自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

http://www.mingpaonews.com/20090306/goa3.htm

【明報專訊】政預算案宣布大幅增加煙稅五成,社民連將於本月22日發起「反加煙稅大遊行」以示不滿,認為大加煙稅50%無助減少煙民人數,而與此同時,政府卻大幅減免紅酒稅。社民連指吸煙與飲酒同樣有害身心,但政府選擇性獨加煙稅是「厚酒薄煙」,歧視煙民吸煙權利,更令基層市民百上加斤。

社民連指出,根據政府統計處的數字,1990年全港煙民只有69萬,雖然90年代期間煙稅加幅超過1倍,但到了98年時煙民人數卻升至80萬,「由此可見,大幅調高煙稅並不能減少煙民人數」。但本報翻查統計處有關數字,發現近年煙民數字不斷回落,去年更創新低。至於政府對上一次增加煙稅是於2001年,煙民數字於02年曾經上升至歷史高位近82萬,但由05年起不斷回落至去年的67萬。

社民連認為,政府部分高官嗜紅酒,大幅減紅酒稅是「厚酒薄煙」,置醉酒駕駛禍害於不顧,「縱使醉酒駕駛致命意外頻生,政府仍無意加酒稅,保障市民生命……吸煙與飲酒同樣有害身心」。社民連3名立法會議員中,「長毛」梁國雄是煙民。

子爵府

唔該社民連唔好下下乜都話抗議

大宅

加煙稅好似無助減少煙民, 反而多咗人企係街邊打邊爐.
煙會害人食二手煙, 酒-醉駕都好嚴重.
不如唔比賣, 咪仲好!!! 你收佢咁重煙稅, d錢留番嚟醫肺癌? 同埋d受二手煙影響/受害嘅人?

伯爵府

佢地係咪有病架 唔該佢地唔好成日咁無聊啦, 簡直擾民
原帖由 Chunyan 於 09-3-6 18:04 發表
http://www.mingpaonews.com/20090306/goa3.htm

【明報專訊】政預算案宣布大幅增加煙稅五成,社民連將於本月22日發起「反加煙稅大遊行」以示不滿,認為大加煙稅50%無助減少煙民人數,而與此同時,政府卻大幅減免紅酒稅。社 ...

複式洋房

:;pppp: 不如唔比買賣好囉.

男爵府

呢件事情要講清楚個背境先, 社民連既立場係, 政府單方面不合理地大力提高單一稅項, 係唔合理既.....大家先放下到底呢樣稅項係咩先.......如果咁樣, 係有道理根據, 講得通
另外, 至於呢項稅收係香煙, 我一直都唔明白, 除左歷史原因, 點解可以容許一樣害人既野, 比佢合法存在係社會, 根本食煙就係害人既, 應該全面禁
呢度講緊係兩件事情, 要分開討論, 先講得清楚既

水晶宮

至尊種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

佢哋知唔知政府一年補貼幾多錢

系e聊就係e這班煙民
不要問國家能為你們做些甚麼,要問你們能為國家做些甚麼。Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 sonic04 於 09-3-6 20:25 發表
佢哋知唔知政府一年補貼幾多錢

系e聊就係e這班煙民

agree,我需然都有食煙,但我都好想thankyou正苦比動力我決心介煙

男爵府

話晒都係政府官員, 唔好咁失禮啦!

水晶宮

好媽媽勳章

傻架???

政府又無拎住支搶叫班煙民買煙同食煙,覺得唔合理唔想比煙稅咪擺買擺食LAW.......

乜都遊行

你話加米稅加肉稅加菜稅就唔合理姐.....
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我支持+ + + !!!!! + 到d人買唔起, 少d人食煙, 少d人受2手煙所害

珍珠宮

畀面勳章

煙唔係必需品, 咁都嘈?

不如叫佢地遊行, 叫政府推行全民有綜緩啦! 橫掂我交交埋埋D稅都係比埋班廢柴, 咁我返工黎做咩? 不如食綜援啦!

禁止發言

好媽媽勳章

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 Teresa 於 09-3-6 22:52 發表
煙唔係必需品, 咁都嘈?

不如叫佢地遊行, 叫政府推行全民有綜緩啦! 橫掂我交交埋埋D稅都係比埋班廢柴, 咁我返工黎做咩? 不如食綜援啦!

agree

民房

我自己本身都係煙民,一下子加到$40,頭幾日真係好有決心介左佢~但係點知買買下又慣左~
我覺得真係不如唔好賣好過~加價都係一時既阻嚇作用~
不過睇黎我真係要打去戎煙熱線啦~

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 pakwah 於 09-3-6 19:37 發表
:;pppp: 不如唔比買賣好囉.
'

我都覺得係,又話加多d稅等人食小d,但係收唔到效果(根據統計數字),但仲係咁加,不如禁煙啦,條氣仲順,又話害人,唔賣最好,食既都犯法,咁最收效,既然唔係咁,又何必政府走黎打刧呢?

大宅

對社民三子無好感,只識掟蕉,鬧事,全無建樹.

水晶宮

下次選舉醒定D啦...
少奶奶的身份,丫頭的命...

琥珀宮

英美煙草公司,全球第二大煙草公司,既然係英國人生意,又點會禁呢?呢間公司仲宣傳話香煙對人既危害好低添。

食煙強迫身邊人食二手煙,等於慢性謀殺,而醉駕唔止飲紅酒有影響,仲有啤酒都會架,所以咪提高警方力度去阻醉駕,及加強罰則,但又豈能用實際罰則去對付果d慢性謀殺既殺人兇手呢?所以某些場所全面禁煙及加稅都未嘗唔係一個好方法去阻止香煙慢性殺人事件。

社民連做野有正路咩?佢地係一個機會主義團體,又點會唔趁機做騷俾煙民睇?

原帖由 rebreather 於 09-3-6 19:43 發表

呢件事情要講清楚個背境先, 社民連既立場係, 政府單方面不合理地大力提高單一稅項, 係唔合理既.....大家先放下到底呢樣稅項係咩先.......如果咁樣, 係有道理根據, 講得通
另外, 至於呢項稅收係香煙, 我一直都唔明白, 除左歷史原因, 點解可以容許一樣害人既野, 比佢合法存在係社會, 根本食煙就係害人既, 應該全面禁
呢度講緊係兩件事情, 要分開討論, 先講得清楚既

子爵府

叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我到現在為止, 仍然作出抗議

" 點解唔加 100% ! " 豈有此理 !

首頁

尾頁

跳至