懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我BB已經4個月,近呢3個星期我發現手指開始骨位酸痛,最初以為係抱B太多,但呢個星期就明顯地兩隻手中指都係手指同手掌之間既關節好酸痛,每次瞓醒覺係僵硬,要郁下佢,慢慢先鬆番,但唔可以好似未生之前咁靈活,好似CLICK住CLICK住...

有冇MAMA好似我咁?呢D係咁類風濕關節炎?可以點攪?

複式洋房

Yes me too but sometimes not always.
I also want to know why??

大宅

畀面勳章

我係0801MAMI, 我生完都係咁; 睇完西医, 中医都無用, 好唔開心, 以為呢一世都会咁...後尾去咗屯門一间叫吳新喬 (希望無記錯), 佢話係荷爾蒙影响...又可以叫入風, 不過同濕唔濕水无關, 叫開咗D藥, 叫我加apple煲燙, 食咗3星期, 好番...

大宅

原帖由 bbysh 於 09-3-7 16:31 發表
我係0801MAMI, 我生完都係咁; 睇完西医, 中医都無用, 好唔開心, 以為呢一世都会咁...後尾去咗屯門一间叫吳新喬 (希望無記錯), 佢話係荷爾蒙影响...又可以叫入風, 不過同濕唔濕水无關, 叫開咗D藥, 叫我加apple煲燙, ...

你呢個係中醫?

男爵府

原帖由 sunggie 於 09-3-7 11:21 發表
我BB已經4個月,近呢3個星期我發現手指開始骨位酸痛,最初以為係抱B太多,但呢個星期就明顯地兩隻手中指都係手指同手掌之間既關節好酸痛,每次瞓醒覺係僵硬,要郁下佢,慢慢先鬆番,但唔可以好似未生之前咁靈活,好似CLICK住 ...

我06年生完大仔情況同你一樣,不過我就冇理拒,過左大概2-3個月就會自己好番

大宅

好媽媽勳章

去睇物理治療會有幫助, 暫時可把手浸在暖鹽水中郁手指, 記得痛都要郁

禁止訪問

大宅

原帖由 小幸子 於 09-3-7 21:45 發表
我都係呀, 果時生完朝朝早都會手指痛, 好似彈弓手咁 不過宜家三個月就冇事喇!

但我個B已經4個月...依家先開始痛...點攪?有時抱佢都要提自己要額外出D力,隻手先聽使

男爵府

我諗你地緊係生完之後成日掂生水啦,
我個陣生完, 都係用生水洗手, 不過一
洗即刻痛, 之後都唔敢再用生水, 會用
薑水or 暖水. 好彩都無事, 所以e家生
第二胎都一定唔會掂生水.

3.91kgs - 出世

大宅

畀面勳章

原帖由 sunggie 於 09-3-7 16:57 發表

你呢個係中醫?

yes

子爵府

因為抱BB所以隻手指公果個雞脾位成日要打開,所以好易勞損,,,好易就會痛,,要得閒合返埋D手指,,,等佢休息下,,,生完好多時都會甘GA

子爵府

因為抱BB所以隻手指公果個雞脾位成日要打開,所以好易勞損,,,好易就會痛,,要得閒合返埋D手指,,,等佢休息下,,,生完好多時都會甘GA

首頁

尾頁

跳至