家事百科

跳至

首頁

尾頁

男爵府

如題, 謝謝!

複式洋房

其實我都有這個問題. 我懷疑原因是洗衣機水太少而洗不乾淨. 不如在此做個調查, 請各位幫手...

請回答以下3個問題.
1. 你的洗衣機是否洗不掉衫上的臭味/汗味? (Y/N)
2. 你的洗衣機是否有智能han水功能 (Y/N)
如果有half-load, = 個機唔士識 = N
如果以上倆個問題的答案都是Y,
3.以前個部洗衣機是否洗不掉衫上的臭味/汗味 (Y/N)
4. 以前各部洗衣機是否有智能han水功能 (Y/N)

以下是我的答案:

Monkey68hk Y/Y/N/N

請各位繼續加在list上!! TKS.

禁止訪問

複式洋房

Hi,

gum 洗衣機dim清洗? 部舊機用了八年沒清洗過也沒問題......

tks

複式洋房

我剛才去買了洗衣機槽的清潔劑, 並放入了洗衣機. ..部洗衣機真是太叻...因是智慧型, 它sense唔到有衣服, 拒絕從洗衣程式開始...而直接跳到脫水.....

現在部機就沒清潔到, 但d清潔劑就殘留在機裡面............點解佢gum叻:(:(

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

百佳有隻castle洗衣粉,洗完衫都很香

禁止訪問

複式洋房

原帖由 yvonnefrances 於 09-3-6 20:13 發表
monkey68hk : 咁你而家部機點呀???你試下放D打算唔要的衫落去洗...睇下得唔得??

多謝關心.

我唔夠膽加的衫落去, 怕的清潔劑溶著的衫塞住管道....打電話去維修部, 佢只識叫師傅下個星期一來檢查....

試了關電源再開,,,bingo!:):)但是清洗過程中需要4小時等的清潔劑浸吓個槽...我pause著機,d水走晒...

anyway, 可以放心洗衣服了...

複式洋房

原帖由 Veronique@chan 於 09-3-6 15:59 發表

你d衫本來有沒有汗味? 部機是否自動調節水量?

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

有時洗衣粉都很大問題,上個月換洗衣機,洗粉留在衣服一撻撻,後期轉了洗衣粉就沒有問題
原帖由 monkey68hk 於 09-3-6 20:54 發表

你d衫本來有沒有汗味? 部機是否自動調節水量?

男爵府

請問castle 係唔係百佳自家品牌呀?
tks!

原帖由 Veronique@chan 於 09-3-6 15:59 發表

大宅

幫忙安裝洗衣機的師傅話, 要間中轉吓洗衣粉, 得閒就要只放洗衣粉, 空機暖水洗1/2小時.

男爵府

rinse clothes with water by hand before putting into washing machine

伯爵府

我o岩o岩都轉左用呢隻...幾好..
平靚正....

男爵府

今日去了百佳睇了castle洗衣粉,
想問你用邊隻line 嫁? 佢有防敏配方, double lemon, 彩亮.......... 好多,
防敏配方好嗎? 邊隻避到衫味呢?
tks!

原帖由 cathy29 於 09-3-7 17:22 發表
我o岩o岩都轉左用呢隻...幾好..
平靚正....

大宅

我最近試新的ecosway濃縮洗衣液, ok, 無汗味.

別墅

爸B勳章

要加点消毒水,

首頁

尾頁

跳至