夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我一直以為佢好錫個女,d臭脾氣已經為個女收歛哂,但係原來唔係囉...

尋晚凌晨我同佢鬧交,佢話我態度差,我唔想再同佢拗就話唔想同佢講嘢,點知佢發哂癲咁走入房澎門,特登大聲嘈醒個女,我唔知佢會再做d咩,我即刻抱住個女,佢就一路追住我指住我嚟鬧,話好憎我嘅態度,話我"迫"佢開完通宵都要睇住個女唔俾佢瞓,話我怨呢樣怨嗰樣,跟住就好惡咁話唔會俾我安寧!我一句都無駁佢,個女已經嚇到狂喊,我淨係想氹返佢!就喺個女開始唔喊,想瞓返嘅時候,佢又衝入嚟揼嘢話唔俾我哋瞓!我直情匿喺房關埋門唔想同佢有接觸!

到個女終於瞓著,我放鬆咗之後,就坐喺床度喊...我嗰刻真係好心灰,我喊唔係因為佢鬧我,而係覺得害咗個女...唔明點解可以咁樣...大人爭執成點都唔應該搞到小朋友,何況只係一個歲半都無嘅bb!我真係一直都以為個女改變咗佢,我之前仲覺得佢有時朝早幫我睇住個女,俾我可以瞓多1個鐘好幸福,但係原來佢覺得係我迫佢!但係點解要做到主動幫我咁,仲同我蓋被叫我瞓?

我依家淨係覺得呢個人好恐怖,我唔識點面對佢...我好驚,好驚佢會再搞個女,好驚佢會再發癲...有無人話我知一陣見到佢應該點面對佢?

伯爵府

是否工作有壓力呀?
定係真係唔夠瞓?
你應該好清楚你c6既脾氣, 試下關心下佢, 有咩唔開心, 最緊要大家心平氣和.

複式洋房

原帖由 KoyeBaby 於 09-3-6 11:13 發表
我一直以為佢好錫個女,d臭脾氣已經為個女收歛哂,但係原來唔係囉...

尋晚凌晨我同佢鬧交,佢話我態度差,我唔想再同佢拗就話唔想同佢講嘢,點知佢發哂癲咁走入房澎門,特登大聲嘈醒個女,我唔知佢會再做d咩,我即刻抱住個 ...

同類事情, 我發生過一次... 你要大家平心靜氣后告訴他不可以再這樣, 會影響個女的!
最后我告訴你人是不可以改變另一個人脾氣的, 最多是益壓一下!

大宅

you are the housewife? if you have, i know why your husband angry, he work overnight is very tried, if you can, care of your chindlen, give your husband have a rise because in time working is very presure. I know you have long time to take care bb very tried, but i think your husband also.

超級版主

超級版主

多數係以前積積埋埋d怨氣

e+一次過發晒出黎

整個人好似失控咁

如果諗住係埋一齊

大家最好平心靜氣傾傾

男爵府

畀面勳章

i thk he still doesn't know how to manage himself to his daughter....i guess both of you are very young couple....give each other some more time to get used to the new change la~

大宅

如果情況許可的話, 試下暫時由你全力湊bb, 比多啲空間同時間佢休息, 少啲煩佢, 等情況好轉, 先同佢平心靜氣傾, 如果真係有需要, 就去搵專業人士幫手.

子爵府

你係咪全職媽???咁你老公開完通頂都唔比佢訓又真係............你老公咁樣都係想你知道好累無得訓既感受,如果你真係為個女,就唔應該同佢開BAND,湊小朋友係好辛苦,EQ好重要.

子爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章

開完通宵真係好辛苦,又唔夠瞓.
多d了解&互相體諒.

加油......

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我係全職媽媽,湊女家務煮飯自己一手包辦!但係你哋可能誤會咗,我無唔俾佢瞓覺,相反我係會叫佢早d瞓!係佢自己話瞓唔著又想陪個女,佢係出到聲叫我瞓多陣架!佢依家將d嘢調轉嚟講,我真係好無辜囉!!唔通佢只係講客氣說話?對住自己老婆有必要咩?

