跳至

首頁

尾頁

大宅

睛靈勳章

幼童肺炎球菌針 9月起免費注射2009年3月4日
【明報專訊】衛生署母嬰健康院將於9月1日起為全港12.8萬名兩歲以下幼童免費接種肺炎球菌疫苗,屆時母嬰健康院周日亦會辦公,專門為幼兒補打肺炎球菌針。
12.8萬兩歲以下童受惠
衛生署向[url=]立法會[/url]提交的文件指出,署方將於9月1日展開肺炎球菌免費接種計劃,由於第一劑疫苗須在嬰兒兩個月大時接種,故所有在2009年7月1日或之後出生的嬰兒,可根據兒童免疫接種計劃,依時到母嬰健康院打針。在此日期前出生的幼童,只有在07年9月1日或之後出生者,才可免費補打,並必須在今年9月1日至2011年3月31日期間參與補種計劃(見表)。衛生署預計,整個計劃將令12.8萬兒童受惠,涉及疫苗約20萬至25萬劑。
擬周日開放健康院
為免計劃影響母嬰健康院日常運作,衛生署計劃在正常辦公時間以外,例如周日,特別開放健康院為參與「一次過補種計劃」的幼兒補打針。衛生署亦正積極探討可否徵募額外人手,如醫療輔助隊人員,負責補種計劃接種服務。

____________________________________我只打了1針, 準備打第2針, 打不打呢?

大宅

BK Milk勳章

回覆 # 的文章

舊年已有報導可能有得打, 所以小b今次無join打針plan, 可以慳番唔少

大宅

回覆 # 的文章

我個b會打晒3針,第4針返健康院打。

子爵府

好媽媽勳章

我出左去打啦.. 吾會2攪打下呢到. 又返政府打.. 驚d 藥有吾同..

別墅

原帖由 pipip929 於 09-3-6 18:16 發表
我出左去打啦.. 吾會2攪打下呢到. 又返政府打.. 驚d 藥有吾同..

我老公都話哎呀政府有得打......,但我覺得早d打早d對bb有保障啫.........

大宅

唔駛擔心,<2yo應該係打PCV7(prevenar),無乜choice,你可以9月時問健康院。

原帖由 pipip929 於 09-3-6 18:16 發表

大宅

唔只早d有保障,<2y.o.染到係容易好多有嚴重complications,所以早d打係重要。

原帖由 bbleo 於 09-3-6 21:11 發表

我老公都話哎呀政府有得打......,但我覺得早d打早d對bb有保障啫.........

大宅

我還沒有打第一針,那麼我要不要先打第一針呢?

大宅

我一早都知今年第三季政府free,但我覺得始終隔太耐,因為佢suggest bb二個月大時打第一針,so我都係情願自己比錢,費事一間TOUCH WOOD有咩事,無保障,加上呢家D菌太勁喇,SO我都係為左阿B安全,自己比左錢打喇

原帖由 sally_koon 於 09-3-6 17:29 發表
幼童肺炎球菌針 9月起免費注射2009年3月4日【明報專訊】衛生署母嬰健康院將於9月1日起為全港12.8萬名兩歲以下幼童免費接種肺炎球菌疫苗,屆時母嬰健康院周日亦會辦公,專門為幼兒補打肺炎球菌針。
12.8萬兩歲以下童受惠 ...

大宅

我都會揀打住先,最後o個支返健康院打。

原帖由 lizchung 於 09-3-7 05:53 發表
我還沒有打第一針,那麼我要不要先打第一針呢?

複式洋房

我諗我會等9月去健康院先打, 因為阿b都唔會成日去d太多人o既地方. 所以暫時除了健康院針外, 無join其他plan.

子爵府

我都覺得on schedule 打有保障, 呢d錢真係唔慳得. 所以我都係係私家打針.

[quote]原帖由 candon 於 09-3-7 22:11 發表
我一早都知今年第三季政府free,但我覺得始終隔太耐,因為佢suggest bb二個月大時打第一針,so我都係情願自己比錢,費事一間TOUCH WOOD有咩事,無保障,加上呢家D菌太勁喇,SO我都係為左阿B安全,自己比左錢打喇

男爵府

我都已經打左第一針,
留返最後一針政府打,
始終唔放心等咁耐,
有咩事真係多多錢都救唔返!

大宅

睛靈勳章

我睇O左詳情, 如只打了1針, 健康院只會打2針. 如已打2針, 健康院只會打1針.

我己打了第1針, 我決定係私家打多1針, 先係健康院打最後個針.

Sally

男爵府

咁我打3針咁佢唔補比我呀?
乜唔係total 4 針架咩??
請問詳情喺邊??

洋房

原帖由 candon 於 09-3-7 22:11 發表

...

我都覺9月先有得打太遲啦 ! 我都係自己俾錢打左先 , 5月3日就打第3 針啦 ... 如果第4 針先係健康院打 , 唔知會唔會唔同 or 唔好呢 ?

大宅

sally,

where did you read about the vaccine program? according to the info i received, the vaccine schedule depends on age not only on how many injections already give.

原帖由 sally_koon 於 09-3-10 00:06 發表
我睇O左詳情, 如只打了1針, 健康院只會打2針. 如已打2針, 健康院只會打1針.

我己打了第1針, 我決定係私家打多1針, 先係健康院打最後個針.

Sally

大宅

睛靈勳章

Hi,
依我所知, 7-12個月只會打1針, 如已打了2針
12個月只打1針

但我有唔明白, 依政府既資料, 09年6月30日出世後bb總共打3針, 點解私定醫生要我們打4針呢?

Sally

原帖由 gunsou 於 09-3-23 22:39 發表
sally,

where did you read about the vaccine program? according to the info i received, the vaccine schedule depends on age not only on how many injections already give.

男爵府

我未聽過打3針喎,
所有診所都係打4針,
6月出世, 9月先開始有得打,
佢係咪預你自己打咗1針呀

禁止訪問

BK Milk勳章

首頁

尾頁

跳至