懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我第一胎係聯合生,姑娘叫大小便之後用花灑沖下面,我照做啦,之後我每月黎m既頭兩日下面都又麻又赤赤痛,大腿仲會麻痺,亞媽話可能因為生完果陣下面沖過生水喎,我5月要生第2胎喇,今次仲沖唔沖花灑好?如果姑娘叫到咁點??

大宅

唔用花灑沖下面~你可以用個樽裝的水沖下面都一樣姐~我生第一胎果陣都係咁既~同埋姑娘唔會咁得閒睇住你去廁所掛...

大宅

我冇用花洒,都只係用果個樽射水,喺醫院時就用熟水,坐月喺99度,都只可以用生水...TOUCH WOOD唔痛...但依家就手指關節痛...都唔知點算.

男爵府

原帖由 elvaman 於 09-3-8 01:42 發表
我第一胎係聯合生,姑娘叫大小便之後用花灑沖下面,我照做啦,之後我每月黎m既頭兩日下面都又麻又赤赤痛,大腿仲會麻痺,亞媽話可能因為生完果陣下面沖過生水喎,我5月要生第2胎喇,今次仲沖唔沖花灑好?如果姑娘叫到咁點??
...

我都係联合生~ 我都係第一次落床時候有姐姐問我去左廁所未,未就帶我去,小完便...佢都係教我用坐廁隔離個舊野沖洗...人多時排隊,我就會用膠樽沖... 我出院後返到屋企照有用熱水爐入面水沖涼咋,我係咁而用薑水過身..不過都只係用過3-4次就唔用LU,因為D薑水"娜"傷口

大宅

回覆 # 的文章

我都好似你咁既情況不過有時唔黎m都會又麻又赤赤痛我仲以為得我係咁

複式洋房

其實係咪用熱的生水就無問題???????

柏曦5月19日出世喇

複式洋房

原帖由 cb_jackie 於 09-3-8 14:00 發表
其實係咪用熱的生水就無問題???????

亞媽話都唔好,要煮沸過的水先好用喎~

別墅

市面上有沖洗瓶賣(bk舊post中有媽媽提議唔使買都得可以用乾淨既水樽代替),應該裝d同涼左既熟水,小便後就用佢沖。

原帖由 elvaman 於 09-3-8 17:52 發表

亞媽話都唔好,要煮沸過的水先好用喎~

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我上一胎都係用花灑沖...
touchwood 我又冇事喎~
而且我覺得用花灑沖乾淨好多..個人都舒服o的~
最重要係沖完水立即抹乾!

侯爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章

我上胎生完每次去大小便會沖晒成個下身
都冇喎
不過我沖開好熱既水架~~

別墅

gum唔用水沖,用濕紙巾抹可以嗎??

大宅

請問怎樣沖呀?
是企起身沖還是坐在個馬桶到沖?
因為如果企起身沖, 對腳未會濕law, 濕左d人又會話風濕播?

原帖由 b-ba-ma 於 09-3-9 13:54 發表
市面上有沖洗瓶賣(bk舊post中有媽媽提議唔使買都得可以用乾淨既水樽代替),應該裝d同涼左既熟水,小便後就用佢沖。

子爵府

原帖由 fannybill 於 09-3-9 17:32 發表
gum唔用水沖,用濕紙巾抹可以嗎??

有線頭架喎[雖然會溶,但有D都仲要返去拆線]...一陣你CLICK 住咪仲煩...
我都係就咁暖水沖..無事喎

子爵府

原帖由 qq_888bb 於 09-3-9 17:50 發表
請問怎樣沖呀?
是企起身沖還是坐在個馬桶到沖?
因為如果企起身沖, 對腳未會濕law, 濕左d人又會話風濕播?

坐係馬桶沖

大宅

明白, Thx a lot!

原帖由 艾莉 於 09-3-9 17:52 發表

坐係馬桶沖

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

我上年生完起初沒有沖洗下面,點之d惡露的血漬洗得唔乾淨...差d發炎...
之後我有個做助產士的朋友幫我檢查後,她教我用樽或者用花灑沖洗下面,之後個傷口就好咗好多...
但現在月經來的時候好彩沒有赤赤痛……

禁止訪問

睛靈勳章

別墅

艾莉,乜會CLICK 住ar ma??gum沖完駛ng駛抹乾佢ar??假如要,gum用乜野抹ar??

大宅

其實我睇電視有講點解以前D人要用熟水沖下體~
因為以前既年代多數係用井水~
而且環境衛生比較差~係驚D生水有細菌所以要用熟水~
但而家環境好左~其實可以直接用溫水沖洗就得~
但以中醫黎講唔好直接用冷水~因為會寒~
對子宮唔多好~而且怕入風~
而用薑水沖涼係因為怕孕婦生完之後會入風~
而且驚會冷親~而薑水有保暖驅寒作用~
而家多數人都用薑皂~因為會比較方便~
另外坐月唔好洗頭都係同一道理~
但以前因為冇風筒~洗完頭水份會變冷~會頭痛~
而家只要洗完頭立即吹乾(一定要全乾)~咁樣就冇問題~

大宅

其實黎M個時有赤赤麻麻痛未必係因為呢個原因~
我20幾歲個時每一次黎M都會有呢個問題~
腳都會好痺好似冇血到咁~
之後睇中醫~中醫話因為子宮收縮唔太好~
加上血氣唔好就會係咁~
之後食左中藥~同埋中醫教可以用加左塩既熱水X腳(自己接受到既溫度)~我試左一個月之後就冇再係咁~
一直到而家~

首頁

尾頁

跳至