想生BB

跳至

首頁

尾頁

民房

我呢個幾星期體溫一直都keep 住 98.6- 98.8, 但今日瞓醒check 98.2. 超down, 因為m late 咗等緊bingo, 請問天氣會唔會影響體溫呢? mouth:

男爵府

原帖由 cececeliaaa 於 09-3-6 10:32 發表
我呢個幾星期體溫一直都keep 住 98.6- 98.8, 但今日瞓醒check 98.2. 超down, 因為m late 咗等緊bingo, 請問天氣會唔會影響體溫呢? mouth:mouth:" />

都會架,我試過天氣凍度出離低 D,妳觀察多一兩日 Y。:)

子爵府

好媽媽勳章

我都覺得有關係架. 如果天氣凍左又蓋多d被, 體溫都會高d.

我尋日有36.80, 今朝得36.72. 我估同凍左有關. 不過因為都超過36.70(高溫), 所以我都無太理會.

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我又無咩唔同,我昨日36.72,今日36.80~不過你可以等埋明天看看~~

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 天賜小公主 於 09-3-6 14:50 發表
請問你用邊隻探熱針呀, 可以準確到36.72(兩個小數位). 因為水銀探熱針只可以睇到一個小數位. Thank you.

我響屈記買既:
日本泰爾茂婦用口腔型電子體溫計 C502 - $195 in Watson's

http://www.terumo.co.jp/healthcare/products_fujin/products/c502.html

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

其實,我覺得天氣唔會對體溫有太大影響,因為人係恆溫動物,唔係冷血動物,所以身體既溫度,係唔會受到外界影響....
呢個只係我個人睇法

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

在watsons or mannings 的配藥部可以買到,日本 Terumo--c502 ,係婦女專用體溫計!
原帖由 天賜小公主 於 09-3-6 14:50 發表
請問你用邊隻探熱針呀, 可以準確到36.72(兩個小數位). 因為水銀探熱針只可以睇到一個小數位. Thank you.

洋房

我都買左黎支呀

黎幾日先開始用......前日我量36.61.......嘩, 今朝我量得36.32........真係凍左差咁多? 等我聽日再量係咪咁低........

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

我覺得天氣都有d影響…呢幾天凍左就真係低溫左
不過,個人又覺得同當天量的時間、當時身體的溫暖度(eg攬住大棉胎同只冚一張薄被)都有關…

原帖由 Noddy^^ 於 09-3-6 22:35 發表
黎幾日先開始用......前日我量36.61.......嘩, 今朝我量得36.32........真係凍左差咁多? 等我聽日再量係咪咁低........

別墅

我今個月體温都好高,排卵後一路都有37度以上,今日天氣凍咗,我都有37.12度,我唸影響都唔會好大,同埋中醫對體温要求會高D,但西醫就話只要有高低體差別已經OK,咁其實要幾高先會BINGO呢?

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

你咁高溫嘅﹖你是否早上起身即刻量呢﹖

原帖由 lamjoanne 於 09-3-6 23:10 發表
我今個月體温都好高,排卵後一路都有37度以上,今日天氣凍咗,我都有37.12度,我唸影響都唔會好大,同埋中醫對體温要求會高D,但西醫就話只要有高低體差別已經OK,咁其實要幾高先會BINGO呢? ...

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 Noddy^^ 於 09-3-6 22:35 發表

你會唔會係排卵? 或者量既時候個口合唔緊?

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 天賜小公主 於 09-3-8 08:05 發表
通常可以keep住37度, 有好大機會是Bingo, good luck.

請問知唔知幾時開始要37度? 一完左排卵定幾時? 我排完卵之後, 體溫都有升, 但未去到37度. 我既體溫:

36.38 (d13) <-- 排卵日
36.51 (d14)
36.80 (d15)
36.72 (d16) <-- 星期五, 天氣驟降
36.75 (d17)
36.76 (d18)

我見佢係升緊, 但未到37度, 而家開始個肚有少少谷m feel, 下面又有濕潤(不過無排卵咁誇), 唔知係咪著床緊定係唔中.....mouth:

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 阿早! 於 09-3-8 10:23 發表

請問知唔知幾時開始要37度? 一完左排卵定幾時? 我排完卵之後, 體溫都有升, 但未去到37度. 我既體溫:

36.38 (d13)

溫度係逐步逐步咁上, 唔係一下子標升到 37度.

仲有 高溫期未必一定要達到 37度, 要睇返個人既溫度 範圍, 因有 d 人 around 35.xx - 36. 7x, 咁 36.7x 己算最高架.

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 miffymiffy 於 09-3-8 10:32 發表

溫度係逐步逐步咁上, 咁係一下子標升到 37度.

仲有 高溫期未必一定要達到 37度, 要睇返個人既溫度 範圍, 因有 d 人 around 35.xx - 36. 7x, 咁 36.7x 己算最高架. ...

icic, 咁我都安心d, 我都要用d念力等體溫逐步上升

首頁

尾頁

跳至