自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

想問問有關租約問題, A公司有個物業租左比 B公司, 頭一份兩年租約有簽租約及打 stamp duty, 跟住租約滿左之後, 雙方協議繼續租, 租金亦提升左, 但今次就冇簽租約的, 而一直以來 A公司每月都會發出 debit note 給 B公司, 而 B公司每月都會開出支票繳付.

而家 B公司結業, A公司可否追討尚欠兩個月未收之租金呢?

珍珠宮

原帖由 Sonic 於 09-3-7 10:25 發表
想問問有關租約問題, A公司有個物業租左比 B公司, 頭一份兩年租約有簽租約及打 stamp duty, 跟住租約滿左之後, 雙方協議繼續租, 租金亦提升左, 但今次就冇簽租約的, 而一直以來 A公司每月都會發出 debit note 給 B公 ...

口頭協議都係有效,但上到庭可能麻煩 d lor!
b 公司結業,好可能都無咩資產淨,你地又無搵佢地董事做擔保,追得番 d 租o既機會微 d lor!
b 公司係無限公司的話,你地就可以追老細比!
扣左按金仲差 2 個月嗎,如果銀碼唔大....都係算把啦!

我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

想問問有關租約問題, A公司有個物業租左比 B公司, 頭一份兩年租約有簽租約及打 stamp duty, 跟住租約滿左之後, 雙方協議繼續租, 租金亦提升左, 但今次就冇簽租約的, 而一直以來 A公司每月都會發出 debit note 給 B公司, 而 B公司每月都會開出支票繳付.

而家 B公司結業, A公司可否追討尚欠兩個月未收之租金呢?

A公司絕對有權追番B公司所有欠租(追唔追倒就另計),雖然佢地冇租約,佢地响租約滿左之後,大家就可以算係當做"monthly tenancy",雙方都可以比1個月書面通知就走,如果B公司玩野,直頭可能租又唔交,又唔搬走,等A入稟法庭收樓,一般要4至6個月先收得番(肯定追唔番d租)~
最仲要一樣野~如果B公司係用有限公司簽租約(冇簽任何個人/銀行擔保),咁A公司只能夠去告"B公司",如果B公司只係一間空殼公司或者一蚊公司...咁就.......mouth:

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

想問問有關租約問題, A公司有個物業租左比 B公司, 頭一份兩年租約有簽租約及打 stamp duty, 跟住租約滿左之後, 雙方協議繼續租, 租金亦提升左, 但今次就冇簽租約的, 而一直以來 A公司每月都會發出 debit note 給 B公 ...

可以,口頭協議都成效架,而上一份租約只要公司名不變就可以接落去,最主要係b公司加佢租,a公司都接受即同意續約啦.

<br><br>

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

今朝已聯絡 B公司老闆, 佢話所有野交晒比會計師樓進行清盤, 所以 A公司暫時都唔可以入去及收回個單位再出租.

唔知呢個程序要搞幾耐呢 ? 收回租金機會唔知大唔大 ? 好彩既係仲有兩個月按金, 都唔使咁傷.

首頁

尾頁

跳至