自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

今年幫囡囡報咗PIANO 2級試, 今日有個朋友同我講, 通常啲人都不會考2級試, 一考就考3級, 5級咁上, 話我晒錢, 聽完有啲DOWN, 我係不係真係幫囡囡報錯咗呢?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

吾係報錯,再報跳五級

男爵府

都唔係既,我好多學生都俾佢教二級琴試,因為易些,可以吸收下經驗,跟着就會四級、六級咁上,所以其實考二級或三級都冇乜所謂既

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

冇所謂啦,如果小朋友年紀細及細膽,慢慢考上去有信心d,唔好想咁多囉,冇話蝕唔蝕底嘅。

p.s.我自己係一考就3級。

盡我一己之力,發放正能量!

王國長老

王國長老

我囡囡黎緊都係考二級。晒錢定義係點?邊個黎衡量?

我覺得老師因應佢能力幫佢報, 我信任老師。

唔好理人地講乜啦。
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

伯爵府

我果陣都係考2級先架..之後就4級,跟住考5級樂理....之後就考埋7級...到第8級就半途而廢左喇~

伯爵府

醒目開學勳章

原帖由 happyfamilybaby 於 09-3-8 15:42 發表
今年幫囡囡報咗PIANO 2級試, 今日有個朋友同我講, 通常啲人都不會考2級試, 一考就考3級, 5級咁上, 話我晒錢, 聽完有啲DOWN, 我係不係真係幫囡囡報錯咗呢?

咪理人地點講,自己同老師最清楚小朋友的能力!

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

都唔係話晒錢既,經驗黎既,
我識有d 人好似為考級而考琴咁,
攪到個女只識彈考試嗰三隻歌,
其他?譜都睇唔掂!呢d 真係晒錢喇。

伯爵府

開心吸收勳章 環保接龍勳章

考2級唔出奇, 視乎你小朋友的年齡和程度; 小囡當年小一時都係考2級

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 edea 於 09-3-8 16:09 發表

唔好理人地講乜啦。

冇錯...唔洗理人地講咩 ,

好多人...第一次考琴試 , 唔係考 2 級就 3 級 ,

點會哂錢

最緊要係唔好同人做比較 ,
因為個個小朋友進度唔同

老師先係最清楚小朋友既程度 !!!

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 麟媽媽 於 09-3-8 16:44 發表
攪到個女只識彈考試嗰三隻歌
其他?譜都睇唔掂!呢d 真係晒錢喇

agree

子爵府

2024年龍年勳章

絕對有人考, 我囡囡都是從2級, 4級, 五級樂理... 今年報考6級, 隔年考的, 等她彈多些歌仔開心些.

Marians

複式洋房

我囡囡最初都係想2級,4級咁考,買晒2級考試d書嚟彈,老師話不如考3級,結果雖然pass,但d分就唔高,亞囡話如果考2級先,一定很高分........
個人結論係,慢慢考上去會好d.

複式洋房

原帖由 happyfamilybaby 於 09-3-8 15:42 發表

我唔知道你朋友是否鋼琴老師 , 若不是 , 無須理會 , 若是 , 請怪我質疑他/她的能力 , 我亦知道老師通常很少提議學生報考1級的試(即使報考也不是錯) , 因1級和2級相差不遠 , 但2級和3級是有一些距離 , 所以報考2級考試是很正常的 , 很多老師亦會叫小朋友考的 .

大宅

我都無考過2-4級.一考就係5級. save money

男爵府

原帖由 happyfamilybaby 於 09-3-8 07:42 AM 發表

唔係呀~ 我果時都係2、4、6咁考既!

大宅

原帖由 麟媽媽 於 09-3-8 16:44 發表
攪到個女只識彈考試嗰三隻歌,
其他?譜都睇唔掂!呢d 真係晒錢喇。

agree, 所以我個女學o左差唔多3年我都冇幫佢報考試,因為唔想佢只係彈考試歌(at least prepare半年),如果要練,我寧願佢練音樂節首歌,起碼有得表演比人睇,壯o下膽
有fd都有問我唔考試學o黎做乜?.......為興趣law,係阿女自己鍾意學,所以我都冇理人o地點o念。

男爵府

聽了大家咁多意見, 個心舒服好多.

多謝大家.

珍珠宮

畀面勳章

原帖由 edea 於 09-3-8 16:09 發表

唔好理人地講乜啦。

我都係呀,我囡都係今年考2級,我覺得最緊要信老師,反正阿囡已經上左小一,考咩級都無咩所謂,至緊要佢可以吸收下考試既經驗

子爵府

我個女都係今年考二級, 冇問題呀.
http://www.baby-kingdom.com/?uid-11205

首頁

尾頁

跳至