水晶宮

原帖由 KoyeBaby 於 09-3-6 11:13 發表

尋晚凌晨我同佢鬧交,佢話我態度差,我唔想再同佢拗就話唔想同佢講嘢,點知佢發哂癲咁走入房澎門,特登大聲嘈醒個女,我唔知佢會再做d咩,我即刻抱住個女,佢就一路追住我指住我嚟鬧,話好憎我嘅態度,話我"迫"佢開完通宵都要睇住個女唔俾佢瞓,話我怨呢樣怨嗰樣,跟住就好惡咁話唔會俾我安寧!我一句都無駁佢,個女已經嚇到狂喊,我淨係想氹返佢!就喺個女開始唔喊,想瞓返嘅時候,佢又衝入嚟揼嘢話唔俾我哋瞓!我直情匿喺房關埋門唔想同佢有接觸!

我覺得呢個至係問題所在, 你要平心靜氣同佢傾下. 湊小朋友係好辛苦, 但千祈唔好做怨婦. 大家都有為頭家付出, 唔好覺得自己付出得多, 怨呢樣果樣, 怨對方唔體諒自己.

現在咁既時勢, 如果得佢一個撐住頭家, 又真係幾有壓力架. 所以你要多體諒, 多關心佢.
天空之城, 快樂之地

大宅

會唔會你老公有"產後抑鬱"? 成日覺得好辛苦,好大責任,個人好緊張咁

我個囡出世後,我老公都係諗住女人一定能一手包辦(湊BB,管工人,及打理頭家),佢成日話,佢都有時幫我餵夜奶(一個月幾日,但要我開奶同食完換片是我做),話我點解講到佢無幫手,咁佢又唔捨得俾工人湊夜晚,我都要返工ga...每次我講辛苦時,我老公總係不以為意,只係覺得我無病呻"任"...這個情況會慢慢好轉的,每遇到我個囡有一個改變,我老公又好番少少(如:識講"un goo",反身,爬,企,行,做體操,講單字,詞語,句子,對答...)

現在我個囡2歲幾,識得講句子同對答,佢地溝通到後,又返左學,好似成個細路仔咁(唔再係BB啦),我老公就正常左...

捱過左就會海闊天空,男人有時真係...仲係小朋友咁...

樓主,你有無人幫到手湊女?若有,咁搵D時間俾自己走開下,放鬆D...

原帖由 KoyeBaby 於 09-3-7 09:22 發表
我係全職媽媽,湊女家務煮飯自己一手包辦!但係你哋可能誤會咗,我無唔俾佢瞓覺,相反我係會叫佢早d瞓!係佢自己話瞓唔著又想陪個女,佢係出到聲叫我瞓多陣架!佢依家將d嘢調轉嚟講,我真係好無辜囉!!唔通佢只係講客氣說話? ...

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我平時係會同佢呻下周身骨痛,因為我個女超過廿磅都仲要抱住氹先識瞓,但係呻還呻,我都係會做...不過點都好啦,我明佢工作有壓力,只係我唔認同佢發洩嘅方法!佢可以鬧我,但係唔應該拖個細嘅落水...

水晶宮

原帖由 KoyeBaby 於 09-3-7 17:40 發表
我平時係會同佢呻下周身骨痛,因為我個女超過廿磅都仲要抱住氹先識瞓,但係呻還呻,我都係會做...不過點都好啦,我明佢工作有壓力,只係我唔認同佢發洩嘅方法!佢可以鬧我,但係唔應該拖個細嘅落水... ...

為囡囡, 為自己都好, 要改變呢個習慣.
天空之城, 快樂之地

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 PCCW2319 於 09-3-7 17:52 發表

為囡囡, 為自己都好, 要改變呢個習慣.

