4-2 01:39 回覆|刪除

子爵府

好媽媽勳章

我想請問一下...如果我朝早用麵包夾芝士,切粒俾個我一歲o既囡食...我就咁放o係個盒度幾個鐘...會唔會變壞?

因為 99 整野食方面o既衛生問題我先咁做.....我每朝都起身煲粥拎去99度架!就係唔想 99 幫我煲.....怕左佢

公爵府

但我無咩時間日日整新鮮, 係咪可以整定兩三日都唔會壞的呢? 要簡單哦...包包同餅佢地學校已經成日食, 唔係好想食太多, 要帶佢返興趣班無咩時間出去前即整

原帖由 nnd 於 09-3-6 16:18 發表
壽司,自家制蛋糕,中式糕點,

公爵府

我自己唔會咁做, 而且好多芝士都有防副劑 & salt 的 (even for kids) 你果小朋友仲只係咁細...以前我都好偶然會俾芝士, 但而家好少俾 & 俾好少. 如要 calcium 我寧可佢地從綠葉中攝取.

原帖由 cmmcbb 於 09-3-6 16:24 發表
我想請問一下...如果我朝早用麵包夾芝士,切粒俾個我一歲o既囡食...我就咁放o係個盒度幾個鐘...會唔會變壞?

因為 99 整野食方面o既衛生問題我先咁做.....我每朝都起身煲粥拎去99度架!就係唔想 99 幫我煲.....怕左佢 ...

水晶宮

我整:

砵仔糕(放雪櫃2-3日,食再蒸熱)
北海渡牛奶布甸(2-3日一定要吃晒)
芝土蛋糕(焗,凍食, 2-3日 no problem)
pancake (即日食晒)
雪芳蛋糕(橙味,綠茶味,honey 味, lemon 味,做好放雪櫃2-3日都OK,放冰格可放1 week)

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 w_y 於 09-3-6 16:35 發表
我自己唔會咁做, 而且好多芝士都有防副劑 & salt 的 (even for kids) 你果小朋友仲只係咁細...以前我都好偶然會俾芝士, 但而家好少俾 & 俾好少. 如要 calcium 我寧可佢地從綠葉中攝取.

...

原來係咁.....明白...thanks

公爵府

GOOD idea!!
放左冰格的雪芳旦糕你點整熱定係就咁食? 平時 sarah lee 我凍食架喎.

順便問聲大頭相是否韓版道明寺?

原帖由 wcandtt 於 09-3-6 16:40 發表
我整:

砵仔糕(放雪櫃2-3日,食再蒸熱)
北海渡牛奶布甸(2-3日一定要吃晒)
芝土蛋糕(焗,凍食, 2-3日 no problem)
pancake (即日食晒)
雪芳蛋糕(橙味,綠茶味,honey 味, lemon 味,做好放雪櫃2-3日都OK,放冰格可放1 week) ...

水晶宮

原帖由 w_y 於 09-3-6 17:37 發表
GOOD idea!!
放左冰格的雪芳旦糕你點整熱定係就咁食? 平時 sarah lee 我凍食架喎.

順便問聲大頭相是否韓版道明寺?

大頭相是韓版道明寺, 好"令"仔, 4個韓版都好掂。

轉入正題:

雪芳蛋糕係比 sarah lee light d, 冇用 butter, 只用菜油(2匙, it depends on the receipe),我預先放出來解凍就食得啦!

蜂蜜蛋糕:

http://www.leisure-cat.com/frm_1247.htm

如果想整 sarah Lee :

http://www.leisure-cat.com/frm_1188.htm

Try 一 try 啦

禁止訪問

好媽媽勳章

水晶宮

原帖由 happy168 於 09-3-6 18:11 發表
曲奇/白糖榚都好易整

白糖榚我整極都唔得....give up!!! 你有冇食譜?? Thks

禁止訪問

禁止訪問

畀面勳章

子爵府

他他粉,是一種類似發粉的物質,在專賣蛋糕原材料的店舖有得賣.
有花堪折直須折,莫待無花空折枝. 11-4-2 01:39 回覆|刪除

首頁

尾頁

跳至