跳至

首頁

尾頁

民房

我BB出世時頭髮都唔少,但兩個月大時開始甩好多頭髮,甩頭髮速度比生的速度快,兩星期後頭髮已變得很稀少。現在三個月多了,頭髮仍然很稀少,除咗頭頂嘅頭髮外,其他地方都冇好轉,尤其掂住枕頭嘅位置,甩到見到肉,睇見都好心痛! 請問有乜辦法可以快啲生番啲頭髮出嚟?

大宅

原帖由 p.b. 於 09-3-6 01:40 發表
我BB出世時頭髮都唔少,但兩個月大時開始甩好多頭髮,甩頭髮速度比生的速度快,兩星期後頭髮已變得很稀少。現在三個月多了,頭髮仍然很稀少,除咗頭頂嘅頭髮外,其他地方都冇好轉,尤其掂住枕頭嘅位置,甩到見到肉,睇見都好心痛! ...

我覺得你要帶佢睇e生check吓知道個原因先好啲, 唔好過份擔心諗點樣令佢生頭髮, 因為, 例如白血球過多都會甩頭髮...希望佢只係單單唔夠營養啦...

複式洋房

但係bb係果時甩頭髮唔係正常咩? 會甩胎毛然後生d新的頭髮嘛... 如果你覺得佢唔靚, 不如索性100日剃晒佢等佢再生過... d人話咁樣頭髮靚d

大宅

我bb都係一樣, 不過睇書講好似係正常 所以我都無理佢, 都無剃 由佢自己再生返

大宅

原帖由 Mira 於 09-3-6 09:41 發表

我覺得你要帶佢睇e生check吓知道個原因先好啲, 唔好過份擔心諗點樣令佢生頭髮, 因為, 例如白血球過多都會甩頭髮...希望佢只係單單唔夠營養啦...

你唔好嚇人啦…
bb甩頭髮係好正常的…bb出世果d叫胎毛,d胎毛甩佐之後,就會生番d頭髮出黎喇…

民房

唔該哂咁多位媽咪,或者我再繼續觀察吓先啦!

大宅

原帖由 比比熊 於 09-3-6 21:33 發表

你唔好嚇人啦…
bb甩頭髮係好正常的…bb出世果d叫胎毛,d胎毛甩佐之後,就會生番d頭髮出黎喇…

對唔住...我唔係有心嚇人, 不過..我唔覺我阿b甩頭髮, 所以醒唔起bb會甩胎毛....而...我試過因為壓力大而甩頭髮, 我細佬仲弊, 舊年就係因為頭皮白血頭過多, 所以嚴重甩頭髮, 所以一見話bb仔甩頭髮, 就諗得好嚴重....
真係唔好意思....

別墅

回覆 # 的文章

我個bb都開始甩頭髮啦~~~

洋房

My Baby like this too
Love the world, be joyful... Miracle will happen

民房

原帖由 jadiejadie 於 09-3-18 18:50 發表
My Baby like this too

mine too....

洋房

Dun worry..my mum said babies will be like that. and the hair may drop until 6mons if u don cut them all off... that's is the baby little hair. so she recommend me to cut it all off later whan the weathr is hotter so that baby's haor will be more strong and good.
On the other hand the situation that Mira said it won't happened in small baby. today i read back my case file (visual aids for my work). The blood disease (blood cancer) normally happened from two/three years old
Love the world, be joyful... Miracle will happen

首頁

尾頁

跳至