唉~唔係我唔想,係無辦法做到呀...你如果有經驗嘅應該知道要引導bb改呢d壞習慣,佢係一定會喊!但係c6朝早同下晝用嚟瞓覺,夜晚返工(佢喺屋企工作)...我唔係無試過呀,但係就算我關哂門佢都依然話嘈到佢,跟住就會大聲鬧我架啦,咁我可以點喎...

伯爵府

hashtag影視迷勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

可能我所講既嘢未必啱樓主聽!

其實我反而係覺得你唔係好識體亮你 hubby
因為一個返夜班既人係好辛苦架
縱使下晝有得瞓
都唔會好似我地有正常睡眠時間既人瞓得 lum
同埋通常都係瞓段好短時間就會醒
又好容易被外來既聲音嘈醒

反而我覺得你 hubby 鍚你就真
即係佢未必真係想同個女玩而唔去瞓
但就係比個藉口自己想個老婆瞓多 d
可能佢係想氹你
之但係你就真係去瞓多個幾鐘而唔起身揍個女

我自己都係 full-time mom
有 2 個仔仔, 一個啱啱 3 歲一個啱啱 4 歲
仲有一隻狗要照顧
平時屋企既家頭細務都係自己一腳踼
又要煮 2 餐
講真我真係唔駛我 hubby 去幫手做任何屋企既嘢
除咗係換 d 燈膽 (因為好高同埋要用工具除咗個蓋)
而夜晚都係我自己放 2 個仔去瞓
因為我知道佢為咗屋企都做得好辛苦
你話佢份工係勞力又唔係
只不過係做 IT 既時間係真好長
早出晚歸
相對返响屋企既時間又好少
有既話都可能想靜靜咁做返 d 私人嘢
試過有好多次佢返工時 2 個仔又未醒
佢放工時仔仔又已經瞓咗

話就話 full time mom 真係有好多嘢做
之但係我地咪又可以上網睇電視傾電話瞓吓晏覺?
不過我比你幸運一 d 既就係我已經捱過咗要陪瞓既日子
真係要好忍心由得個小朋友喊
同埋我有咗大仔既經驗
細仔幾個月開始就响佢自己房瞓
唔駛抱住/陪住
所以你目前既問題係你同 hubby 要有個 compromise
可能都需要一段短時間
就係要個女開始自己瞓
最初都應該會令係 hubby 唔係好夠瞓
但係呢個先係對策
或者你叫佢帶個耳塞先囉
同埋係應該响你個女瞓時休息一吓
又或者預備定 lunch/dinner
等個女醒咗時就同佢去公園玩吓
起碼你 hubby 會有個寧靜既屋企休息

男爵府

好媽媽勳章

陰公, 個女最無辜, 大人既事唔好連累小朋友, 小朋友會有陰影架... 等老公心情好d, 再同佢傾下啦.. 之前我同老公係bb面前嗌交, 雖然唔係好激果隻, 但見到bb望住我喊, 眼都定埋唔出聲, 真係覺得好心痛..

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

KCKmom,我明白你意思,我會嘗試同佢商量叫佢配合,可能真係會好辛苦,又或者堅持唔到...不過我會試嘅!

我同佢已經無事,可能佢都知嗰晚過份咗,佢呢幾日都好關心我同個女,我都已經同佢傾過唔好再咁對個女,佢都應承我唔會再咁做!

伯爵府

hashtag影視迷勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

原帖由 KoyeBaby 於 09-3-8 11:10 發表
KCKmom,我明白你意思,我會嘗試同佢商量叫佢配合,可能真係會好辛苦,又或者堅持唔到...不過我會試嘅!

我同佢已經無事,可能佢都知嗰晚過份咗,佢呢幾日都好關心我同個女,我都已經同佢傾過唔好再咁對個女,佢都應承我唔會 ...

知道你同 hubby 冇事就好啦!!!
希望你女女可以快 d 自己瞓
等你地 2 個有返 d 私人時間...

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至