烹飪搵食

跳至

首頁
12345...6

尾頁

等待驗證會員

果日無意發現召大師blog內的芝士波波食譜, 之後試左....可能係第一次整, 煮木糬粉果part控制得吾好, 出嚟既產品吾多掂...但都食得落甘既:D

第2次我就試跟其他blog既recipe, 佢係將所有粉溝埋加milk and 牛油溶液, 出嚟个產品好粉同硬無召大師果个甘"煙un"

召大師....請問你有無咩秘方去煮木糬粉? 我見你blog覆人話一定要煲滾d奶後即刻倒木糬粉快攪, 我有甘做但係好乾身, 可否再加milk? 甘使吾使加hot milk?

Million thanks

男爵府

見到呢個POST.我想問埋.如果想轉A-1果既麻糬波波既味.應該要點轉呢?請問召藥師知唔知道呢?
[img align=right]http://mud.mm-a7.yimg.com/image/3857997831[/img]

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 popoiloveu 於 09-3-6 12:28 PM 發表
果日無意發現召大師blog內的芝士波波食譜, 之後試左....可能係第一次整, 煮木糬粉果part控制得吾好, 出嚟既產品吾多掂...但都食得落甘既:D

第2次我就試跟其他blog既recipe, 佢係將所有粉溝埋加milk and 牛油溶液, ...

如果覺得乾加常溫奶或蛋都冇問題,咁反而仲好過太濕,咁証明吸夠水份仲可以吸多d,整出黎嘅波波會keep得耐d都唔硬。
盡我一己之力,發放正能量!

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 atta 於 09-3-7 12:42 AM 發表
見到呢個POST.我想問埋.如果想轉A-1果既麻糬波波既味.應該要點轉呢?請問召藥師知唔知道呢?

sorry~我未買過任何芝士波波食架,所以唔知係咩味咩口感......

等待驗證會員

召藥師, thank you very much

大宅

原帖由 召藥師 於 09-3-7 00:56 發表

sorry~我未買過任何芝士波波食架,所以唔知係咩味咩口感......

吓, 你未食過出面嗰D都識整, 咁勁既!!!!

超級版主

原帖由 $_$ 於 09-3-7 03:15 PM 發表

吓, 你未食過出面嗰D都識整, 咁勁既!!!!

我都唔知我整個d同出面買個d有乜分別架(十蚊得幾粒唔捨得買),只係上網跟人地食譜整過,之後再自己改良。

男爵府

原帖由 召藥師 於 09-3-7 16:58 發表

我都唔知我整個d同出面買個d有乜分別架(十蚊得幾粒唔捨得買),只係上網跟人地食譜整過,之後再自己改良。

召藥師
我又好想試下整芝士波波呀..可唔可以比個方法我呢
難唔難整架...
thank you
子峻媽咪

超級版主

http://blog.yam.com/jazzychiu/article/12104752
原帖由 峻峻媽 於 09-3-7 05:48 PM 發表

召藥師
我又好想試下整芝士波波呀..可唔可以比個方法我呢
難唔難整架...
thank you

大宅

原帖由 召藥師 於 09-3-7 18:17 發表
http://blog.yam.com/jazzychiu/article/12104752

木薯粉在那裡買? thank
[size=large]我家有隻百厭貓[img align=right]http://img11.picsplace.to/img10/25/logo_copy2.jpg[/img]

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老

原帖由 popoiloveu 於 09-3-6 12:28 發表

第2次我就試跟其他blog既recipe, 佢係將所有粉溝埋加milk and 牛油溶液, 出嚟个產品好粉同硬無召大師果个甘"煙un"

召大師....請問你有無咩秘方去煮木糬粉? 我見你blog覆人話一定要煲滾d奶後即刻倒木糬粉快攪, 我有甘做但係好乾身, 可否再加milk? 甘使吾使加hot milk?

我都係第一次我就試跟其他blog既recipe, 將所有粉溝埋加milk and 牛油溶液, 但無落泡打粉,出嚟个產品好硬,無召大師果个甘"煙un"。

我都想跟咁,但係覺得好難mix 埋,
終於我落小小泡打粉,
搓時開始加小小奶,等粉索夠再加奶,
應該分了4-5次加奶,
唔好一次過倒落粉到,
直到濕濕地,但又未變糊,開始有小小黏手就OK。
焗出來效果唔錯,外面開始時係硬硬地,
擺耐左會軟番而中心係煙煙un un,
未至好似A-1咁,但都好正呀!

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老

原帖由 瀅瀅媽咪 於 09-3-7 20:59 發表

木薯粉在那裡買? thank

百街和胃安都有,叫泰國生粉。

男爵府

原帖由 召藥師 於 09-3-7 18:17 發表

召藥師
thank you

原來要用焗爐架
我仲以前係煎或炸呀
我屋企冇焗爐呀..係咪即係整唔到呀
子峻媽咪

超級版主

原帖由 峻峻媽 於 09-3-8 04:34 PM 發表

召藥師
thank you

原來要用焗爐架
我仲以前係煎或炸呀
我屋企冇焗爐呀..係咪即係整唔到呀

可以試下用易潔pan加蓋細火煎嘅,味道分別唔大,只係賣相......

男爵府

原帖由 召藥師 於 09-3-8 16:51 發表

可以試下用易潔pan加蓋細火煎嘅,味道分別唔大,只係賣相......

咁煎幾耐呀..點樣先叫熟呢..
要唔要落油架
sorry呀..召藥師我好蠢呀...
子峻媽咪

大宅

我今日都整咗啦!真係好好味,仲外脆內軟,口感一流 ,入嚟睇下吖....
http://hk.myblog.yahoo.com/kpb4000/article?new=1&mid=382

多謝晒召藥師!

大宅

你地D製成品睇見都想食,我都想試下,不過我屋企無磅只得量杯,想問吓用量杯可唔可以量到D份量,還是一定要用磅,咁磅大約$?

大宅

原帖由 fiontse 於 09-3-8 21:18 發表
你地D製成品睇見都想食,我都想試下,不過我屋企無磅只得量杯,想問吓用量杯可唔可以量到D份量,還是一定要用磅,咁磅大約$?

我只是初哥,唔識答妳......不如等啲前輩答,我諗都應該有辦法的。

複式洋房

我搵唔到木薯粉…請問木薯粉同番薯粉係唔係唔同架?可唔可以用黎代替

超級版主

原帖由 峻峻媽 於 09-3-8 08:08 PM 發表

咁煎幾耐呀..點樣先叫熟呢..
要唔要落油架
sorry呀..召藥師我好蠢呀...

首先唔好整太大粒,好似湯圓size,如果真係要大d就要壓扁少少(預要兩邊煎好似餅仔咁),細火燒熱易潔pan(最好一開始加熱時已經加蓋蓋住,等個蓋都熱),之後唔駛加油放波波上去(預少少位俾佢發大,但唔會大太多),蓋蓋keep住最細火煎3分鐘左右睇下佢個底開始金黃色未,有少少上色就反轉再煎到微微金黃色就得。

首頁
12345...6

尾頁

跳至