懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

今日8w4d,前兩日因為嘔得西利去左睇急症,急症室醫生收左我入院。
住院期間都有嘔,又有食止嘔藥,食野食少少又嘔,飲水又嘔,今朝醫生巡房時問我住院定返屋企,我話返屋企(因為係唔係都嘔),之後醫生睇睇下講埋份超聲波報告比我知,話胎盤下面有積血,小產風險高。又話因為嘔得西利所以驗血時同我驗埋甲狀腺,話甲狀腺高,要轉介去內科。之後有內科醫生同我檢查,話暫時唔駛食藥,等覆診時抽血份報告至知有無問題。
其實早排已知子宮有瘀血了,又係話容易小產。
食又食唔到,食少少又嘔,飲乜都嘔,少食多餐又試過,食乾身d ge野又試過...嘔完舒服一陣又餓到要食野......
點解今胎咁多問題ge......上一胎一路都平安無事。

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 mupooh 於 09-3-6 19:11 發表
今日8w4d,前兩日因為嘔得西利去左睇急症,急症室醫生收左我入院。
住院期間都有嘔,又有食止嘔藥,食野食少少又嘔,飲水又嘔,今朝醫生巡房時問我住院定返屋企,我話返屋企(因為係唔係都嘔),之後醫生睇睇下講埋份超聲波報告比我知, ...

其實我個陣又係佗第二胎冇咁順利,
護士話媽咪本身體質一年不如一年,
雖然我生兩胎都係三十歲之前,
年紀唔係大,但都要面對現實。
不過我就冇嘔,只係有糖尿要打胰島素打到生。

子爵府

我依家陀緊第二胎... 都係無第一胎咁順利同舒服

呢一胎... 依家差唔多成四個月.
但係, 成日無胃口(但係覺得肚餓), 仲要有好多胃氣, 不停ee rr, 好似有d野卡左係喉嚨唔出唔入咁. 又流牙血, 流鼻血, 皮膚敏感, 貧血.... 無心機食野都肥左15磅. 依家個肚好似我上一胎5-6個月咁大...

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

侯爵府

好媽媽勳章

我上胎都係touchwood乜事都冇 我諗真係關年紀大 机器壞事 今胎踩界高玲 淨係驟野都多個人 初時有左仲成日嘔又暈 仲試個返唔到工 休息左成個week 真係我而家都同d fd講 一係唔好生 要生真係早d生好ar
原帖由 shirley73a 於 09-3-8 13:26 發表
可能真係年紀問題...

第一胎咩事都冇...一路到生..當時廿幾歲..
到第二胎就妊娠唐尿+臨生前恥骨痛..(三十歲頭)
攪到我咩都怕怕..所以都係嗰句~要生就要趁嫩生..唔係身體真係一年不如一年..搵著自己嚟攪..真係 ...

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

有冇d 野食左落口唔會嘔番出黎...

我之前又係嘔到一日只係飲左半杯水都嘔番出黎, 頂唔順去睇急症, 醫生開止嘔藥比我食...
日日都訓係張梳化對住個電視, 已經冇力起身...身邊放個垃圾筒, 比自己食咩嘔咩
任何陳皮話梅等止嘔食品都嘔番出來

不過我聞到蘋果, 覺得特別香..離遠都聞到陣味, 我就食蘋果 同飲 蜜瓜豆奶維生 (咁樣食左一星期) , 水都冇飲一滴 ~_~

註: 我第一次懷孕, 我同老公講, 打死都唔再生 >"<
我現在18周.....朝朝都嘔早餐, 飲左奶就嘔, 食芝士又嘔 (可惜呢2樣都係糖尿餐既餐單), 我可以避開唔食芝士三文治, 改食蛋治, 不過就避唔開飲奶.....晚晚等嘔完先訓, 早餐食左麵包就嘔 (其實係噴左出黎)

上星期為食 食左咖哩牛坑腩同奶茶, 嘔左4次, 早上4,5時才入睡, 嘔到有血出, 有血由鼻度流出來(應該係食道d血上左鼻度, 不過份量比平時多)....學乖唔再食呢2樣野 >"<

大宅

食咩嘔咩!12week入威院住左5日,返出黎一樣照嘔,出院後一個禮拜又係食咩嘔咩,老公話不如再入院,因為食唔到野!問我想食咩早餐,如果再食唔到就一定再送我入院,果一刻好想食M記既早餐,飲完一啖汽水,無嘔,好開胃,仲食哂成個餐,所以無再入院!自此想食咩就食咩,雖然都有嘔,不過就無嘔哂出黎,一路到7個月,先無咩嘔!

雖然飲汽水係唔好,但我飲左就唔嘔!醫生話寧願我飲汽水好過缺水!

而家bb出左世,出世時都有7磅3!

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

我由有左第8週開始嘔,一路嘔到入手術室生BB為止,有時仲嘔到半夜,真係日日夜夜攬住個廁所做人呀
我嘔到入院吊鹽水,但係我一粒止嘔藥都無食過....
最後囡囡早產開刀,出世得5磅幾...
不過,睇住佢健健康康成長,我已經忘記左陀BB既痛苦,依家好想再接再厲....
加上自己一直都受甲狀線過高既影響,所以問題都好好...但我都好耐心,等上天再賜多個小生命俾我

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 catlover2001526 於 09-3-8 16:00 發表
食咩嘔咩!12week入威院住左5日,返出黎一樣照嘔,出院後一個禮拜又係食咩嘔咩,老公話不如再入院,因為食唔到野!問我想食咩早餐,如果再食唔到就一定再送我入院,果一刻好想食M記既早餐,飲完一啖汽水,無嘔,好開胃,仲食哂成個餐,所以無 ...

正! (感覺可以奉旨飲汽水)
真係好搞笑, 係咩都食唔到既時候, 腦裡就會浮現一種好想食既野, 食左又真係唔嘔~~

首頁

尾頁

跳至