家庭理財

跳至

首頁

尾頁

別墅

本身未買過保險,睇左咁多post都仲係好懊惱...有一樣事比較煩,我睇緊政府專科醫生(內分泌甲狀腺科,婦科,耳鼻喉科,外科)其實我仲適合買保險嗎?
我唔食煙,女性(有一小朋友),29歲
其實我好想趁未夠30歲前,買份危疾(要包病有部分原位及擴散)和醫療,但基於我收入少,每月只係比到$300-$500,希望可以用水平式咁供... ... 分開買好or一齊買較好?係咪有D危疾賠左就連醫療都停埋架?(我唔想呀)
最重要係..究竟我仲應唔應該買?
小豬小豬肥o者o者,吃飽就睡呼嚧嚧

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我諗咁講喇
保險公司都係因應風險而定保費
以你情況
如你有已存在疾病
或病歷需長期治療/監察
危疾及醫療保險都會加loading及/或加不保事項, 甚至拒絕你投保
而人壽則有可能加loading.....
不過始終唔知你實際病況
如果日後係會痊癒嘅
或者到時買會較好呢
祝福你身體健康
放低自己,尊重別人
提升內蘊,不為別人為自己

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

其實你不如考慮幫小朋友做個醫療保障先喇
你自己都親身感受到時間性嘅重要喇
放低自己,尊重別人
提升內蘊,不為別人為自己

侯爵府

你好似講緊幾種不同的保險:

1. 危疾保險 - 為受保人提供多達30-40種疾病的保障, 一旦出現該病, 立即獲賠償, 而整份保障會立即終止...
(或許有些保險公司會不同的)

2. 醫療保險 - 當需要門診, 或住院, 做手術後, 以實報實銷形取回現金, 或現金津貼等。

以你現時情況, 已用開政府醫療, 為何再買醫保呢??

致於危疾, 購買原意是, 購買時身體健康良好, 遇一旦發生某種疾病時, 有一畢現金旁身, 但你的情況似乎已有不同性質的慢性病, 即管可問問經紀, 還可購買什麼類型的危疾保障..

但你會否考慮人壽, 人壽是當你發生不幸事件時, 為你家人提供的一個保障,但不要購買投資相連壽險, 最好購買定期人壽.

洋房

原帖由 豬囡媽咪 於 09-3-8 12:31 發表
本身未買過保險,睇左咁多post都仲係好懊惱...有一樣事比較煩,我睇緊政府專科醫生(內分泌甲狀腺科,婦科,耳鼻喉科,外科)其實我仲適合買保險嗎?
我唔食煙,女性(有一小朋友),29歲
其實我好想趁未夠30歲前,買份 ...

豬囡媽咪, 我十分明白你的憂慮, 而且你的責任相當重大, 所以你絕對需要一個保障! 老實說, 因你的預算有限, 所以要有足夠而且全面的保障我看不太可能, 我建議你將你的需要排一個優先次程, 循序漸進。而且我相信要加快行動, 因為保費絕對會因你的年齡和身體狀況有所變化。
我覺得你可以嘗試投保, 當然保險公司自然會核保。我十分希望可以幫到你, 你可以PM 我,預約一個方便你的時間, 詳細商量一下怎樣的安排最適合你。

首頁

尾頁

跳至