自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

牛年勳章 醒目開學勳章

你地小朋友幾大識講成句句子呀~~~

水晶宮

好媽媽勳章

大仔差不多3歲,
細女未夠歲半.第一句係上的士"媽咪扣安全帶"

原帖由 小傻b 於 09-3-7 23:51 發表
你地小朋友幾大識講成句句子呀~~~
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

公爵府

牛年勳章 醒目開學勳章

原帖由 patpat234 於 09-3-8 00:34 發表
大仔差不多3歲,
細女未夠歲半.第一句係上的士"媽咪扣安全帶"
你細女咁快識講既~~~

水晶宮

好媽媽勳章

因為自己湊,全廣東話,而且仲有個把口唔停o既哥哥....

哥哥細個賓姐湊,又中又英,唔知講乜好,所以佢講野慢人一年....

原帖由 小傻b 於 09-3-8 00:36 發表
你細女咁快識講既~~~

「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

公爵府

牛年勳章 醒目開學勳章

原帖由 patpat234 於 09-3-8 00:39 發表

哥哥細個賓姐湊,又中又英,唔知講乜好,所以佢講野慢人一年....
我臭豬仲係講爸爸媽媽打打拜拜呢d咋~~~mouth:mouth:" />

伯爵府

我個囡都識講好多野喇~"媽咪,我好肚餓!","媽咪,我屙左臭臭!","媽咪,下次買比我丫","媽咪,表哥打我!".............識講勁多野~有時我估唔到佢識講既野,佢都識講...頭先同我講"你再嘈丫拿!!!"..我都唔知好嬲定好笑~

子爵府

畀面勳章

原帖由 patpat234 於 09-3-8 00:39 發表

咁哥哥宜家講野追到同年齡嗎?
我仔仔好遲先講口講野, 我好擔心.
就3歲但未識講句子.

公爵府

牛年勳章 醒目開學勳章

原帖由 carrie_1102 於 09-3-8 00:48 發表
我個囡都識講好多野喇~"媽咪,我好肚餓!","媽咪,我屙左臭臭!","媽咪,下次買比我丫","媽咪,表哥打我!".............識講勁多野~有時我估唔到佢識講既野,佢都識講...頭先同我講"你再嘈丫拿!!!"..我都唔知好嬲定好笑~:ba ...
咁而家幾大呀~~~

珍珠宮

我媽咪話教小朋友講野, 可以用呢個方法, 我細個時媽咪都係咁樣教我, 我1歲3個月時就識得同婆婆講"婆婆, 你唔洗理我架啦, 我自己得架啦!" 當時婆婆係睇完電視想入房哄我訓覺, 我就自己一個坐係張床度同婆婆咁樣講囉.....

我媽咪話, 一開始先講名詞, 例如拎住碗飯就同bb講"飯飯"
到bb識講"飯飯", 就加動詞, 係開始食飯時講"食飯飯"
到bb識講"食飯飯", 就加埋"我, 你, 他", 例如"bb食飯飯/媽咪食飯飯/我食飯飯"

咁樣就可以好快學識完整句子了~

當然, 都要媽咪好有耐性, 經常同bb講說話, 比佢睇到你口形, 就會快d學識~
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

大宅

好媽媽勳章

放心啦!我個仔都好遲先識講野,識講野後,想佢停都停唔到,小朋友發展既野有快有慢,唔洗同人比較,keep住同佢講多D,帶佢同小朋友玩多D就得架啦!

原帖由 湘兒 於 09-3-8 00:48 發表

就3歲但未識講句子.

子爵府

畀面勳章

原帖由 foreverbb 於 09-3-8 00:57 發表
放心啦!我個仔都好遲先識講野,識講野後,想佢停都停唔到,小朋友發展既野有快有慢,唔洗同人比較,keep住同佢講多D,帶佢同小朋友玩多D就得架啦!

你仔仔幾時識講野呀? 我仔仔睇左政府的評估.
話佢遲同年齡1年多. 自從睇左個日開始, 我就好大壓力.
醫生話我唔識教-.- 叫我去上下堂喎.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我B爺依家19個月大,乜都識講,同三、四歲既小朋友無分別!

珍珠宮

多人同個小朋友講野佢就會講得到, 可能係我屋企多人所以我兩個仔都好快識講句子. 大仔11個月, 細仔都係一歲多d. 另外我覺得睇電視都學到講野, 不過唔係咁多人認同.

伯爵府

原帖由 小傻b 於 09-3-8 00:52 發表
咁而家幾大呀~~~

我個囡2歲3個月多d...講野真係好勁架...我老公姓羅...前幾日老公拎左隻龜返黎,咁我老公就叫阿囡幫佢改名啦..阿囡改左隻龜龜叫做"羅c批" 笑到我地個個肚痛咁滯呀!!!

大宅

我個仔2歲半 ...... 平日可以用說話表達到佢的意思,但就樣樣識講D,又唔識講D咁,3個字組成的較多 ....... 近排最長個幾句係"飲埋水水沖涼涼","唔洗驚,媽媽係度","媽媽開thomas(睇dvd)" ...... 算唔算句子?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我覺得多人同BB講野,BB會學多D....

我個女返左香港個幾月,多人同佢玩,成日去街玩...真係識講左好多...
雖然佢仲未識講句子,但都講多左好多野...

男爵府

7個月識講單字,疊字~未到歲半,識講一句句子...2歲左右可以講簡單故事....同埋唱晒成苜歌....不過我見好多小朋友都係咁....我地同年同月果d...

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我個朋友個仔4歲啦,淨係識講6個單字咋!爸,媽,no,係,拜,hi!佢仲擔心!

原帖由 湘兒 於 09-3-8 00:48 發表

就3歲但未識講句子.

大宅

我奶奶一日到黑都開電視,我個囡都係2歲至開口"bi bi ba ba"咁講,我同老公就由佢歲半開始,晚晚拿住圖冊,指住不同動物咁講俾佢知(因為佢勁鍾意睇動物),單字就1歲後至識講,2歲前都係只識講5-7個詞語...

我都知發展ga係有快有慢,想迫都迫唔到,但話唔擔心就假..只係把口咁講來安慰自己...

現在個囡2歲3個月大,何止句子,成首歌都係咁啍(發音有時唔係咁準),數字1-10,one to ten都識數...我個囡係日間工人湊...

所以,我好認同,大人要成日同BB講野,唱歌,就算BB係遲識講,但一定會好快追上...

大宅

好媽媽勳章

我仔仔兩歲前一粒字都唔講,仲以為佢天生唔識講野,之後返左學,就開始講野,一講就收唔到(有時會覺得佢好煩),我覺得因為佢返左學,所以多D機會講野.

我又覺得你仔仔唔講野唔係全部係你責任,好多野係天生既,唔好俾咁大壓力自己,你仔仔返學未?如果返全日既幼稚園,應該會有幫助.

原帖由 湘兒 於 09-3-8 01:05 發表

你仔仔幾時識講野呀? 我仔仔睇左政府的評估.
話佢遲同年齡1年多. 自從睇左個日開始, 我就好大壓力.
醫生話我唔識教-.- 叫我去上下堂喎.

首頁

尾頁

跳至