懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

唔經唔覺已經差唔多有左5個月, 個胸部都發福左唔少 , 係時候換個d bra bra, 想請問下大家係咪一定要買孕婦專用(都幾貴)果種呢? 其實同普通既有咩分別呢?

大宅

我覺得唔需要,只要買啱SIZE, 一般果D都OK...佢會叫你買埋開胸果D BRA第時方便餵奶,但真係到時要先買...我買咗都冇機會用..屋企唔戴啦,又唔夠奶,出街都唔會餵.除非你出街都一定會餵,否則用普通BRA都OK.

子爵府

原帖由 sunggie 於 09-3-7 13:28 發表
我覺得唔需要,只要買啱SIZE, 一般果D都OK...佢會叫你買埋開胸果D BRA第時方便餵奶,但真係到時要先買...我買咗都冇機會用..屋企唔戴啦,又唔夠奶,出街都唔會餵.除非你出街都一定會餵,否則用普通BRA都OK. ...

我有用,舒服好多!
我之前未有時用鋼線,以後都唔用

大宅

我自己無買孕婦BRA,只係買左幾個運動型(無鋼線)BRA。

不過我覺得買唔買孕婦BRA好視乎準媽媽原本的身材。好似我自己咁樣,本身都係平平地既咪可以唔買孕婦BRA囉。但如果身材原本係B/C,懷孕升一至兩CUP,咁就可能需要買孕婦BRA喇。

大宅

我大肚時都有用ar, 舒服d wor, and唔會有鋼線壓住, 怕會壓住乳線, 影響餵人奶, 之後餵人奶都照用ar, 有d design for大肚 and 生完用都得ga, 方便餵奶ma!!!

大宅

我買左個餵奶bra,但係著左一次就冇再著....覺得個形唔靚~~ e+著緊有pad果d背心打低~~ 舒服好多!! 不過就開始有d8字.....

珍珠宮

我有用呀!for 孕婦專用係好啲,舒適啲,support好啲。我有咗兩個月就要用啦!生完大半年都要用。
不過我有個朋友,有咗五個月先專用,生完之後就冇用啦!
我諗個個情況都唔同。

複式洋房

我買孕婦bra嘅時候, 嗰果sales同我解釋過孕婦bra和普通bra的分別, 在這裡和大家分享下吧。佢話由於孕婦在懷孕期個胸係向外生的, 因為乳房外邊的乳腺開始發達的關係, 所以孕婦bra的設計和穿法都係跟普通bra相反。普通的女士的bra設計是令乳房向前伸展, so穿起上來庭d, 穿的時候便要把乳房向內撥好。而孕婦bra設計是不阻礙乳線發展, 所以是令乳房向外的, 穿的時候要把乳房向外撥,所以孕婦的胸有8字的形狀, 但也因此而舒服d。

大宅

I didn't buy the special bra and undies, because seems expensive ... for Bra, I got some new normal bra with no under-wire (feel more comfortable) with larger cup size, then add extension at the back... the bra can be worn after delivery and much cheaper.

For Undies, I also think no need to buy special, you can go Marks and Spenser buy undies (pack of 5) full brief at a larger size than your normal, that would cover the belly well and the cotton with lyric fabric is quite comfortable. you will need quite a number of undies for keeping clean and hygiene during pregnant, therefore, better buy cheaper price but more number for change. Esp. if you need to do housework and laundry yourself.

民房

我都有用緊孕婦bra,帶咗舒服d,d位下面好似冇咁窄,冇咁"cool"住,底褲我都有買孕婦嗰d,但係我覺得太高腰,唔慣,最後都係着番平時低腰嗰d,不過要買大size

別墅

原帖由 honeycali 於 09-3-7 16:25 發表
我買左個餵奶bra,但係著左一次就冇再著....覺得個形唔靚~~ e+著緊有pad果d背心打低~~ 舒服好多!! 不過就開始有d8字.....

我都買左一個試, 又係覺得個形唔靚, cup位又唔啱, 可能冇加墊, 總之就唔多好著, 最後我都係買番普通無綱線bra, 都好舒服噃. 生完先睇下有冇需要用喂奶bra啦.

首頁

尾頁

跳至