跳至
[2008年] DEL

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

DEL

大宅

唔好擔心! 細細個出好過大了才出; 屋企有沒有其他小朋友呢? 小心佢哋都出, 會一個比一個嚴重.

大宅

原帖由 happychu18 於 09-3-6 15:03 發表
本來想同佢打水豆針....而家都未打就出la....

因為bb咳左好耐......
上星期三先打一歲針....
即日發燒...過左2日出疹......
今日第9日又發燒同出粒粒(同上次唔同ga,上次係一達達, d次係一粒粒).....
帶佢睇e生, e生 ...

小心唔好整穿d水泡呀,會有疤架!!! d疤仲係下陷果隻,好似有個"隆"咁架!

複式洋房

咁快 我都未打水痘針呀

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 jdhwangmom 於 09-3-6 15:19 發表
唔好擔心! 細細個出好過大了才出; 屋企有沒有其他小朋友呢? 小心佢哋都出, 會一個比一個嚴重.

我屋企無其他小朋友la....
不過有未出水豆既大人....

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 stella789 於 09-3-6 16:11 發表

小心唔好整穿d水泡呀,會有疤架!!! d疤仲係下陷果隻,好似有個"隆"咁架!

多謝提醒.....
我未見bb "r".....不過e生開左止痕藥水同止痕糕..
我有比bb食同搽....
bb d 粒粒係背同心口...
佢未"r"到....而家得10幾粒....不過patpat都有出...
一有尿尿就換片...驚d 粒粒濕左 bb好痕....

複式洋房

My boy 出水豆 when he is 9-month-old. It's good at this early stage as he don't know how to tear off his hand cover. So no 疤 right now. Just about 3-4 days he will feel not very good even when sleep too. He better not go out for 3 weeks. Just stay home.

For those adult never 出水豆, better let them be seperate when a baby did it. It will be a more, more bad experience if an adult 出水豆.

原帖由 happychu18 於 09-3-6 16:41 發表

我屋企無其他小朋友la....
不過有未出水豆既大人....

禁止訪問

複式洋房

No injection before. Some told natural 出水豆 is better than injection. Even bb have injection, they still will 出水豆 but may be too minor to be aware.

Totally 3 weeks for my boy for his recovery.

原帖由 Pertra 於 09-3-6 18:57 發表
Barbie Mama,

Hi, do you bring your boy for injection before 水豆come out ? How long can he be recovered ?

男爵府

醒目開學勳章

咁要小心照顧bb, 唔好比他抓d粒粒.....

我阿仔明天都要打水痘針, 因為我自己細個都冇出過水痘, 我害怕阿仔之後去公園玩/上playgroup/返學時被其他小朋友傳染後再傳染我....所以我決定了明天跟阿仔一齊打針 大人仲要打2次添

原帖由 happychu18 於 09-3-6 15:03 發表
本來想同佢打水豆針....而家都未打就出la....

因為bb咳左好耐......
上星期三先打一歲針....
即日發燒...過左2日出疹......
今日第9日又發燒同出粒粒(同上次唔同ga,上次係一達達, d次係一粒粒).....
帶佢睇e生, e生 ...

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 Pertra 於 09-3-6 23:56 發表
去公園甘 open , 都被傳染?

係我bb係公園到扶住d遊戲設施來玩....
咁個個小朋友都會摸會扶住d野來玩麻....
玩完我都有幫佢抹手仔同面ga.....
係我估係公園傳染....
未必一定.....

大宅

我阿B都係9個月嗰時出咗LA, 早啲出咪好囉....幫MUMMY慳番啲$.... 最緊要留意佢有冇發燒
若你屋企有大人未出, 你哋都要小心喎
原帖由 happychu18 於 09-3-7 12:41 發表

未必一定..... ...

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

我問過姑娘唔係打左就唔會出架...
只係機會細d, 同出的痘少d, 可能十零粒...

男爵府

好媽媽勳章

我想問bb出左水豆既mama.....
我bb出個d 水豆好多ga....不過好細粒....
過百粒
身出先..再面有 之後手腳都有.....
不過太細粒....只見到幾粒有小水泡咋......
上網睇關於水豆既圖...
人地生個d好大粒ga....
係唔係bb生得細粒d ga????

大宅

Hi Happychu18,

Your baby might be affected 21 days ago.

Heard that an adult was affected before. He might get the virus coz the virus was spearding while your baby got fever.

原帖由 happychu18 於 09-3-7 12:41 發表

未必一定..... ...

複式洋房

No worry, no worry! Size doesn't matter.
My boy didn't smile on that serious 3 days. But after that, he smiled and played as normal although he looks so ugly with 好多水豆 in that period.

原帖由 happychu18 於 09-3-9 14:41 發表
我想問bb出左水豆既mama.....
我bb出個d 水豆好多ga....不過好細粒....
過百粒
身出先..再面有 之後手腳都有.....
不過太細粒....只見到幾粒有小水泡咋......
上網睇關於水豆既圖...
人地生個d好大粒ga....
係唔係bb ...

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 BarbieMama 於 09-3-11 01:22 發表
No worry, no worry! Size doesn't matter.
My boy didn't smile on that serious 3 days. But after that, he smiled and played as normal although he looks so ugly with 好多水豆 in that period.

thx你ar......
我驚佢唔係出水豆....因真係細細粒...
不過d 2日見佢個d謝左就似係水泡謝左la.....
bb都就好返la.....只見到謝左粒粒d印....
食得玩得......
比我想像中...... 回復得快好多.......

首頁

尾頁

跳至