自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

百佳菜 好乾淨浸完無泥水無蟲洞 街市菜浸完有泥水,有蟲洞 係咪街市菜好正常d ?

男爵府

醒目開學勳章

我都覺得超級市場d菜乾淨d..

大宅

間間百佳都唔同我摟下百佳好多沙泥我就冇再買。

子爵府

原帖由 beemabeeba 於 09-3-7 12:37 發表
我都覺得超級市場d菜乾淨d..
但係d菜甘完美,d農藥咪好勁 ?

男爵府

醒目開學勳章

原帖由 daniel44 於 09-3-7 12:58 發表
但係d菜甘完美,d農藥咪好勁 ?

但係我買有機菜都好乾淨同埋無咩比虫咬既洞洞架喎..
所以我真係唔知呀..不過我留下無街市..得wellcome咋..
間唔中先會去一田買有機菜同街市買既..

子爵府

原帖由 beemabeeba 於 09-3-7 13:02 發表

但係我買有機菜都好乾淨同埋無咩比虫咬既洞洞架喎..
所以我真係唔知呀..不過我留下無街市..得wellcome咋..
間唔中先會去一田買有機菜同街市買既..
有機菜點解有時有一,兩條d味好似苦苦地甘既 ?

男爵府

醒目開學勳章

原帖由 daniel44 於 09-3-7 13:05 發表
有機菜點解有時有一,兩條d味好似苦苦地甘既 ?

咁我又未試過呀~

子爵府

原帖由 beemabeeba 於 09-3-7 13:07 發表

咁我又未試過呀~
我係pk買,好奇怪 我以為有機係甘咋

男爵府

醒目開學勳章

原帖由 daniel44 於 09-3-7 13:10 發表
我係pk買,好奇怪 我以為有機係甘咋

咁真係未試過呀~
我仲覺得有機菜甜d添~
不過我無落糖架~

子爵府

原帖由 beemabeeba 於 09-3-7 13:15 發表

咁真係未試過呀~
我仲覺得有機菜甜d添~
不過我無落糖架~
好似有d泥味甘

男爵府

醒目開學勳章

原帖由 daniel44 於 09-3-7 13:25 發表
好似有d泥味甘

下..會唔會係心理作用咋?
我真係無試過喎..

子爵府

原帖由 beemabeeba 於 09-3-7 13:26 發表

下..會唔會係心理作用咋?
我真係無試過喎..
只是一,兩條

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 daniel44 於 09-3-7 12:27 發表
百佳菜 好乾淨浸完無泥水無蟲洞 街市菜浸完有泥水,有蟲洞 係咪街市菜好正常d ?

我亞嬸仔係扒街做菜檔架,佢話其實果道d菜又貴又唔靚,一定要浸超過3個鍾,而且又以磅來計唔係計斤已經係變相加左價.

加上佢d菜由落來到檔口都係雪住,所以d菜好快老你浸過水之後食唔哂再入雪柜第日食已經黃架啦,就係打得太多蟲藥喎.
<br><br>

子爵府

原帖由 chinatea 於 09-3-7 13:35 發表

我亞嬸仔係扒街做菜檔架,佢話其實果道d菜又貴又唔靚,一定要浸超過3個鍾,而且又以磅來計唔係計斤已經係變相加左價.

加上佢d菜由落來到檔口都係雪住,所以d菜好快老你浸過水之後食唔哂再入雪柜第日食已經黃架啦,就係 ...
我都係甘諗,d菜甘完美,d農藥咪好勁 ?

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 daniel44 於 09-3-7 13:41 發表
我都係甘諗,d菜甘完美,d農藥咪好勁 ?

我本來只以為係生果先有問題後來亞嬸同我講d菜先最大問題,果d執好哂湯包都係由大陸中山果道包裝,可能比菜會好d law.

有時唔記得買蕉就經過扒街買,就算青青地果d擺到第二日個心已經開始黑,亞嬸話就會青bb時已入雪柜個皮就帶青,其實入面已經熟左又雪得勁就好快黑啦.
<br><br>

子爵府

原帖由 chinatea 於 09-3-7 13:48 發表

我本來只以為係生果先有問題後來亞嬸同我講d菜先最大問題,果d執好哂湯包都係由大陸中山果道包裝,可能比菜會好d law.

有時唔記得買蕉就經過扒街買,就算青青地果d擺到第二日個心已經開始黑,亞嬸話就會青bb時已入雪柜 ...
係呀,果d青蕉我見過

水晶宮

原帖由 daniel44 於 09-3-7 13:52 發表
係呀,果d青蕉我見過

仲有西蘭花,有時好似好新鮮不過你要嗅下,有時有陣臭味好勁就唔好買啦.

街市果d只有青味唔會臭架.
<br><br>

子爵府

原帖由 chinatea 於 09-3-7 14:04 發表

仲有西蘭花,有時好似好新鮮不過你要嗅下,有時有陣臭味好勁就唔好買啦.

街市果d只有青味唔會臭架.
我試過浸左d 菜幾個鐘(因吾記得左)盤水好臭啊

水晶宮

原帖由 daniel44 於 09-3-7 14:07 發表
我試過浸左d 菜幾個鐘(因吾記得左)盤水好臭啊

<br><br>

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 陪月勳章

我鍾意去街市買... 感覺新鮮D...

首頁

尾頁

跳至